Wat doet een isolatieadviseur?
In deel 1 van mijn blog over kosten en materialen vloerisolatie liet ik je weten dat ik via mijn eigen site, Houhetwarm.nl, een offerte heb aangevraagd voor vloerisolatie. In een serie blogs beschrijf ik wat er gebeurt als je zo`n offerte plaatst en wat je kunt verwachten. In dit tweede deel een eerste ontmoeting met een isolatieadviseur. Het bedrijf de Kruipruimte-Isolatiespecialist heeft deze adviseur op mij afgestuurd.
Klokke elf uur staat, volgens afspraak, de isolatie-adviseur op de stoep. Hij wordt, zo vertelt hij, ingehuurd door de Kruipruimte-Isolatiespecialist, om onafhankelijk advies te kunnen geven. Hij krijgt per offerte betaalt, ongeacht of ik van de aanbieding gebruik maak. Hij is nog niet binnen of hij begint uitvoerig te vertellen over de in zijn ogen schimmige isolatiewereld.
Nuon veel te duur
De vorige werkgever van deze adviseur was energie gigant Nuon. Nuon vraagt veel te veel geld voor welke isolatieklus dan ook en werkt alleen met PURschuim, ook al is dat vaak niet het meest geschikte materiaal. Adviseurs van Nuon adviseren dus altijd PUR, omdat dit bedrijf nu eenmaal een deal heeft gesloten met een PUR leverancier. Nee, daar is deze adviseur niet van en daarom richtte hij met een aantal andere oud werknemers van Nuon de Stichting Energie Advies op. Een onafhankelijke stichting, zonder winstoogmerk, waarbij de medewerkers zich laten inhuren door gecertificeerde isolatiebedrijven.
Isolatie Kruipruimte
Vloerisolatie kan tussen de vloerbedekking en de betonnen of houten vloer worden aangebracht. Het kan ook in de kruipruimte worden geplaatst en heet dan formeel kruipruimte isolatie. Ook in de kruipruimte heb je de keus tussen het aanbrengen van isolatie tegen de onderkant van de vloer of isolatiemateriaal storten op de bodem van de kruipruimte. Ik vroeg een offerte aan voor vloerisolatie, maar eigenlijk bedoelde ik kruipruimte isolatie. Gelukkig begrijpt meneer Zuurhout dit gelijk. Een blik op mijn glanzende visgraatparket en hij ziet dat het geen optie is om deze vloer open te breken.
Kijken in de kruipruimte
Eindelijk, het is zover. De isolatie-adviseur werpt via het keldertje een blik in de kruipruimte. Langer dan 10 seconden is hij niet beneden. Tussen de zomer autobanden, kratten verfblikken, twee sleeën, een mosselpan, manden vol gereedschap en nog veel meer, onderzoekt hij de hoogte, het vocht en de onderkant van de vloer van de kruipruimte. Hij weet genoeg. Eenmaal weer boven gaat zijn koffertje open. Daar komt eerst een blokje PURschuim uit.
PURschuim
,,Dat zou ik niet doen, als ik u was”, zegt hij stellig. ,,PURschuim zet uit. U heeft een houten vloer die er al lang ligt. Die heeft kieren en scheuren aan de onderkant. Daar gaat de PURschuim in zitten en dit zet uit als het hard wordt. Tenzij u een hobbelige vloer wilt, zou ik dit niet doen.” Oke, denk ik, PUR valt dus af. Nu was ik daar toch al geen voorstander van vanwege de gezondheidsrisico`s van dit isolatiemateriaal. Bij het aanbrengen kunnen een grote hoeveelheid chemische stoffen vrijkomen. De mannen die dit materiaal in je kelder spuiten, dragen niet voor niets beschermende mondkapjes en dergelijke.
PUR is luchtdoorlatend?
Ook de isolatie-adviseur heeft het niet op PUR. ,,Mij wordt vertelt dat PUR lucht doorlaat. Dat het ademend is”, zegt hij terwijl hij het blokje PUR in zijn hand houdt. ,,Ik zei toen tegen die persoon, ik hou het wel onder de kraan, dan kan je zien of er water doorheen komt. Als er water doorheen komt, komt er ook lucht doorheen. En wat wil je, een natte keukenvloer?” In gedachten gaf ik meneer Zuurhout gelijk. Nee, dacht ik , PURschuim laat niets door. Geen water. Geen lucht. Daarom isoleert het ook zo goed.
Isobooster
Wat zou het nog meer in zijn koffertje zitten? Ik hoef niet lang te wachten. Daar komt een lapje Isobooster aan. Isobooster?
Het is een luchtkussenfolie dat bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie met daartussen luchtkussens. Een soort thermoskussens, waar de firma Tonzon meer werkt? Ja, maar dan een folie die echt isoleert, is de reactie van Chris Zuurhout.
Even tussendoor: ik weet niet wat het is in de isolatiewereld, maar kennelijk is het gebruikelijk om andermans materiaal of isolatiemethode af te keuren. Met Houhetwarm.nl probeer ik enig licht op deze wereld te werpen, maar dat valt soms niet mee. Natuurlijk mag iedereen zijn methode of materiaal het beste vinden, maar om vervolgens ander materiaal zo hartgrondig af te keuren………. Er wordt gezwaaid met RC waarden, keurmerken van organisatie zus of zo, certificaten van dit of dat. Enfin, ook deze isolatie-adviseur is geen uitzondering op de regel.
Oke, verder met m`n eigen kruipruimte. Want tussen alle bezwaren tegen andere materialen komt er toch nog een monster van een isolatiemateriaal uit het koffertje van Chris Zuurhout. Het is een zakje met isolatiechips. Deze komen in vele varianten, maar het is altijd EPS, een soort piepschuim . ,,Dit is het beste”, zegt Zuurhout, ,,met de hoogste isolatiewaarde.” Er wordt een laag van 35 centimeter in de kruipruimte gespoten en klaar is kees. Je kan het makkelijk opzij schuiven als je bij de leidingen moet.
Kosten vloerisolatie
Op dit moment zijn we in ons gesprek toe aan de kosten. PUR valt dus af. Blijven die soort thermoskussens en de chips over. De kussens zijn 37 euro per vierkante meter. De chips komen op 17 euro per vierkante meter. Beide inclusief arbeidsloon en BTW. Bovendien hebben de isolatiechips een veel hogere isolatiewaarde. De keus lijkt dus snel gemaakt. Onze kruipruimte is 42 vierkante meter, dat heeft Chris Zuurhout gemeten. Dus voor de chips betalen we 714 euro, inclusief BTW. De thermoskussens komen dan op 1554 euro, ook inclusief
Zoektocht gaat door
Maar ik ben er nog niet. Dit was slechts een eerste reactie op mijn offerte aanvraag. In blog drie over vloerisolatie vertel ik over andere offertes, afspraken en weer ander isolatiemateriaal dat ik voor de vloer/kruipruimte zou kunnen gebruiken.
Blog 1: Ervaringen met het aanvragen van een offerte voor vloerisolatie
Blog 2: Wat doet een isolatie-adviseur
Blog 3: Offerte vloerisolatie voor verschillende isolatiematerialen, voor- en nadelen
Blog 4: Kosten isolatiematerialen vloerisolatie
Blog 5 (slot): Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor voor thermoskussens kies.
Wil jij ook kruipruimte isolatie? Vraag een offerte aan!
Wij werken niet meer via Tellus. Dit bedrijf is inmiddels failliet. Wij werken nu rechtstreeks met bedrijven.
KLIK HIER VOOR OFFERTES WAAR JE WEL WAT AAN HEBT