Subsidie voor isolatie
05 november 2015 
2 min. leestijd

Subsidie voor isolatie

Voor de meeste isolatieklussen kun je subsidie krijgen. In mijn vorige blog schreef ik al over de verschillende vormen van een tegemoet koming in de kosten voor isolatie. Dat kunnen leningen zijn, speciale hypotheken of belastingregelingen. In deel twee van deze miniserie over financiering ga ik in op de subsidie mogelijkheden. Je kunt een beroep doen op subsidies van de gemeente waar je woont, van je provincie of van de rijksoverheid. 

Subsidie op isolatie van je eigen gemeente

Veel gemeenten in Nederland stellen van tijd tot tijd een potje geld beschikbaar om woningeigenaren te ondersteunen. Speciaal voor energiebesparingsmaatregelen als isolatie is zeer veel mogelijk. Vaak vallen dit soort tijdelijke subsidies onder woningrenovaties of verbouwingen. Gemeenten hebben hier geld voor over omdat hierbij het behoud van het gemeentelijke woningbezit een rol speelt.

Potjes geld snel leeg

Dubbel glas voor glasisolatie

Subsidie voor dubbelglas. Vraag bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Doorgaans zijn dit soort potjes snel leeg en op is op. Hou dus goed de gemeentelijke aankondigingen in de gaten. Vaak wordt via persberichten een nieuwe subsidieronde bekend gemaakt. Ook op de gemeentepagina in de huis-aan- huisbladen of op de site van de gemeente kan je terecht voor dit soort info.

Kijk in ieder geval altijd op de energiewijzer voor informatie over subsidie maatregelen in jouw woonplaats. Deze site wordt redelijk goed bijgehouden.

Subsidie van je eigen provincie

Sommige provincies in Nederland ondersteunen hun inwoners met aantrekkelijke subsidies en/of leningen voor isolatieklussen. Zo heeft bijvoorbeeld de provincie Friesland een eigen subsidie in het leven geroepen, de Friese energiepremie (subsidie) voor woningeigenaren.

Particuliere woningeigenaren kunnen in Friesland maximaal € 2.400 subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Dat geldt voor het nemen van vier energiebesparende maatregelen. Voor één energiebesparende maatregel is een energiepremie van € 350 te krijgen. Je ontvangt € 800 voor twee maatregelen en € 1.500 voor drie maatregelen. Ook de provincies Zeeland en Overijssel hebben aparte regelingen.

Voorwaarden en hoogte van de subsidie worden dan ook per provincie opgesteld. Kijk ook voor subsidies van jouw provincie op de energiewijzer voor informatie over subsidie maatregelen.

Subsidie isolatie van de landelijke rijksoverheid

De rijksoverheid biedt vooral regelingen voor het bedrijfsleven. Die kunnen gebruik maken van fiscaal interessante opties bij het investeren in duurzaamheid. Voor jou als woningeigenaar heeft het rijk weinig subsidies. Wel heeft de rijksoverheid grote bemoeienis met de leningen.

Het eerste blog over financiering van isolatie en glas is hier te vinden. In het volgende blog ga ik verder in op de mogelijkheid van leningen voor isolatieklussen.

Vraag offertes voor isolatie aan!

Subsidieverstrekkers willen altijd weten hoeveel je moet betalen voor de isolatieklussen. Ze vragen altijd een kopie van de offertes of de facturen. Wil je weten hoeveel isolatie je gaat kosten, vraag dan hier offertes aan. Houhetwarm helpt je graag!

[gravityform id=”15″ title=”false” description=”false”]

Reactie plaatsen