Leem

Leem, of liever, leemstuc. Wat is het en wat kan je met leem maken? Bij wie kan ik voor het verzamelen van deze informatie beter terecht dan bij Geert de Bock uit Hilversum. Niet alleen eigenaar van de Leemshop, hij geeft ook workshops en werkt als stukadoor met dit materiaal op basis van klein en zand. “Een geweldig product”, vindt De Bock. “Je werkt er vrij makkelijk mee, het droogt minder snel dan gewone stuc, en het resultaat is een fraai gestucte wand. En het materiaal zorgt voor een prima binnenklimaat. Het neemt vocht op als het nodig is en staat het ook weer af.”

Geert de Bock, met een carrière als ambtenaar en ‘gewoon’ stukadoor achter de rug, ontdekte jaren geleden leemstuc. De Bock: “Ik volgde zelf een workshop werken met leemstuc. Toen er water bij het zand en de klei werd gevoegd om het smeuïg te maken, geurde het naar een bos waar het net geregend had. Heerlijk. Niets chemisch en niets kunstmatigs. Met dit materiaal wil ik werken, dacht ik. Ik ben me daarna gaan specialiseren in stukadoren met duurzame materialen.”

Workshops Leem-Geert-de-Bock

De Bock verkoopt leemstuc en allerlei materialen die je nodig hebt om het werk te kunnen doen en te verfraaien. Ook geeft hij workshops en biedt hij ondersteuning aan mensen die zelf thuis gaan stuken. “Ik vind het leuk om mensen in staat te stellen zelf met dit materiaal te werken.”

Leemstuc bestaat uit water, klei en zand

Leemstuc bestaat uit klei en zand, vermengd met water. In warme en vooral droge steden (Afrika) worden er huizen mee gebouwd. In Nederland is dit materiaal ongeschikt voor buiten. Door de vele regen spoelt het gewoon weg. Het kan wel tegen waterdamp, maar niet tegen regen. Daarom wordt het hier vooral gebruikt voor het stuken van binnenwanden. De grondstoffen klei en zand komen uit Europa. Het wordt onder meer in Polen gewonnen.

werken-met-leemstucLeem geeft een gezond binnenklimaat

Geert de Bock: “Leem is niet alleen mooi, maar het leven in een woning met dit materiaal op de wanden is ook gezond. De meeste gestucte muren worden geschilderd met verf waarin ongezonde stoffen als formaldehyde zitten. Vooral voor kinderkamers is het daarom veel beter om leem te gebruiken. Het kan bovendien de warmte opslaan. Een woning met dit materiaal is gezonder omdat de luchtvochtigheid in de woning constant blijft waardoor bijvoorbeeld huisstofmijt minder kans. Het neemt vocht, geluid en geurtjes op.”

Zelf werken met leemstuc

“Leemstuc is geweldig om mee te werken en je kan het makkelijk zelf doen”, zegt De Bock. “Geen chemicaliën die in je huid bijten bij het stuken, geen toevoegingen om het sneller te laten drogen. Het zijn allemaal grondstoffen die zo weer terug kunnen in de natuur. Wat je over hebt, kun je drogen en bewaren. En is het teveel, dan gooi je het gewoon in je tuin. Je kan goed zelf stuken omdat het langzaam gaat. Je hoeft geen professionele stukadoor te zijn. Je hoeft je niet te haasten en als je wat verkeerd doet, kun je het gewoon nog een keer proberen.”

Doe-het-zelf-leemstuc-wandverwarming-Utrecht-1Goed te combineren met isolatie

Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met het isoleren van de zolder, kan je als afwerking prima leemstuc gebruiken. De Bock geeft ook advies hoe je ook met natuurlijke isolatiematerialen kan werken zoals houtvezelplaat of cellulose. Voor de afwerking gebruik je leemstuc. Dan blijft alles ademen.”

Leemstuc is prima te gebruiken bij wandverwarmingleemstuc-over-wandverwarming

Wandverwarming en leemstuc zijn een prima combinatie. Waarom? Wandverwarming is niets anders dan vloerverwarming. Maar dan rechtop. Bij wandverwarming wordt warm water door buizen in de muur geleid. Deze wand werk je af met leemstuc. De Bock: “De muur is de verwarming. Geen radiatoren meer, geen dwarrelend stof meer en zeer comfortabele stralingswarmte alsof je in de voorjaarszon zit. Wandverwarming kan met wandverwarmingsplaten van leem (droogbouw) worden aangebracht, die je kant en klaar kunt kopen. Ook wordt vaak eerst de leiding aangebracht en daarna afgestuct (natbouw). Na enige instructie is het zelf aanbrengen van wandverwarming goed te doen. En de lastige punten kunnen wij voor de klant doen.”

Aan de slag met leem! We nemen snel contact met je op.

  • Leemstuc kopen
  • Muren laten stucen met leemstuc
  • Workshop leemstuc volgen
  • Wandverwarming laten aanleggen

Leemstuc, leemfinish, leemverf en tadelakt

Rond leemstuc hangen andere producten die je tegen gaat komen als je aan de slag gaat met dit materiaal. Bijvoorbeeld leemfinish, leemverf en tadelakt.

Leemfinish is niets anders dan leemstuc, maar dan wat dunner en lichter. Finish wordt in een dunne laag van ongeveer 3 mm aangebracht (je kan het in verschillende kleuren krijgen). Finish kan je op een vlakke ondergrond, zoals (voor gestreken) gipsplaten of andere “behangklare” wanden smeren. Je kan het ook als afwerklaag gebruiken op de basisleem (=leemstuc). Finish heeft weinig “klimaatwerking” omdat het niet dik genoeg is.

Leemstuc is veel dikker en daarmee verbeter je het binnenklimaat wel. Hoe dikker de laag, hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van ongeveer 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Het is in twee kleuren verkrijgbaar: bruin en terrarood, eventueel met stro, hennep, vlas of een andere vezel. Het wordt meestal afgewerkt met een finish.

Basisleem wordt ook gebruikt om een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld finish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.

Leemverf  is verf op basis van datzelfde leem. Het is een zogenoemde damp open verf. Het laat vocht door. Het werkt goed op leemstuc, omdat het hetzelfde materiaal is. (Schilder je een met leem gestucte wand met latexverf, dan wordt de vochtregulerende werking teniet gedaan.) De verf kun je ook aanbrengen over finish als je na een tijdje eens van kleur wilt veranderen.

Tadelakt is waterdicht pleisterwerk op basis van een natuurlijke kalkpleister. Het woord Tadelakt is Marokkaans en betekent inwrijven of inmasseren. Tadelakt pleisterwerk wordt zo gepolijst dat het waterafstotend wordt. Vaak wordt tadelakt in combinatie met leemstuc toegepast omdat het dan juist wel in badkamers gebruikt kan worden.

karelien van Beek
Door

karelien van Beek

op 15 May 2016

lijkt me fantastisch, maar kan het ook buiten, met bv takjes afval uit de tuin?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 May 2016

Ja, dat kan ook. Wel goed afwerken.

mIryAM
Door

mIryAM

op 27 Nov 2022

Hoi, kunnen binnenmuren van een sta-caravan (kunststof) ook met leemstuc behandeld worden?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Nov 2022

Ik zou dit voor de zekerheid even hier vragen: https://leemshop.nl/

Rik Jongbloed
Door

Rik Jongbloed

op 29 Jun 2024

Kun je ook zeeklei gebruiken voor de leem?

Reactie plaatsen