Isolatiewaarden, waarom moet ik daar iets over weten?
12 november 2014 
3 min. leestijd

Isolatiewaarden, waarom moet ik daar iets over weten?

Isolatiewaarden, waarom moet je daar iets over weten? Er wordt op internet met cijfers gegooid en gesmeten als je zoekt naar informatie over de isolatiewaarden van isolatiematerialen. Al eerder schreef ik over isolatiewaarden op deze plek. In dit blog nog wat meer (eerlijke) info en waarom het handig is om je hier even in te verdiepen als je bezig bent met isoleren.

Wat zijn dat, isolatiewaarden? De isolatiewaarden geven aan hoe goed (of slecht) een isolatiemateriaal isoleert. Een T-shirt houd je minder warm dan een wollen trui. De isolatiewaarden van de wollen trui zijn vele malen groter dan de waarden van het T-shirt.

Weten over isolatiewaarden

Rc isolatiewaarden

Hoe hoger de Rc waarde van isolatiematerialen, hoe beter de isolatie.

Met isolatiematerialen werkt het net als bij een T-shirt of een wollen trui. Het is handig om het volgende te weten. De meeste isolatiematerialen die in de handel zijn en waar de isolatiebedrijven in Nederland mee werken, isoleren goed. Ze hebben hun waarde intussen bewezen en je kan daar op vertrouwen. Dat geldt voor pur isolatieschuim, voor thermoskussens als Tonzon of Isobooster of voor eps parels. Alleen van sommige materialen heb je meer nodig dan van het andere om dezelfde isolatiewaarde te halen.

Lage isolatiewaarde, veel materiaal nodig

Heel simpel. Je hebt bijvoorbeeld heel veel schelpen (voor in de kruipruimte) nodig om net zo`n hoge isolatiewaarde te halen als pur. (Zoals je vele t-shirts over elkaar aan moet trekken om het net zo warm te hebben als in 1 wollen trui!).

De isolatiewaarde van de verschillende isolatiematerialen kan je vergelijken. Om dit te kunnen doen, wordt gewerkt met de volgende waarden:

L- waarde

L-waarde (lambda-waarde): hoe kleiner deze waarde is , hoe beter het materiaal isoleert.

U-waarde

U-waarde: deze waarde wordt meestal gebruikt bij zaken waar je geen dikte kan kiezen (zoals ramen). Ook hier geldt hoe lager het getal, hoe beter isolerend.

R-waarde

R-waarde of de warmteweerstand: dit is te berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) te delen door de lambda-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal, hoe beter isolerend. In Nederland is een Rc-waarde van 3.5 ongeveer de norm en bovendien meer dan genoeg bij het isoleren van bestaande woningen. Die norm wordt overigens wel steeds hoger getrokken. Bij de bouw van nieuwbouwwoningen wordt al een Rc waarde gehanteerd van 5.0.

Verschil Rd waarde en Rc waarde

Detail: Soms kom je Rd waarde tegen. Soms de Rc-waarde. Het zijn allebei begrippen die veel gebruikt worden als het over isoleren van woningen gaat. De Rd waarde is de warmteweerstand van alleen het materiaal. Het is de waarde die de fabrikant aan het product heeft gegeven. Hoe hoger het getal, hoe hoger de isolatie. Dus hoe meer warmte wordt tegengehouden. De Rc waarde wordt het meest gebruikt en geeft het totale plaatje.

Kijk ook naar de isolatiewaarden

Dus bij het maken van een keuze voor isolatiemateriaal, kijk dan vooral ook naar de isolatiewaarde van het materiaal. Purschuim bijvoorbeeld heeft een hele hoge isolatiewaarde. Je hebt er weinig van nodig. Dat scheelt in de kosten. Metisse, een isolatiemateriaal gemaakt van oude kleren, isoleert ook goed, maar je hebt er veel meer van nodig om plezier van de isolatie hebben. Dus daar betaal je dan weer voor.

Isolatiewaarde bij spouwmuur isolatie

Let op. Bij spouwmuur isolatie zit je vast aan de breedte van de spouw. Meestal zo`n 6 centimeter. De ruimte voor het isolatiemateriaal is dus beperkt. Dus dan moet je zorgen dat je kiest voor een isolatiemateriaal dat goed isoleert. Purschuim isoleert dan beter dan eps parels of supafil.

Kijk eens naar de tabellen. Hier kun je de isolatiewaarde van isolatiematerialen vinden.

Vergelijk hier de isolatiewaarden en milieubelasting van de verschillende isolatiematerialen voor vloerisolatie

Vergelijk hier de isolatiewaarden en milieubelasting van de verschillende isolatiematerialen voor dakisolatie

Vergelijk hier de isolatiewaarden en milieubelasting van de verschillende isolatiematerialen voor gevelisolatie

Vergelijk hier de isolatiewaarden en milieubelasting van de verschillende isolatiematerialen voor kruipruimte isolatie

Aan de slag met isolatie? Vraag hier je offertes aan:

van Geel
Door

van Geel

op 22 Oct 2018

Persoonlijk zou ik het erg waarderen als de formulering beleefder zou zijn: Gewoon u in plaats van je en jou. Kan wel modieus zijn om dat niet te doen maar het is daarom niet minder respectloos.

Reactie plaatsen