Kan ik EPS korrels gebruiken voor isoleren spouwmuur?
15 juni 2015 
4 min. leestijd

Kan ik EPS korrels gebruiken voor isoleren spouwmuur?

Kan je EPS korrels gebruiken voor het isoleren van je spouwmuur? Ja dat kan heel goed! Laatst was ik bij een woning waar de spouwmuren werden geïsoleerd met EPS korrels. Leuk om te zien! Na een uitvoerige inspectie van zowel de spouwmuur als de gevel, werd begonnen met het maken van ventilatieroosters (bij de kruipruimte) en het boren van gaten. Vervolgens werden de EPS korrels in de spouw gespoten. In dit blog lees je meer over het isoleren van de spouwmuur met EPS korrels.

EPS korrels zijn korrels of parels van polystyreen, het piepschuim dat bij iedereen bekend is. Je komt ze ook tegen als kleine korreltjes bij verpakkingsmateriaal. De bestanddelen van polystyreen zijn koolstof en waterstof. Het materiaal is licht omdat het voor 98% uit lucht bestaat. Het heeft een hoge isolerende werking (hoge isolatiewaarde) en behoudt ook lang deze isolerende waarde (40 jaar). EPS korrels zijn ideaal voor het isoleren van de spouwmuur.

EPS korrelsEPS korrels kunnen tegen vocht en schimmels

EPS parels (of korrels, de termen worden door elkaar gebruikt) zijn vocht doorlatend, ademend en bestand tegen schimmels en bacteriën. Het isolatiemateriaal is volledig recyclebaar, dus duurzaam. EPS korrels worden bijvoorbeeld na recycling gebruikt als vulling voor zitzakken, poefs en kussens. EPS korrels gaan branden bij 75° en geven bij brand een dikke vettige rook af. EPS parels hebben naast de warmte isolerende eigenschap ook een geluidsisolerende werking.

Soorten EPS korrels voor isolatie

 • EPS parels: de gewone witte piepschuimbolletjes. Ze worden ook wel termoparels genoemd
 • Grafietparels (HR++): Dit zijn piepschuimbolletjes waaraan grafiet is toegevoegd. De isolatiewaarde ligt hiermee zo’n 20% hoger dan bij standaard piepschuimbolletjes. De grafietparels worden met lijm in de spouwmuur geblazen. De laag die ontstaat is waterafstotend en zeer solide. De lijm die gebruikt wordt, is niet schadelijk voor het milieu
 • Biofoam parels: Dit is het groene alternatief voor de gewone EPS Termoparels. Het wordt gemaakt van organisch materialen en het eindproduct is ook te recyclen. Hierdoor heeft dit isolatiemateriaal een zeer kleine CO2 footprint. BioFoam Pearls zijn in werkelijkheid ook echt groen van kleur, dit is gedaan om een duidelijk onderscheid te maken met de EPS Termoparels 

Wil jij offertes voor spouwmuur isolatie? Klik hier voor meer informatie.

Inspectie van de spouw met een endoscoop

Nadat de spouw geïnspecteerd is en waarbij vastgesteld is dat de spouw schoon is en breed genoeg, kan het isoleren beginnen. Ook wordt gekeken of het eerder aangebrachte isolatiemateriaal nog goed zit. Het materiaal kan uitgezakt zijn en zorgt dan voor koudebruggen. Dit is in de woning of op de buitenmuur weer te zien aan de vochtplekken. De luchtkwaliteit in de kamer lijdt hieronder en daarnaast voelt de muur koud en klam aan. Oud en slecht zittend isolatiemateriaal moet (soms) eerst worden verwijderd voordat nieuw isolatiemateriaal aangebracht kan worden.

Voorwaarden voor isoleren spouwmuurspouwmuurisolatie

De spouw moet minimaal 3 cm breed zijn om geschikt te zijn voor het isoleren met EPS parels. EPS parels zijn dus een goed alternatief voor spouwmuren die niet de vereiste dikte van 5 cm hebben, zoals dit geldt voor de andere isolatiematerialen. Is de spouw minder dan 3 cm dan mag er niet geïsoleerd worden met EPS parels. De kans op vochtdoorslag is dan te groot.

Inspectie van de gevel voor isoleren

De gevel moet je goed laten inspecteren voordat je met isoleren begint. Zo mag de gevel geen tekenen van vocht of vorstschade hebben en moeten de voegen goed zijn. De gevel moet opgetrokken zijn met zogenoemde dampopen bakstenen en de bakstenen mogen niet afgewerkt zijn met een damp remmende verf. Als er bij de gevelinspectie geen bijzonderheden geconstateerd zijn, kan het isolatiebedrijf aan de slag.

Wil jij offertes voor spouwmuur isolatie? Klik hier voor meer informatie.

Gaten boren, heel veel gaten boren

Er worden eerst gaten geboord in de voegen met een boorgrootte van 18mm of 22 mm in een patroon van om de iedere 80 cm. De hoeveelheid gaten is voorgeschreven en een certificeerd bedrijf wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Bij een doorsneewoning zullen in de buitenmuur ongeveer 200 gaten geboord moeten worden. Bij ramen worden er meer gaten geboord om iedere kans op een koudebrug te voorkomen.

Inblazen van het isolatiemateriaal EPS korrels

Met een compressor en een spuitmond wordt het materiaal in de spouw geblazen. Wanneer dit gat maximaal gevuld is, wordt het volgende gat gevuld. Tenslotte is de hele spouw gevuld en is er geen ruimte meer voor vocht en lucht. De EPS korrels worden met een combinatie van korrels en lijm in de spouw geblazen. De verlijming zorgt ervoor dat de korrels aan elkaar plakken maar tussen de korrels is er nog steeds ruimte. Dit zorgt ervoor dat er altijd ventilatie mogelijk is. Je hebt 15 – 30 kg EPS parels nodig om 1 m³ spouw te vullen. In de spouw worden spouwafsluiters geplaatst worden om te voorkomen dat op jouw kosten ook de spouw van de buren gevuld wordt.

Afwerken van de spouwmuurisolatie

Als de spouw helemaal gevuld is met EPS korrels, kan het afwerken beginnen. Alle gaten worden weer dichtgemaakt met specie en vervolgens schoongeveegd. spouwmuurisolatie

Kenmerken van EPS parels

 • Isolatiewaarde (Lambdawaarde) 0,030 bij een spouw van 6 cm
 • Milieubelasting is laag, 1C
 • Brandklasse B
 • Prijs per m² is ongeveer € 15,00
 • Bij een gecertificeerd bedrijf krijg je 10 jaar garantie, hier altijd naar vragen
 • 20% besparing op je energierekening
 • Terugverdientijd van 3 tot 5 jaar
 • EPS parels zijn gecertificeerd door IKOBKB en het heeft een KOMO attest. Dit betekent dat het is goedgekeurd en inderdaad de isolatiewaarde biedt zoals dit staat in de productomschrijving
 • Wooncomfort neemt toe
 • Ander, beter, energielabel

Omdat EPS korrels zijn gecertificeerd, wordt het ook goedgekeurd bij het aanvragen van gemeentelijke subsidies of andere soorten leningen.

Aanvragen gratis offerte spouwmuurisolatie

Je kunt via Houhetwarm gratis offertes aanvragen voor spouwmuurisolatie. Wij sturen je aanvraag door naar goede bedrijven waar wij voor in staan.

Wil jij offertes voor spouwmuur isolatie? Klik hier voor meer informatie.

wieetse
Door

wieetse

op 08 Jan 2017

even een vraag is dit ook voor een tussenmuur we hebben een houdskelet woning en last van gehorigheid van de buren we hebben een ankerloze spouw 5 cm kan deze gevuld worden met deze korrels ivm geluitsoverlast??

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Jan 2017

Beste Wieetse, Dank voor je reactie op EPS korrels en isoleren spouwmuur. Gaat het om de buitengevel? In een binnenmuur zit doorgaans geen spouw.

s,brands
Door

s,brands

op 04 Feb 2017

ik heb een vraag, door de woningbouw worden de muren geisoleerd met polystireen parels maar kan de verlijming geen kwaad mijn man heeft cte schilderziekte en ik zelf heb astma,, ben er heel bang van en goede voorlichting ontbreekt,, biuten dat het een geweldig product is,, onze huizen staan al60 a 70 jaar hoe weet je dat de spouw schoon is wij zitten op een hoek,, waar aan die muur geen zon ,komt nu is die muur zeker niet droog,, slechte tijd lijkt mij, hoop op een eerlijk antwoord,, immers gaat het hier om ons beider gezondheid,, thuis wil ik veilig kunnen ademen ,

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Feb 2017

Beste Saskia, Dank voor je vraag voor de eps korrels. Er worden bij eps parels chemische stoffen gebruikt voor de verlijming, inderdaad. Die zijn, voorzover bekend, niet schadelijk voor de gezondheid. Bovendien zit er nog een muur tussen. Maar ik ben geen expert, dus ik ga dit voor je navragen.

Sander
Door

Sander

op 20 Feb 2017

Wanneer de spouw wordt geïsoleerd met deze korrels, moet de buitenmuur daarna nog gehydrofobeerd worden? Dit omdat de gevel langer nat kan blijven aangezien er minimale warmte vanuit de woning naar buiten gaat en de spouw ook niet meer ventileert?

Pine Berg
Ata Lanta
Door

Ata Lanta

op 13 Dec 2017

Wij hebben een huis gekocht uit 1985 met een spouwmuur en deze is al geïsoleerd met steenwol. Daardoor is de helft van de spouw, totaal 6 cm al gevuld. Maar de andere 3 cm dus niet. Is na-isoleren met eps korrels in de ruimte van 3cm spouw nog mogelijk?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 18 Dec 2017

Beste Ata, dat hangt er van af of beide helften met elkaar in verbinding staat. Zoja, dan is het beste de spouw te isoleren met hetzelfde materiaal dat eerder is gebruikt. Zijn de helften gescheiden, dan maakt is EPS prima.

Maurice Hebben
Door

Maurice Hebben

op 22 Feb 2018

Geachte, we hebben sinds 2-12-2017 een oud huis gekocht, waar waarschijnlijk geen spouwmuur isolatie zit. Het huis is van de buitenkant met stuc werk afgewerkt, is dit een probleem om het huis te voorzien van EPS korrels?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Feb 2018

Beste Maurice, Ja, dat is een probleem helaas. Je kan geen spouwmuur isolatie aanbrengen op een muur die is voorzien van een stuc laag.

Frank
Door

Frank

op 27 Jun 2018

welke bedrijven schakelen jullie in? omgeving zwijndrecht.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Jun 2018

Beste Frank, Wij hebben in ons netwerk diverse bedrijven die actief zijn in de omgeving van Zwijndrecht.

Henk
Door

Henk

op 07 Dec 2018

Wanneer een spouw er via een endoscoop er op een drietal plaatsen vervuild uitziet (lijkt op spinrag), spouwbreedte 5 cm, dan kan er toch gewoon onder hoge druk EPS ingeperst worden ? Waarom krijg je dan een negatief advies ? Men spreekt dan over 'koudebruggen' en 'doorslaand vocht', maar als er al tientallen jaren geen koudebruggen of vochtproblemen zijn ! En EPS-parels geven toch geen vocht door ? Daarnaast kun je de buitengevel zelfs ook met een anti-vochtmiddel impregneren/behandelen.

Adriana Bundas
Door

Adriana Bundas

op 25 Aug 2019

Kan een spouw van 3 cm geïsoleerd worden met neopixels? Ik krijg namelijk verschillende adviezen waardoor ik nu erg veel twijfels heb. Het gaat over een ouders huis van jaren 60.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 26 Aug 2019

Beste Adriana, Dank voor je reactie op ons bericht over EPS korrels in de spouwmuur. Het kan wel, maar het is zeker niet aan te raden. Een spouw moet minstens 4 cm zijn.

Reactie plaatsen