Isolatie met hennep van duurzaam verbouwde schuur
05 februari 2014 
2 min. leestijd

Isolatie met hennep van duurzaam verbouwde schuur

Dit blog gaat over het duurzaam verbouwen van een oude schuur. Marian Blokker (lees verder over deze auteur bij haar eerste blog) verbouwde de schuur bij haar boerderij zo duurzaam mogelijk. Voor Houhetwarm.nl blogt zij over haar ervaringen. In dit vijfde deel schrijft ze over de afwerking en isolatie van het nieuwe kantoor .

Dus de vloer ligt klaar en het dak zit op mijn nieuwe kantoor, maar het is nog niet echt een plek om rustig te werken. Het wordt nu tijd om binnen van buiten te scheiden. Dat hebben we gedaan door een houten gevel te maken tussen binnen en buiten van gemodificeerd hout. Gemodificeerd hout is Europees zachthout (bv. vurenhout) wat wordt blootgesteld aan een proces van verhitting en afkoeling waardoor de celstructuur verandert.

isoleren met hennep

Dat maakt het hout een stuk duurzamer dan gewoon vurenhout wat geschilderd en onderhouden moet worden. Het hout is mooi bruin en verkleurt na verloop van tijd in de buitenlucht naar grijs. Omdat het hout zeer droog is, werkt het vrijwel niet. Dit hout hebben we ook gebruikt voor de andere afwerkingen van de schuur.

Grenen voor deur en raamkozijnen

Er zijn een nieuwe deur en twee raamkozijnen besteld in grenen hout. Dit zijn dezelfde kozijnen als in ons huis omdat we het mooi vinden en toch ook alles een beetje in dezelfde stijl willen houden. Dus niet getwijfeld en een extra geïsoleerde deur besteld met dubbele tochtwering en twee raamkozijnen met triple glas. Deze kozijnen komen uit Duitsland en worden kant en klaar aangeleverd. Er hoeft niet geschilderd te worden en de deur kan gelijk op slot met een goed degelijk driepuntsslot.

Isolatie met hennep

We wilden de wanden tussen binnen en buiten zo goed mogelijk geïsoleerd hebben. Want tenslotte heb je hier de grootste temperatuurverschillen Dus de wanden hebben we geïsoleerd met een pakket van 16 cm isolatiemateriaal. Hierdoor hebben we een Rc waarde van 4.1  gecreëerd. We hebben de opbouw als volgt gedaan:

  1. Gemodificeerd hout
  2. Winddichte doek
  3. 14 cm Hempflax
  4. Dampscherm van bouwpapier
  5. 2 cm Isolier van Pavatex met daarop kalkstuc.

Hempflax is een ecologisch isolatiemateriaal van natuurlijke hennepvezel. Hempflax Isolatie wordt in matvorm van verschillende dikten geleverd en is geschikt voor warmte -en geluidsisolatie van daken, muren en vloeren.

houtvezels in pavatex platen

Isolierplaten van Pavatex worden gemaakt van houtvezels uit de houtindustrie. Deze afvalvezels worden verwerkt tot allerhande isolerende producten zonder toevoegingen van chemicaliën. De Isolierplaten die we hebben gebruikt, zijn 20 mm dik en er kan rechtstreeks op deze platen gestuct worden met zowel leem- als kalkstuc.

Door de dikke isolatie en het windscherm, de geïsoleerde deur en het triple glas hebben we gezorgd dat de warmteverliezen met buiten zo klein mogelijk zijn.

Meer lezen van Marian Blokker?

Ga direct naar:

deel 1: Hoe pak je het aan, zo`n duurzame verbouwing van een schuur.

deel 2: Begonnen met houtvezelplaten bij de schuur

deel 3: Glas en zonnepanelen op het dak van de schuur

deel 4: De duurzame verbouwing van het kantoor in de schuur

De foto`s in dit blog zijn gemaakt door Marian Blokker

nidis logoMarian Blokker is eigenaar van het adviesbureau Nidis Advies.
Zij geeft advies over onder meer energiebesparing en milieuverbetering. Je kunt de site van Nidis Advies hier vinden.

Pieter Kuiper
Door

Pieter Kuiper

op 18 Jul 2014

Beste Marian Blokker,Heel leuk uw blog! U geeft aan dat jullie kozijnen uit Duistland komen (kant en klaar), kunt u zeggen wie de leverancier is en hoe dat is verlopen?Bij voorbaat dank. Pieter Kuiper Rotterdam

Marian Blokker
Door

Marian Blokker

op 02 Oct 2014

Deze kozijnen komen van het bedrijf HBI kozijnen en zijn bij een aantal leveranciers in Nederland te koop. Wij hebben ze gekocht via Imabo Concordia in Dedemsvaart, maar wellicht dat er bij jullie in de buurt ook wel leveranciers te vinden zijn.

Reactie plaatsen