Isoleren van de spouwmuur met Biofoam parels
26 november 2015 
3 min. leestijd

Isoleren van de spouwmuur met Biofoam parels

Isoleren van de spouwmuur kan met isolatiematerialen als supafil, purschuim en eps korrels. Maar er is ook een natuurlijk isolatiemateriaal voor de spouwmuur op de markt. Biofaom Parels. Biofaom Parels worden gemaakt van melkzuur. Dit blog gaat over deze Biofoam korreltjes, ontwikkeld door Termokomfort.

Warmteverlies van een niet geïsoleerde woning kan grofweg verdeeld worden over dak, glas, gevel en de vloer. Door het dak verlies je ongeveer 30% van de warmte. Voor de ramen en de muren loopt dit op tot 40%. Via de vloer verlies je 10 tot 15% van de warmte. Bij het vasthouden van de warmte bij de gevels spreek je over spouwmuurisolatie. De spouw is de luchtruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Woningen voor 1920 hebben geen spouw, dit zijn enkel steens gevels. Deze woningen kunnen alleen geïsoleerd worden met een voorzetgevel of een binnenmuur.

Geen spouwmuurisolatie bij oude huizen

http://www.termokomfort.nl/isolatiematerialen/biofoampearls

Woningen die gebouwd zijn voor 1980 hebben een spouw van gemiddeld zo`n 6 centimeter.

De functie van de spouw is zeker niet ventilatie maar vocht afvoer van het doorslaan van regenwater door het buitenblad. Dit water moet door de spouw kunnen worden afgevoerd.
Deze spouw is in de meeste gevallen niet geïsoleerd. Met een geïsoleerde spouwmuur is je huis sneller behaaglijk warm omdat de temperatuur van de binnenwanden stijgt. De binnenmuur staat de warmte niet af aan de spouw. De centrale verwarming hoeft minder vaak aan te slaan. Dit is goed voor je energierekening maar ook voor het milieu.

Biofaam Parels, groen alternatief voor de spouw

De meeste gebruikte isolatiematerialen voor de spouwmuur zijn supafil, eps korrels en pur. Het groene alternatief  zijn Biofoam Parels.  De ontwikkeling van dit product is 10 jaar geleden begonnen. De basis grondstof is plantaardig. Het bestaat uit links of rechts draaiend melkzuur. Na een verwerkingsproces van polymeriseren, opschuimen met CO₂ uit de lucht, ontstaat een volledig `groen` isolatiemateriaal.

De Biofoam parels breken weer af bij temperaturen boven de 70°. Nu is het in de spouw nooit zo warm. Dus in de spouw heb je hier geen last van.

Eigenschappen Biofoam ParelsSpouwmuurisolatie met biofaom parels

  • Licht
  • Brandklasse E bewerkt met een brandvertrager
  • Ongevoelig voor vocht
  • Ongevoelig voor ongedierte
  • Klinkt niet in
  • Grootte van de parel is 3-5 mm
  • 100% organisch
  • Bij de verwerking hoeven geen beschermende maatregelen genomen te worden
  • Het is veilig voor mens en milieu
  • Geen vochtoverdracht, ook niet bij het spouwanker
  • Een Rc waarde van 3,5 wordt gehaald bij een spouw van 14 cm
  • De korrels worden ingeblazen en worden kieren en naden ook gevuld
  • Akoestische isolatie

Wanneer is de spouw geschikt voor Biofoam Parels?

  • De spouw moet breder zijn dan 3 cm. Bij 3 cm of minder is de isolatiewaarde te weinig om hier in huis profijt van te hebben. De gemiddelde spouwbreedte ligt tussen de 6 en 10 cm
  • De kwaliteit van baksteen en voeg moeten goed zijn
  • De spouw mag niet vervuild zijn. De spouw eerst schoonmaken, anders krijg je later vochtproblemen
  • De gevel moet kunnen ademen. Dus geen geglazuurde bakstenen of een geverfde buitenmuur. Moderne muurverf is wel dampopen, dus als deze verf gebruikt is, kan spouwmuurisolatie weer wel.

Hoe gaat spouwmuurisolatie met Biofoam Parels?

Voor het isoleren begint, onderzoekt het isolatiebedrijf de kwaliteit van de spouw. Met een camera wordt in de spouw gekeken. Afhankelijk van dit onderzoek wordt bepaald of de spouwmuur geisoleerd kan worden.
In de buitenmuur worden vervolgens gaten volgens een vast patroon geboord met een boor van 18 mm. Met het inblaaspistool worden de Biofoam Parels in de spouw geblazen. Gelijktijdig wordt een klein beetje water, waarin rubber opgelost, ingeblazen. Het rubber zorgt ervoor dat de parels na de verdamping van het water op de plekken waar zij elkaar raken aan elkaar vastgeplakt blijven. Hierdoor krijg je als het ware een muur van Biofoam Pearls die niet kan inzakken, scheuren of krimpen.

Bewijs

De fabrikant bewijst dit met een paaltje van Biofoam Pearls, dit is jaren geleden in de grond gestopt in een bos bij Maarssen. Onderzoeksinstituut TNO graaft ieder jaar dit paaltje op om te zien of het paaltje “oud” geworden is. En tot nu toe is dit paaltje nog helemaal in de oorspronkelijke staat.

Besparing met spouwmuurisolatie

Je kunt rekenen op een besparing van ongeveer 10 m³ gas per m² geveloppervlak per jaar.

Kosten van Biofoam Parels

Biofoam Parels zijn € 3,00 per m² duurder dan andere isolatiematerialen. Bedenk wel dat je echt groen bezig bent. En dan denk je twee keer om het milieu.  De eerste keer door te isoleren en de tweede keer door je keuze van dit absoluut groene isolatiemateriaal.

Offerte voor spouwmuurisolatie

Offertes voor spouwmuurisolatie kun je bij Houhetwarm aanvragen. Dat kan hieronder via dit formulier. Als we je aanvraag binnen hebben, vragen we altijd even naar je voorkeur voor isolatiemateriaal. Geef dan even aan dan je graag met Biofoam Parels wilt isoleren, en wij zorgen ervoor!

 

Jelle Spaargaren
Door

Jelle Spaargaren

op 21 Mar 2023

Wij zouden graag een offerte willen ontvangen voor het isoleren van onze spouw. Graag met BIO Foam. Wij hebben een huis gekocht in Brummen (Gelderland) wat in zijn geheel verduurzaamd en geisoleerd moet worden.

jos geurts
Door

jos geurts

op 24 Aug 2023

Ik ben op zoek voor mijn isolatie klus in mijn huis naar 10 kuub biofoam peals kunnen jullie mij die leveren en wat is hier de prijs van. Mvg. Jos.

Pine Berg
Reactie plaatsen