Leningen voor isoleren
12 november 2015 
4 min. leestijd

Leningen voor isoleren

Geld lenen voor isolatie. Voor de meeste isolatieklussen kun je subsidie krijgen. In mijn vorige blogs over dit onderwerp schreef ik al over de verschillende vormen van een tegemoet koming in de kosten voor isolatie. Dat kunnen leningen zijn, speciale hypotheken of belastingregelingen. In deel drie van deze miniserie over financiering ga ik verder in op mogelijkheden voor leningen die je kunt afsluiten voor isolatie.

Je kunt een stevig bedrag lenen als je wilt gaan isoleren. Vaak tegen aantrekkelijke rentes. Soms tot wel 30.000 euro! Het grote voordeel van zo`n lening is dat je een aantal isolatieklussen in 1 keer kunt laten aanpakken. Je moet het bedrag dat je leent natuurlijk wel terugbetalen. Leningen kun je afsluiten bij de overheid (zou ik doen!) of bij banken en andere bedrijven. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Leningen voor isoleren

Je kunt kiezen uit:

 • De energiebespaarlening
 • De duurzaamheidslening
 • De stimuleringslening
 • Andere ‘groene’ leningen

Energie bespaarfonds met de Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds, dat met financiële bijdragen van de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid tot stand is gekomen. Je kunt de lening afbetalen in maximaal tien jaar, afhankelijk van het bedrag dat je leent.Je kunt geld lenen voor bedragen vanaf € 2500 tot maximaal € 25.000 euro. De volgende voorwaarden gelden:

 • De Energiebespaarlening is beschikbaar voor eigenaren die de woning zelf bewonen. Het gaat alleen om bestaande woningen (ook woonboten).energiebespaarlening
 • De lening kan alleen gebruikt worden voor werk dat door een isolatiebedrijf wordt uitgevoerd. Je moet offertes van bedrijven kunnen laten zien.
 • Een woningeigenaar kan minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen.
 • De Energiebespaarlening heeft een rente die vaststaat over de hele looptijd.
 • Het gaat om een jaarannuïteiten lening: de huiseigenaar betaalt per maand voor rente en aflossing en lost zo de hele lening af. Leningen tot € 5.000,- worden in zeven jaar afgelost, hogere leningen in tien jaar. Onbeperkt boetevrij aflossen kan altijd.
 • De afsluitkosten bedragen 2% over de hoofdsom van de lening. De lening wordt onderhands verstrekt zonder tussenkomst van een notaris.

De duurzaamheidslening

De Duurzaamheidslening is een lening met een aanzienlijke korting op de rente voor de financiering van energiebesparende maatregelen in en aan je woning. De lening kan je gebruiken voor dak-, vloer-, spouwmuur-, gevel-, en glasisolatie. (ook voor een HR ketels overigens).

Om in aanmerking te komen voor een Duurzaamheidslening moet jouw gemeente of provincie wel de Duurzaamheidslening hebben opgenomen. Lang niet alle gemeenten doen dit. Hier staat meer informatie hoe je dit kan onderzoeken. 

De duurzaamheidslening wordt geregeld door de rijksoverheid, (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, Svn), maar uitgevoerd door gemeenten en provincie. De gemeente of de provincie bepalen daarom de voorwaarden voor de lening. Maar er zijn ook voorwaarden die voor iedere aanvrager hetzelfde zijn. Dit zijn de voorwaarden:

 • De lening bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- (afhankelijk van de regeling van gemeente of provincie).
 • Tot een bedrag van € 7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag bedraagt de looptijd 15 jaar.
 • De rente wordt vastgesteld op de datum van binnenkomst van de aanvraag bij SVn en is gebaseerd op het 10- of 15-jaars rentetarief van SVn, met daarop een korting van 3%. De rente staat vast gedurende de looptijd van de lening.
 • Omdat je een lening aangaat, dien je voldoende kredietwaardig te zijn. Je moet dus kunnen laten zien dat je de lening ook kunt afbetalen.

Verschil duurzaamheidslening en energiebespaarlening

De Energiebespaarlening en de duurzaamheidslening lijken op elkaar. Maar er zijn twee belangrijke verschillen. Beide leningen zijn tegen een aantrekkelijke rente te verkrijgen. Maar over de toch al aantrekkelijke rente van de duurzaamheidslening krijg je ook nog eens een korting van 3%. Deze korting zit niet op de rente van een Energiebespaarlening.

Het tweede verschil. Het Energiebespaarfonds geldt voor alle huizenbezitters in Nederland. De duurzaamheidslening is alleen voor huizenbezitters in gemeenten en provincies die meedoen met deze duurzaamheidslening.

De Stimuleringslening

Naast de duurzaamheidslening en het de energiebespaarlening, is ook een Stimuleringslening in het leven geroepen door de rijksoverheid. Je kunt de Stimuleringslening aanvragen bij je gemeente. Deze lening geldt ook voor andere maatregelen (zoals herstel van de woning of als je samen met anderen een woningen gaat bouwen), maar ook de uitvoering van energiebesparingsmaatregelen (isolatie) staan op het lijstje.

De Stimuleringslening is een aantrekkelijke lening voor particulieren, bedrijven, stichtingen en VvE’s (Vereniging van Eigenaren) waarvoor doorgaans een zeer lage rente wordt betaald. Voor de voorwaarden moet je informatie aanvragen bij je gemeente. Je kunt hier zien of je gemeente meedoet met de Stimuleringsregeling. Lang niet alle gemeenten in Nederland doen hieraan mee.

Algemene voorwaarden:

 • De gemeente bepaalt welke maatregelen voor de Stimuleringslening in aanmerking komen.
 • De looptijd is maximaal 30 jaar.
De rente kan variëren tussen 0,5% per jaar en een percentage op marktniveau.
 • De lening wordt verstrekt via een bouwkrediet. Dat betekent dat het geld pas op je rekening wordt gestort als je de facturen van de aannemer (of je eigen gemaakte kosten) kunt laten zien. (je kan de klus dus ook zelf doen. Dan krijg je een lening
 • voor het materiaal).
 • Altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen.

Andere ‘groene’ leningen

Als je op internet op zoek gaat naar groene leningen, kan je altijd wel wat vinden. Ik heb daar zelf geen ervaringen mee, moet ik eerlijk zeggen. Via Green Loans bijvoorbeeld kun je geld lenen voor isolatieklussen. Green Loans is van ABN Amro, dus een bekende naam. Wel werken ze met een veel hogere rente, namelijk 6.2 %, dan de eerder genoemde leningen van de overheid. Tip: De keuze lijkt me dan duidelijk. Ga voor de overheidsleningen! Dan heb je zekerheid dat het goed is geregeld en kom je niet voor verrassingen te staan.

Tot zover deel drie van deze serie blogs over financiering en subsidie. Volgende keer het laatste deel over belastingen en hypotheken. Hieronder kan je doorklikken naar de eerdere blogs.

Deel 1 over wat allemaal mogelijk is om geld te krijgen voor isolatie

Deel 2 over subsidie van de gemeente en provincies

Offertes voor isolatie

Voordat je een lening aanvraagt, is het goed om te weten wat de isolatie maatregelen je gaan kosten. Vraag daarom hieronder offertes aan.

Reactie plaatsen