Vloerisolatie en kruipruimte isolatie
14 december 2015 
17 min. leestijd

Vloerisolatie en kruipruimte isolatie

Vloerisolatie en kruipruimte isolatie. Wat is vloerisolatie, wat is kruipruimte isolatie? Wat voor isolatiematerialen worden gebruikt? Wat levert isolatie je op? Regelmatig publiceren we op deze site handige overzichtsartikel. Met antwoorden op alle vragen. Zodat je niet verder hoeft te zoeken op internet. En wil je direct een offerte? Dat kan. Klik op het oranje blokje. 

Wat is een kruipruimte

De kruipruimte is de ruimte onder de vloer van de begane verdieping. Vroeger werden huizen neergezet met een kruipruimte. De meeste huizen gebouwd in de jaren 1930 tot begin jaren 1980 hebben nu nog steeds een kruipruimte. Deze ruimte was ooit nodig om te ventileren. De vloerdelen van hout kon je niet zomaar op de aarde leggen, want dan rotten ze weg. Daarom was een soort tussenruimte nodig. Later werd de kruipruimte gebruikt voor het wegwerken van leidingen.

Let op de hoogte van de kruipruimte

De hoogte van de kruipruimte verschilt van huis tot huis. Dit verschilt van enkele centimeters tot wel bijna 1 meter. Soms kan je in de kruipruimte komen via een kelder, soms via een luik in de vloer. De hoogte is belangrijk in verband met de isolatie. Daarover straks meer.
Op de bodem van de kruipruimte ligt vaak gewoon zand of aarde. En soms nog bouwafval. Vaak is de kruipruimte vochtig en in sommige lagere delen van Nederland komt het regelmatig voor dat het zand (of een andere grondsoort) vochtig is of dat er zelfs een laagje water staat. (Vooral in het westen van Nederland.)

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Dak van de kruipruimte

De kruipruimte heeft een bodem, maar uiteraard ook een plafond. Een dak. Dit dak is de onderkant van de vloer van de beneden verdieping. De vloer dus van de huiskamer, keuken, gang etc. De onderkant van de vloer kan je isoleren, dit wordt bedoeld met kruipruimte isolatie.
Om het compleet te maken bestaat er ook nog bodem isolatie. In dat geval heb je het over isolatie die alleen op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht.

Kamervloer

Vervolgens heb je ook nog de isolatie van de kamervloer. Dit is vloerisolatie buiten de kruipruimte. Hierbij gebruik je isolatiemateriaal tussen de houten vloerdelen en parket. Hiervoor kan je weer andere isolatiematerialen gebruiken dan voor kruipruimte isolatie.

Energie besparen met kruipruimte isolatie

Als je de kruipruimte isoleert, krijgen vocht en kou geen kans op te trekken en je huis binnen te komen. Kruipruimte isolatie scheelt je daarom in de energiekosten. Dat is zeker. Maar hoeveel? Dat is lastig te zeggen. Veel isolatiebedrijven beloven je honderden euro’s op jaarbasis. In de isolatiewereld wordt gegoocheld met cijfers. Kruipruimte-isolatie zou je 10 tot 15% besparing op je energierekening opleveren.
Dat zou vast wel eens zo zijn, maar dat gaat lang niet altijd op. Er zijn veel factoren die meespelen. Om er maar een paar te noemen: welk isolatiemateriaal heb je gebruikt, hoe groot is je huis, hoeveel mensen wonen er, heb je gordijnen hangen, hoe vaak blijft de deur van de kamer open staan en ga zo maar door.

Energiebesparing

Natuurlijk. Je bespaart in ieder geval energie omdat je de kachel wat lager kan zetten. En vooral, de kachel kan eerder uit. De kruipruimte isolatie voorkomt in ieder geval dat de warmte via de vloer verdwijnt.
Wat in ieder geval zo is: kruipruimte isolatie zorgt voor een huiskamer waar je lekker kan zitten zonder kou te voelen. Comfort warmte noemen isolatie bedrijven dit. En daar hebben ze gelijk in. Ik spreek uit eigen ervaring. Je houdt warme voeten. Je kunt lekker op de vloer zitten, spelen of liggen zonder het koud te krijgen.

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Je huis meer waard met vloerisolatie en kruipruimte isolatie

Een ander voordeel van kruipruimte isolatie is de waardevermeerdering van je woning. Je krijgt een hoger energielabel. Het verschil tussen een niet geïsoleerde woning en een volledig geïsoleerde woning kan bij verkoop een verschil van € 1400,00 zijn!

24 Tips voor vloerisolatie en kruipruimte isolatie

  1. Tot ± 15 cm water in de kruipruimte kan er gewerkt worden met een bodemfolie. Is het meer dan 15 cm, dan moet er gedraineerd worden
  2. Kruipruimte isolatie levert je een besparing op van 10% op je energierekening
  3. De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn anders alleen isolatiechips of schelpen
  4. Informeer bij het isolatiebedrijf of je zelf vooraf werk kan doen, scheelt in de kosten
  5. Vraag naar garantie
  6. Vraag naar de kosten van meerwerk
  7. Informeer naar subsidie mogelijkheden
  8. Vraag welk energielabel je huis krijgt als je de kruipruimte laat isoleren met het materiaal dat geadviseerd wordt
  9. Tip voor het goed vergelijken van de offertes neem je gelijke Rc waarde van de verschillende materialen Toch blijft de vergelijking altijd wat ongelijk, omdat de product-eigenschappen verschillen
  10. Bewaar de rekening, deze heb je nodig als je je huis wilt verkopen
  11. Vraag of het isolatiebedrijf aangesloten is bij de VENIN
  12. Vraag wat het isolatiebedrijf doet aan de ventilatie van de kruipruimte
  13. Bodemisolatie met schelpen doe je bij vocht
  14. Vraag hoe lang is de offerte geldig
  15. De BTW over de arbeidskosten is 6%
  16. BTW over de isolatiematerialen is 21%
  17. Vraag naar referenties
  18. Met een bodemfolie sluit je 90% van de vochtproductie af
  19. Schelpen zijn een goede oplossing tegen vocht, maar de isolatiewaarde is gering in vergelijking met andere materialen
  20. Bij een lage kruipruimte kun je het beste bodemfolie en isolatiechips nemen
  21. Een offerte kan pas gemaakt worden, als de kruipruimte is geïnspecteerd
  22. Als er eerst een dampdichte bodemfolie wordt geplaatst, moet de vochtige of natte vloer enkele weken drogen voordat de vloer geïsoleerd kan worden
  23. Vloerisolatie scheelt € 200 op je energierekening per jaar en geeft een vermindering van 580 kg CO₂ voor een vloer van 40 m²
  24. Ga voor, waar mogelijk, een Rc waarde van minimaal 3,5

Tonzon, Isofolie, Isobooster en PIF Isolatiefolie (voorheen Prostelko)

Er is 1 thermoskussen in Nederland. En dat is Tonzon. Tonzon is een merknaam. (Net zoals Luxaflex een merknaam is voor zonwering). Behalve Tonzon zijn er andere isolatiematerialen die tegen de onderkant van vloer worden aangebracht zoals Isoltrend, Isofolie, Isobooster en PIF isolatiefolie (voorheen Prostelko). Deze isolatiefolies bestaan uit meerdere lagen aluminiumfolie met daartussen lucht. Bij Isoltrend, Isofolie, Isobooster en PIF Isolatiefolie zijn luchtbolletjes in het materiaal verwerkt. Deze materialen worden meestal in combinatie met een dikke bodemfolie aangebracht.

Deze isolatiematerialen zorgen ervoor dat de warmte van de vloer niet verder naar beneden kan en dat vocht uit de grond niet naar boven kan. Het zijn stuk voor stuk uitstekende isolatiematerialen en dan lijken de materialen met folie en luchtkussen ook nog op elkaar.

Verschillen Isofolie en Isobooster

Isobooster en PIF zijn de voorlopers van Isofolie, je kan stellen dat Isofolie doorontwikkeld is en daarbij heeft Isofolie een brandvertrager toegevoegd gekregen. Van Isoltrend zijn, zover wij weten, geen testresultaten bekend. Het belangrijkste is dat het isolatiemateriaal vakkundig aangebracht wordt. Het materiaal met de hoogste isolatiewaarde maar niet goed aangebracht, verliest het van materiaal met een lagere isolatiewaarde maar dat wel goed aangebracht is.

Wat wij kunnen adviseren is: Kies voor het bedrijf waar je het meeste vertrouwen in heb en vraag naar referenties. En vraag offertes aan!

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Tonzon voor vloerisolatie en kruipruimte isolatie

TONZON, zoals de fabrikant van dit isolatiemateriaal het liever met hoofdletters schrijft, is een isolatiemateriaal, maar is volgens de ontwikkelaar Ton Willemsen meer dan een materiaal. Het is een systeem. Je kunt het zelf aanleggen, maar er wordt geadviseerd dit toch door een expert te laten doen. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal is in principe eenvoudig maar het gaat vooral om het op de juiste manier bevestigen waardoor er geen koude bruggen zijn en de Rc waarde gehaald kan worden.

Thermoskussen en Tonzontonzon thermoskussens

Willemsen heeft de merknaam Thermoskussen gedeponeerd en verbonden aan het isolatiemateriaal TONZON. Het isolatiemateriaal is een dunne, glimmende en sterke kunststoffolie met daarop een laagje aluminium. Omdat het Thermoskussen uit 3 kamers bestaat, krijg je met weinig materiaal een hoge isolatiewaarde. De isolerende werking wordt veroorzaakt door reflectie van de warmtestraling in combinatie met gesloten luchtkamers.

Lucht wordt ingepakt

TONZON pakt de lucht dus onder de vloer in. Banen met de kunststof folie worden tegen de onderkant van de vloer in de kruipruimte aangebracht. De warmte van de vloer kan niet meer verdwijnen want deze wordt tegengehouden door de folie. TONZON vergelijkt het isolatiemateriaal zelf met de werking van een thermosfles. Het gebruikte aluminium is zo weinig en zo dun, dat een leeg frisdrank blikje de grondstof is voor het materiaal t.b.v. twee woningen.
TONZON wordt altijd aangebracht in combinatie met een bodemfolie. Hierdoor wordt voorkomen dat het vocht uit de grond in de kruipruimte kan komen.

Isoleren betonnen en houten vloer met Tonzon

Isoleren met TONZON in een kruipruimte met een betonnen vloer is mogelijk bij een hoogte van de kruipruimte vanaf 40 cm. Voor een houten vloer is het isoleren met TONZON mogelijk bij een hoogte van de kruipruimte vanaf 35 cm.

Warmte van de leidingen

Tonzon gebruikt ook de warmte van de warmwater leidingen van de cv. Deze leidingen lopen door de kruipruimte. Tonzon omwikkelde in het verleden de leidingen om deze te isoleren. Op deze manier werd uitstraling van warmte zoveel mogelijk voorkomen en heeft het warme water een hogere temperatuur als het weer in de kamer komt.
Tonzon heeft nu een andere manier gevonden waarbij het rendement hoger is dan de in het verleden toegepaste bandagefolie. Nu wordt de warmte van de buizen opgevangen door WTW folie. WTW staat hier voor Warmte Terug Win folie. De folie wordt onder de Tonzon thermoskussens gehangen en zo wordt het hele leidingsysteem opgenomen in het isolatiepakket. De warmte van de cv leiding verwarmt de onderkant van de folie en zo zal de warmte steeds doorgegeven worden aan een volgende laag folie omdat het immers een gesloten systeem is. Door het WTW folie op een bepaalde manier te bevestigen, kan je de warmte als het ware sturen naar de plek waar je het meeste zit. Heb je lekker warme voeten onder je eigen stoel!

PIF isolatiefolie

Pif is een isolatiefolie dat in feite bestaat uit laagjes aluminiumfolie die door kleine luchtkussentjes uit elkaar worden gehouden. Het is een stevig materiaal en daardoor minder kwetsbaar. Beschadigingen kunnen makkelijk worden gerepareerd met een stukje tape. De isolatiewaarde zal door de tape nauwelijks veranderen.

Hoe werkt Pif isolatiefolie?

De werking van Pif is als volgt: de warmte van de vloer kan niet meer verdwijnen in de kruipruimte, want wordt tegengehouden door de folie. De warmte weerkaatst. Daarvoor zorgt de reflecterende folie. De lucht in de luchtkussentjes zorgen ook voor isolatie. Je kunt het bij vloerisolatie zowel voor houten als voor betonnen vloeren gebruiken. Ook voor gevelisolatie bij nieuwbouw is het geschikt. Bij hout oppassen: je sluit de balk op en vocht uit de muur kan nooit meer weg.
De isolatiewaarde van Pif is hoog, zeker als je het vergelijkt met andere isolatiematerialen voor kruipruimte-isolatie. Hoe dikker deze isolatiefolie hoe hoger de isolatiewaarde. Het isolatiemateriaal is in verschillende diktes en dus isolatiewaarden te krijgen.

Luchtdicht verpakt, is het eindresultaat van Pif

De kracht van Pif is dat de hele onderkant van de vloer wordt afgedekt. Luchtdicht verpakt. Want zodra de isolatiefolie aan de wanden en aan de onderkant van de vloer is afgezet, begint het afdichten. Met speciale brede tape wordt alles afgeplakt. De banen folie onderling en de aanhechting tegen de latten. Er komt geen briesje lucht meer doorheen.

Het afwerken is eigenlijk nog het meeste werk. En werk dat je nauwkeurig moet doen. Daarom is het ook lastig om het zelf te doen. Het ophangen van de isolatiefolie is niet zo moeilijk, maar je moet het echt goed afdichten. Als er ergens nog lucht doorheen komt, dan daalt de isolatiewaarde gelijk.

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Isoltrend

Isoltrend is een merknaam voor een ander isolatiefolie. Isoltrend is isolatiemateriaal dat bijzonder geschikt is voor dakisolatie, voor het isoleren van de vloer en van de kruipruimte. Isoltrend kan tussen vloeren aangebracht worden, maar ook aan de onderzijde van de vloer in de kruipruimte. Isoltrend is niet gecertificeerd. Een voorwaarde voor het krijgen van subsidie is dat het isolatiemateriaal gecertificeerd moet zijn. Isolatie met Isoltrend kan dan de reden zijn dat je geen subsidie krijgt.

Isofolie

Aan beide zijden van het materiaal zit aluminiumfolie met daartussen hoge noppen gevuld met lucht. Door de alufolie wordt de warmte voor 90% teruggekaatst. Stel je gebruikt dit isolatiemateriaal voor het isoleren van je kruipruimte. Je wilt de warmte van de kamer niet in de ruimte onder de vloer laten verdwijnen. Door nu Isofolie tegen de onderkant van de vloer te bevestigen, zorgt

Isofolie isolatiemateriaal voor kruipruimte isolatie

Kun je makkelijk bij de kruipruimte komen?

het aluminiumfolie ervoor dat de warmte van de kamervloer voor 90% teruggekaatst worden of je kunt ook zeggen niet geabsorbeerd wordt. Ook bij Isofolie wordt net als bij PIF, TONZON en Isoltrend aangeraden bodemfolie aan te brengen.

Rc waarde

Isofolie is verkrijgbaar in rollen van 1200 mm breed en verschillende diktes. De dikte is bepalend voor de isolatiewaarde (Rc waarde), deze varieert van 1 tot 4,5.

Montage isofolie

Er wordt in de kruipruimte eerst een regelwerk aangebracht, waarop de folie vastgezet wordt. Vervolgens wordt de folie aan beide zijden met een luchtdichtingstape afgeplakt. Als het nodig is zal de Isofolie rondom achter het houten framewerk dicht worden gemaakt met PUR schuim om luchtlekkages te voorkomen.

Isobooster

Een ander meerlaags isolatiefolie is Isobooster. Ook deze folie is opgebouwd uit luchtkussens en aluminiumfolie. Het folie zorgt voor reflectie, voor een optimale reflecterende werking moet er een minimale afstand zijn van 5 tot 7 mm en de luchtkussens zorgen voor deze minimale afstand. Daarnaast zorgen deze luchtkussens voor een laag stilstaande lucht waardoor de reflectie optimaal is. Hoe groter de afstand tussen de folies is hoe beter het isolatiefolie zijn werk doet. De optimale afstand ligt tussen de 20 en 32 mm.
Isobooster heeft verschillende diktes, de dunste variant is 30 mm en de maximale verkrijgbare dikte is 140 mm. Isobooster van 30 mm heeft een Rc waarde van 2,5. Isobooster van 140 mm dik heeft een Rc waarde van 6,0.

Droge kruipruimte

Een rol Isobooster is ongeacht de dikte altijd 1,20 mtr breed. Isobooster wordt in een droge kruipruimte op de bodem gelegd. Isobooster heeft zelf een dampdichte laag.

Vochtige kruipruimte

Bij een vochtige kruipruimte wordt Isobooster tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Ook bij dit isolatiefolie wordt geadviseerd een bodemfolie aan te brengen.

EPS chips voor de kruipruimteEPS korrels voor spouwmuurisolatie

EPS of piepschuim is een kunststof isolatiemateriaal en wordt gemaakt van aardolie. Je kunt het gebruiken voor allerlei toepassingen. Voor het vullen van de spouwmuur bijvoorbeeld, of voor dak- of vloerisolatie. Ook voor gevelisolatie aan zowel de binnen- als de buitenkant van dak of gevel kan het gebruikt worden. De afkorting EPS staat voor Expanded Poly-Styrene. EPS heette vroeger tempex of piepschuim.

Vormen van het materiaal eps

Het wordt geleverd in plaatvorm, in korrels (parels) of in chips. De chips worden vooral gebruikt voor het isoleren van de kruipruimte. Iedere kubieke meter piepschuim bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel heeft 3000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd. Daarnaast is het materiaal niet biologisch afbreekbaar.

EPS is een licht isolatiemateriaal

Piepschuimchips kunnen gebruikt worden als isolatie voor de kruipruimte. Het is zeer licht materiaal en daardoor geschikt om zelf in de kruipruimte te storten of te laten storten. De isolatiewaarde is overigens niet bijzonder hoog als piepschuimchips in de kruipruimte worden gebruikt. De chips worden aangeboden in grote zakken van 500 liter. De EPS chips zijn per zak te bestellen. Voor een zak betaal je een kleine dertig euro. Bij een laag van 25 tot 30 cm heb je voor een oppervlakte van 2 m² ongeveer 1 zak nodig. De chips zijn heel licht en daarom makkelijk te verwerken. Je strooit ze uit op de bodem van de kruipruimte. Het is belangrijk dat de hele kruipruimte wordt voorzien van een laag EPS chips.
Op plaatsen waar de chips liggen, wordt het warmer en de lucht droger. De koude en vochtige lucht wordt verdreven naar een niet-geïsoleerd deel van de kruipruimte. Op die plekken zal de vochtigheid zelfs toenemen. Je moet er zelfs op letten dat in een rijtjeswoning ook de buren hun kruipruimte hebben geïsoleerd. Het vocht kan namelijk als waterdamp door steen en mortel en condenseert weer bij het koude deel.

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

PURschuim

Je kunt de onderkant van de vloer (dus het dak van de kruipruimte) laten isoleren met PUR. (Of zoals het eigenlijk heet twee componenten polyurethaan) Met PUR zorg je ervoor dat de warmte van de begane vloer niet meer naar beneden kan. De begane grondvloer is helemaal dicht en laat niets meer door. PURschuim heeft geen hoge milieubelasting, maar is, als het niet goed wordt aangebracht, niet goed voor je gezondheid.purschuim bolletje

Kruipruimte hoogte

Let op! Als je de kruipruimte wilt laten isoleren met PURschuim heb je een kruipruimte nodig van minstens 50 centimeter. Er moet een volwassen man in kunnen om het werk te doen. PUR wordt vaak gebruikt bij betonnen vloeren. Het wordt in lagen tegen de betonnen (broodjes) vloer gespoten. Houten vloeren zijn minder geschikt voor PUR omdat dit materiaal uitzet als het hard wordt en daarom mogelijk scheuren in het hout veroorzaakt. (Overigens geldt dat niet meer altijd. Er is een PURschuim op de markt, dat heet super, dat met uitzetten stopt op het moment dat het een hard oppervlak tegenkomt. Vraag ernaar als je met PURschuim laat isoleren!)
PURschuim wordt al heel lang gebruikt voor isolatie. Het materiaal wordt al 30 jaar toegepast in Nederland. Het isolatiemateriaal maakt het waterdicht en zorgt ervoor dat vocht in de scheepsruimen geen kans krijgt.

Purschuim bestaat uit drie componenten

PURschuim bestaat uit drie componenten, Isocyanaan, polyol en het reukloze blaasgas (HFK). Als deze drie stoffen samenkomen heb je PURschuim. Als Isocyanaan en polyol worden gemengd komt er warmte vrij waardoor het blaasgas gaat koken en komen de bellen in de PURschuim. De bellen of blazen zorgen voor de isolerende werking. Bij het mengproces komt isocyanaatdamp vrij. Isocyanaatdamp is giftig en daarom wordt geadviseerd de woning tijdens het isoleren en tot 2 uur na het isoleren te verlaten en de woning goed te ventileren. Vanwege de isocyanaatdampen moeten de werknemers van het isolatiebedrijf ook beschermende kleding, maskers en handschoenen gebruiken. Ook moet er op het luik van de kruipruimte een sticker geplakt worden waarop staat dat de ruimte geisoleerd is met PURschuim en wat de gevolgen zijn voor het werken in de kruipruimte. Het advies is om twee weken niet in de kruipruimte te komen. Als je het luik van de kruipruimte opent en er hangt nog steeds een chemisch luchtje dan het luik weer sluiten en er niet in gaan.

Purschuim en klachten

Door de klachten en de media-aandacht zijn de regels rond het gebruik van PURschuim nog verder aangescherpt. Ieder gecertificeerd isolatiebedrijf dat werkt met PURschuim zal altijd de volgende maatregelen in acht nemen:

  • Het bedrijf werkt altijd met een dampafzuiging
  • Bewoners mogen tijdens de isolatiewerkzaamheden en tot twee uur na het spuiten niet aanwezig zijn in de woning
  • Bewoners mogen twee weken niet in de kruipruimte komen
  • Er moet een waarschuwingssticker op het luik van de kruipruimte geplakt worden
  • De mensen die werken met PUR moeten beschermende kleding en luchtmaskers dragen
  • De machine die beide componenten mengt moet een storingswaarschuwing hebben en stoppen als het niet goed gaat
  • De laag die aangebracht wordt mag niet dikker zijn dan 4 cm. De volgende laag kan pas worden aangebracht als de eerste laag is uitgehard en afgekoeld.
  • De PURschuim laag moet overal een gelijke dikte hebben. Is het op de ene plek 4 cm en de andere plek 8 cm dan zal de isolatiewaarde of Rc waarde gelden voor de minste dikte
  • Medewerkers moeten een opleiding hebben gevolgd voor het aanbrengen van PUR in kruipruimtes
  • Uitleggen veiligheidsmaatregelen
  • Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, inspecties worden bij 1 op de 25 woningen uitgevoerd
  • PURschuim hardt binnen enkele seconden uit. Na twee uur is het afgekoeld, doordat er warmte vrijkomt, moet je dunne leidingen van bijvoorbeeld de WiFi niet mee laten spuiten. De leiding zal smelten.

Isolatiewaarde van isolatiematerialen voor de kruipruimte

Wat is dat, isolatiewaarde? Isolatiewaarde betekent hoe goed (of slecht) een isolatiemateriaal isoleert. Een T-shirt houdt je minder warm dan een wollen trui. De isolatiewaarde van de wollen trui is vele malen groter dan die van het T-shirt.

Met isolatiematerialen werkt het net als bij een T-shirts of een wollen trui. Het is handig om het volgende te weten. Alle isolatiematerialen die ik in dit document noem, isoleren goed en kan je uitstekend gebruiken. Alleen van sommige materialen heb je meer nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen.

Hoge isolatiewaarde

Heel simpel. Je hebt heel veel schelpen nodig om net zo’n hoge isolatiewaarde te halen als PUR. (Zoals je vele T-shirts over elkaar aan moet trekken om het net zo warm te hebben als in 1 wollen trui!). In een lage kruipruimte kan het voorkomen dat je niet voldoende schelpen kwijt kan om een goede isolatiewaarde te halen. Isoleren met PUR is dan een optie, maar dan moeten de mannen van het bedrijf wel weer in de kruipruimte kunnen werken. Soms is dus de isolatiewaarde bepalend, maar soms ook in combinatie met de ruimte die er is.

Wat is L-waarde, Rc waarde, Rd waarde

De isolatiewaarde van de verschillende isolatiematerialen kan je vergelijken. Om dit te kunnen doen, wordt gewerkt met de volgende waarden:

L-waarde

L-waarde (lambda-waarde): hoe kleiner deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Vergelijk bijvoorbeeld een pir hardschuim isolatieplaat (lambda-waarde 0,024) met een cellulair glas isolatieplaat (lambda-waarde 0,050). Dit betekent dat die laatste ongeveer de helft minder isoleert en dat je met cellulair glas een dubbele dikte nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen als de eerste.

R-waarde

R-waarde of de warmteweerstand: dit is te berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) te delen door de lambda-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal, hoe beter isolerend.

Rc waarde

In Nederland is een Rc-waarde van 3.5 ongeveer de norm en bovendien meer dan genoeg bij het isoleren van bestaande woningen. Die norm wordt overigens wel steeds verder opgetrokken.

Rd waarde

Soms kom je Rd waarde tegen. Soms de Rc-waarde. Het zijn allebei begrippen die veel gebruikt worden als het over isoleren van woningen gaat. De Rd waarde is de warmteweerstand van alleen het materiaal. Het is de waarde die de fabrikant aan het product heeft gegeven. Hoe hoger het getal, hoe hoger de isolatie. Dus hoe meer warmte wordt tegengehouden.

De Rc waarde wordt het meest gebruikt en geeft het totale plaatje. Dus wat is de isolatiewaarde van product x op locatie ij. (Bijvoorbeeld wat is de isolatiewaarde van PURplaten bij dakisolatie). Dus bij het maken van een keuze voor isolatiemateriaal, kijk dan vooral ook naar de isolatiewaarde van het materiaal.

Milieubelasting van isolatiematerialen

Sinds 1992 maakt het NIBE, het Nederlands Instituut voor Bouwecologie en Ecologie, milieuclassificaties, waarin de milieubelasting en de isolatiewaarde van bouw (isolatie) materialen worden weergegeven. In lijvige boekwerken en een omvangrijke website worden gegevens verstrekt over de milieubelasting en de isolatiewaarden van bouwmaterialen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het broeikaseffect en de aantasting van de ozonlaag. Houhetwarm.nl maakt gebruik van deze gegevens op de pagina`s met de tabellen over de milieubelasting- en waarden.

NIBE

Om de milieubelasting van een product te bepalen werkt het NIBE met een zogenoemde Levens Cyclus Analyse te maken (LCA). Met zo`n analyse wordt een product gedurende alle levensfasen tegen het licht gehouden. Zo wordt nauwkeurig gekeken naar bijvoorbeeld productieproces en vervoer. De effecten worden vervolgens via een rekentool vertaald in de zogeheten schaduwkosten van een product. Via de site van het NIBE is alle informatie toegankelijk gemaakt. Daarvoor moet je je wel eerst registreren.

Vraag een offerte aan voor vloerisolatie en kruipruimte isolatie!

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Ton. Tieman
Door

Ton. Tieman

op 31 May 2016

Mijn huis is van 1998 en voorzien van vloerisolatie. Waar ik opzoek naar ben is een product die ik over de zandvloer van mijn kruipruimte kan leggen zodat als ik er moet zijn het makkelijker is om er te werken en iets minder vochtig is. Vaak is het er erg vochtig.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 02 Jun 2016

Beste Ton, dank voor je vraag over kruipruimte isolatie. Het is een beetje afhankelijk hoe intensief je het gaat gebruiken, maar je kan bijvoorbeeld een dampremmende folie nemen. Die vind je bij De Isolatieshop. (http://www.isolatiemateriaal.nl/accessoires/folie/dampremmende-folie/miofol-125-s-dampremmende-folie-15x50m1-75-m2/„ rel="nofollow">klik hier). Of een http://www.isolatiemateriaal.nl/accessoires/folie/dampremmende-folie/alkreflex-classic-2l-2-gecoat-120x25m1-30-m2/" rel="nofollow">dikkere (noppen)folie, deze isoleert ook nog.

C. van Veen
Door

C. van Veen

op 21 Oct 2016

Wij wonen in een rij met 8 huizen, waarvan de kruipruimtes met elkaar verbonden zijn en er onder de huizen dus een grote open ruimte is. De grond in de kruipruimte is niet nat, maar wel vochtig. De luchtvochtigheid in ons huis is dan ook relatief hoog. Is het zinvol om alleen ons huis te isoleren en zo ja, welke methodes lenen zich daar het beste voor?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Oct 2016

Beste C.van Veen, Een goede vraag over kruipruimte isolatie. Wel een bijzondere situatie! Het is zeker mogelijk om apart je woning te isoleren. Dan worden schotten geplaatst tussen jullie kruipruimte en die van de buren. Er zijn verschillende mogelijkheden en isolatiematerialen die je hier voor kunt gebruiken. Ik kan offertes voor je regelen. Dan komen de deskundigen kijken en maken zij een prijsopgave, inclusief afscherming van de kruipruimte. https://app.enormail.eu/subscribe/5dc0bcacd0422891bdbf6fdcc5b14305" rel="nofollow">Je kan hier offertes aanvragen.

Reactie plaatsen