Isoleren, hypotheken en belastingen
19 november 2015 
2 min. leestijd

Isoleren, hypotheken en belastingen

Isoleren, hypotheken en belastingen. Als je wilt isoleren, komen banken en de rijksoverheid je tegemoet in de kosten. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leg ik in dit blog uit. In mijn vorige blogs over dit onderwerp schreef ik al over andere vormen van een tegemoet koming in de kosten voor isolatie. Leningen en subsidies bijvoorbeeld van gemeenten en provincie.

Het is bij meerdere banken en andere geldverstrekkers mogelijk om isolatieklussen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat kan bijvoorbeeld via de Triodos bank. Die heeft een speciale hypotheek die is gekoppeld aan het energielabel. Hoe energiezuiniger je huis is, hoe minder rente je betaalt. Als je isolatiemaatregelen gaat nemen, kan je die meefinancieren in de hypotheek. Je huis stijgt in het energielabel. En wordt dus meer waard.

Isoleren en hypotheken

Maar pas op! Op internet vind je veel hypotheekverstrekkers die een ‘groene’ hypotheek aanbieden. Lang niet alle verstrekkers gaan even zorgvuldig te werk. Wil je zekerheid, kies dan een bekende bank.

Belastingen 6% BTW op arbeidsloon

Je kunt isolatieklussen laten uitvoeren tegen het lage btw-tarief van 6%. De maatregel was in eerste instantie als steuntje in de rug bedoeld voor de bouwsector, die door de crisis in zwaar weer verkeerde. Maar de maatregel is afgelopen zomer verlengd. Niet alleen om de bouwbedrijven te blijven helpen, ook om het besparen van energie te stimuleren.6% BTW op kosten arbeid isolatie

Geen 6% op het isolatiemateriaal

De regeling geldt voor verbouwingen en renovatie van de bestaande bouw. Speciaal voor isolatieklussen is dit lage btw tarief daarom aantrekkelijk. Maar let wel, het geldt alleen voor de arbeidskosten. Over het materiaal dat wordt gebruikt, blijf je als particulier 21% btw betalen.

Voorbeeld isolatieklus uitgerekend

Wat kan dit voor jou betekenen? Stel je wilt je vloer laten isoleren. Dit is een klus van een dag waar twee mannen een dag mee bezig zijn. De onderkant van de vloer in de kruipruimte wordt geïsoleerd met bijvoorbeeld isolatiefolie. Een goed isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.

Laat ik er even van uitgaan dat je kruipruimte 50 vierkante meter is. Dan betaal je voor het benodigde isolatiemateriaal ongeveer 950 euro. Daarover betaal je dus gewoon de 21% btw. Vervolgens zijn die twee mannen een dag bezig om de isolatiefolie aan te brengen en zorgvuldig af te werken. Dat kost je zo’n 780 euro. Daarover betaal je dus, met het verlaagd btw-tarief, 6%. Dit scheelt dus op het totaalbedrag zo’n 110 euro. En dat lijkt me mooi meegenomen.

En als je kiest voor goedkoper isolatiemateriaal dan levert het je nog meer op!

Offerte voor isolatie

Wil je aan de slag met isolatie in je woning en dan heb je offertes nodig om te weten waar je aan toe bent. Vraag hier je offertes aan!

[gravityform id=”15″ title=”false” description=”false”]

Andere blogs over subsidies en leningen

Dit was het laatste blog in de serie over financiering en subsidie voor isolatie. Hieronder klik je door naar de eerdere blogs.

Deel 1 over wat allemaal mogelijk is om geld te krijgen voor isolatie

Deel 2 over subsidie van de gemeente en provincies

Deel 3 over leningen voor isolatie

Reactie plaatsen