Monumentaal glas

Monumentaal glas, isolatieglas, isolerend monumenten glas, enkel isolerend glas: veel verschillende namen voor glas dat bijdraagt aan de isolatie van karakteristieke panden en (rijks)monumenten. Voor eigenaren van deze panden (woningen en bedrijven) die ‘wegwaaien’ achter hun ramen en op zoek zijn naar isolatieglas, biedt dit blog informatie over monumentaal glas. Plus tips waar je op moet letten als je enkel glas in je pand wilt laten vervangen door isolatieglas. Monumentaal glas (of monumentenglas zoals het ook wel genoemd wordt, is een goed alternatief voor voorzetramen.

Waar moet je op letten als je met glasisolatie aan de gang gaat in een monumentaal pand? Ik ging voor advies naar DaVinci Glas  van René van den Berg en Esther van den Berg in Hardinxveld-Giessendam. Ondernemers die hun hele leven al in het glas zitten en zich vanaf 2005 specialiseerden in monumentaal glas. (“98 % van de Nederlanders vindt glas een eng materiaal”). Een gesprek met deze glasdeskundigen over isolatieglas, monumenten en ventilatie. Van den Berg: “Glas is heel bijzonder, je kan er zoveel verschillende dingen mee doen.”

Gesprek temidden van monumentaal glas

Het bedrijf DaVinci Glas heeft zijn oorsprong in Van Noordenne Groep, een van de grootste leveranciers van glas in Nederland. Het is dan ook niet vreemd dat ik het gesprek met Esther en René van den Berg (geen familie overigens) voer te midden van heel veel glas. Monumentaal glas vooral. Om aan klanten het monumentale glas en de mogelijkheden te laten zien, hangen in het kantoor, keurig op een rijtje, monumentale ramen in het klein. Met sponningen, kozijnen en de juiste kit.

Monumentenglas = monumentaal glas

Isolatieglas voor monumenten (of beter, monumentaal glas) is authentiek ogend glas, maar met een veel betere isolatiewaarde dan het oorspronkelijke enkele glas. Een vrijwel onzichtbare coating aan de binnenkant van het glas zorgt voor de isolatie. Dit isolatieglas is in allerlei soorten en maten, met verschillende isolatiewaarden, te koop.

Prijs monumentaal glas

Monumentaal glas is duurder dan gewoon glas. Maar als eigenaar van een monument heb je vaak geen keus, vanwege de eisen die gesteld worden aan aanpassingen bij monumenten. Maar omdat je met monumentenglas geen kozijnen hoeft te vervangen, ben je aan het eind van de rit vaak voordeliger uit met monumentenglas dan met gewoon dubbelglas. Bovendien kan je de energiebesparing die dit isolatieglas oplevert, ook meerekenen.

Monumentaal glas herkenbaar aan wemeling

Monumentaal isolerend glas is herkenbaar aan de vertekening in het glas. Modern glas, dus gewoon enkel of dubbel glas, heeft een harde reflectie. Het is spiegelend glas. Dat harde glas past niet bij een monument. “Onze zuiderburen hebben daar een mooie naam voor gevonden. De wemeling noemen ze het. Er moet een wemeling in het glas zitten. En dat verschilt per soort monumentaal glas. Zo dat het net licht of zwaarder oneffen is al naar gelang de leefdtijd van het pand en de eventuele wensen van opdrachtgever en overheid”, aldus Van den Berg.

Isolatiewaarde monumentaal glas

De isolatiewaarde van vensterglas wordt uitgedrukt in de zogenaamde Ug-waarde, zoals dat heet bij glas. De Ug-waarde wordt meestal gebruikt bij isolatiematerialen waar je geen dikte kan kiezen (dus bij ramen). Hier geldt: hoe lager het getal, hoe beter isolerend. Bijvoorbeeld enkel glas heeft een Ug waarde van 5,8 terwijl Hoog rendementsglas (HR++glas) een Ug waarde heeft van 1,1. HR++ glas isoleert dus ruim 5 keer beter dan enkel glas!

Neem geen dik dubbel glas bij een monument

Van den Berg: “Ik merk in de praktijk dat vaak gekozen wordt voor dik dubbel glas als woningeigenaren gaan isoleren. Maar dit glas past niet in de kozijnen van monumentale panden. Alles moet daarom worden aangepast. Maar dat is helemaal niet nodig. Je kan toe met dun isolatieglas, met een uitstekende isolatiewaarde. Ik zeg altijd tegen de mensen, laat je niet gek maken. Monumentaal glas met een Ug-waarde van 3 of lager is prima. Dat scheelt al zoveel met gewoon enkel glas. En dan hoef je niet alle kozijnen te vervangen of sponningen uit te frezen om dat dikke glas te kunnen plaatsen.”

Niet in de kou zitten

Dun isolatieglas isoleert dus al meer dan genoeg, zeker als je gewend bent aan dat enkel glas ruitje. Van den Berg: “Bewoners van monumenten zijn vaak bijzondere mensen, vind ik. Die accepteren ook mindere prettige kanten van hun huis. Maar je hoeft toch niet in de kou te gaan zitten als je zonder problemen isolatieglas kunt toepassen.”

De glasondernemers Van den Berg weten hun weg te vinden in monumenten. De eisen waar je als eigenaar van een rijks-of gemeentelijk monument aan moet voldoen, zijn hun bekend. Monumenten mag je niet zomaar verbouwen, zeker niet aan de buitenkant. Even een paar kozijnen vervangen. Dat kan, maar dat moeten de nieuwe kozijnen passen bij het monument en er moet toestemming voor zijn.

Advies over monumentaal glas

Van den Berg: “Mensen vragen ons om advies. Soms gaan we ter plekke kijken. Ik neem het hele huis onder de loep en geef totaaladvies over de mogelijkheden en isolatiewaarden. Zo komt de klant niet voor verrassingen achteraf te staan. In plaats van voortzetramen kan je bijvoorbeeld ook achterzet ramen plaatsen. Zodat je het authentieke van het pand bewaard.” Voor de plaatsing van het glas schakelt DaVinci Glas een vakman in.

Denk aan ventilatie

Een goede ventilatie is altijd nodig bij isoleren, maar bij vaak tochtige en vochtige monumenten is het zeker belangrijk. Ook als je monumentaal glas  plaatst, is het vochtprobleem in een woning niet opgelost. Voldoende ventileren blijft noodzakelijk. Daarom kijkt Van den Berg ook altijd naar de andere isolatiemaatregelen die genomen zijn of die men van plan is te nemen. Van den Berg: “Als vocht niet meer via de ramen naar buiten kan, dan zoekt het een andere uitweg. Zonder nadenken isoleren geeft vaak ongecontroleerde vochtproblemen. En overigens, als je isolatieglas aanbrengt in kozijnen die sterk kieren, heeft het allemaal weinig zin.

Zeven tips over monumentaal glas

Tot slot, zeven tips van René van den Berg (bron: www.davinciglas.eu en Herenhuis) als je aan de slag gaat met glasisolatie in een monument.

1. Overleg bij een monumentenpand altijd met gemeentelijk bureau monumenten.

2. Maak eerst met een specialist een goed overwogen plan van aanpak.

3. Ga in zee met een vakman. Wat fout gedaan wordt, kan nooit meer hersteld worden.

4. Laat het oude glas zorgvuldig verwijderen en vooral zonder de roeden te beschadigen.

5. Zie erop toe dat de omtrekspeling tussen het glas en de roeden optimaal is. Dit is voor iedere glassoort anders.

6. Gebruik geen (plastische) stopverf. De huidige generatie (elastische) kitten zijn stukken beter en geven glasgarantie van 5 of 15 jaar.

7. Isoleer met verstand. Alles ‘potdicht’ maken is desastreus voor uw monument.