Huis verbouwen? Kies voor verduurzaming!
24 mei 2023 
2 min. leestijd

Huis verbouwen? Kies voor verduurzaming!

Wil je groter gaan wonen? Een aanbouw plaatsen? Of gewoonweg een compleet nieuwe woning? Dan staat de verbouwing van je woning vast al in je agenda. Een nieuwe woonsituatie is natuurlijk altijd spannend en leuk, maar het kan ook nog eens een investering zijn in de toekomst. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel!

Duurzame maatregelen voor de verbouwing

Wanneer je je huis gaat verbouwen, zul je hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe ramen, muren, vloeren en daken moeten plaatsen of leggen. Een belangrijke eerste stap bij het verduurzamen van je huis is het verbeteren van de isolatie. Goede isolatie kan helpen om het energieverbruik te verminderen en daarmee de energierekening te verlagen.

Ramen

In het geval van het plaatsen van nieuwe ramen, kies je voor dubbelglas of HR++ glas ramen. Dit glas is dikker dan enkelglas ramen, waardoor de warmte beter binnen en de kou beter buiten blijft. Plaats tevens tochtstrip bij je nieuwe ramen. Deze houden de tocht tegen waardoor je minder snel in de kou komt te zitten en minder snel de verwarming aan zet.

Muren en vloeren

Zorg er bij muren en daken voor dat deze een extra dikke isolatiewand krijgen. Op die manier kan er geen koude of warme lucht naar buiten of binnen, waardoor de gewenste temperatuur op niveau blijft.

Daken

Naast dat je daken ook kunt isoleren, kun je bovenop je dak ook zonnepanelen leggen. Deze zetten zonlicht om in elektrische stroom waardoor je groene energie opwekt. Laat echter eerst wel een dakcheck uitvoeren bij Solease om te kijken of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen.

Leg energiebronnen op groene stroom aan

Het gebruik van duurzame energiebronnen is ook het overwegen waard wanneer je je huis gaat verbouwen. Zonnepanelen is daar een voorbeeld van. Echter heb je meerdere opties. Zo kun je kiezen voor een warmtepomp, die warmte uit de lucht of bodem kan halen om je huis te verwarmen, of een zonneboiler, die het water in je huis verwarmd door middel van zonlicht. Dit zijn allemaal natuurlijke bronnen waar geen schadelijke stoffen bij vrijkomen wanneer je ze opwekt. Een perfecte en duurzame maatregel voor jouw nieuwe aanbouw of woning.

Een duurzame tip voor je nieuwe badkamer

Ga je je badkamer verbouwen? Dan is het ook een goede optie om voor een waterbesparende douchekop of kraan te kiezen. Deze zijn zo ontworpen dat ze de grootte van de waterstroom verkleinen door het water te vermengen met lucht. Hierdoor verminderd je watergebruik tot wel zes à zeven liter per minuut zonder dat het douchecomfort veranderd.

Werk vanuit een duurzaamheidsplan

Mocht je een verbouwing op de planning hebben staan, kies dan zeker voor deze duurzame maatregelen voor jouw (nieuwe) woning. Het is niet alleen leuk voor jezelf, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. Wil je wat meer advies over welke maatregelen je het beste kan treffen voor jouw woning specifiek? Laat dan een huisscan uitvoeren door een erken bedrijf zoals Solease. Op basis van die scan wordt er een duurzaamheidsplan opgesteld waarmee jij er zeker van kunt zijn dat jij jouw woning op een optimale manier verduurzaamd.

Reactie plaatsen