Groen dak

Groen dak

Een groen dak boven je hoofd. Een groen dak is een tuin op het dak van je huis. Het groendak werkt warmte regulerend dus je hoeft je huis minder te verwarmen in de winter dankzij de planten op het dak. Bovendien geef je met een groendak een beetje groen terug aan de natuur, want de planten op het dak zorgen ook voor zuurstof. De piektemperatuur van een groendak is gemiddeld 33° lager dan de piektemperatuur van een zwart dak! Dit merk je direct in de woning, minder verwarming in de winter en minder airco in de zomer. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten groendaken:

• Intensieve groendaken

• Extensieve groendaken

Lees hier alle blogs over groene daken

[mwm-aal-display]

Intensief groendak

Het intensieve groendak of de daktuin is hetzelfde als een gewone tuin. Met grassen, kruiden, struiken of zelfs bomen wordt een mooie tuin gemaakt. Hiervoor moet de dakconstructie voldoende stevig zijn vanwege het gewicht dat een intensief groendak met zich meebrengt.

Extensief groendak

Bij het extensieve groendak (ook wel sedumdak of vegetatiedak) liggen er vooral mossen, vetplanten en kruiden op het dak. Je kunt er niet op lopen maar dat is ook niet nodig. Het extensief groendak heeft namelijk weinig onderhoud nodig.

Groen dak: Warm in de winter, koel in de zomer

Het groendak heeft een warmteregulerende werking en je woning verliest daardoor minder warmte via het dak. In de zomer blijft je huis heerlijk koel dankzij het groendak. De warmteregulerende werking van een groendak hangt af van de dikte.groen-dak

Blog over een dakpan waar een plantje in kan

Ontwerper Roel de Boer bedacht de groene dakpan. Een dakpan waar je een plantje in kan zetten. Pine Berg blogt over deze geweldige uitvinding.

RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips

Tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips over groene daken en verticale tuinen. Check eerst de dakbedekking en kijk of je dak niet lekt. Meer tips in het interview met tuinman Lodewijk.

Groen dak vangt vocht op

Het groendak neemt veel regenwater en laat het geleidelijk verdampen. Dit zorgt ervoor dat de riolering en waterzuivering minder belast worden. Ook daardoor wordt het milieu minder belast en zo draagt u een steentje bij aan een beter milieu.

De voordelen van een groen dak op een rij:

• Verbeterde warmteregulering: 's zomers blijft het binnen koeler en 's winters warmer. Het is dus comfortabel en energiezuinig.
• Verlenging levensduur dakbedekking: de bitumen dakbedekking wordt beschermd tegen hagel, extreme temperatuurschommelingen en veroudering. Daardoor is er minder kans op daklekkages en gaat de dakbedekking dubbel zo lang mee.
• Waterberging: groendaken vangen regenwater op en voeren dit vertraagd af, waardoor het riool minder wordt belast bij zware regenval.
• Vergroening stad: groendaken trekken insecten en vogels aan en zorgen voor meer groen en meer leven in de stad.
• Mooi om te zien.

De combinatie zonnepanelen en groen dak

De opbrengst van zonnepanelen stijgt met 5% als de zonnepanelen geplaatst worden op een groendak. Dit blijkt uit een onderzoek van American Solar Energy Society. Doordat het groen dak zorgt voor een verlaging van de omgevingstemperatuur wordt de opbrengst van de panelen hoger. Wil je de energierekening verlagen door panelen te plaatsen, is de overweging om dit te doen op een groendak zeker de moeite waard.

Soorten

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen voor de aanleg van bijvoorbeeld een dak met sedum of andere beplanting als mossen, vetplanten of kruiden. Dit soort daken zijn eenvoudig in onderhoud, maar je kan er niet op lopen. Dat kan wel bij daken die zijn beplant met gras, kleine struiken of soms zelfs bomen. Dergelijke daktuinen, want dat zijn het eigenlijk, kunnen als tuin gebruikt worden.

Interesse in een offerte voor een groen dak?

Wil jij ook een groen dak?

[phxoptin id=1430497710]

 
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 08 Aug 2019

Wij zijn ook verschillende opties aan het bekijken, omdat wij ons dak moeten gaan renoveren. Een groen dak lijkt ons erg mooi en zal ook goed passen bij onze woning. We gaan binnenkort in gesprek met een specialist om te kijken wat onze mogelijkheden zijn.

Henk
Door

Henk

op 17 Jan 2016

Jullie laten het gewicht en eventuele constructie aanpassingen buit beschouwing? Het is volgens mij verstandig om dit duidelijker mee te nemen Groet Henk

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Jan 2016

Beste Henk, Dank voor je reactie op Groen Dak. Zeker moet je bij een groen dak rekening houden met het gewicht en de dak constructie. Ik heb hier wel over geschreven in de blogs over groene daken. Hier lees je meer over https://houhetwarm.nl/tips-voor-aanleggen-daktuin-en-groendak/" rel="nofollow">groene daken en waar je op moet letten bij de aanleg.

Dakdienst Nederland
Door

Dakdienst Nederland

op 31 Oct 2016

Hoi Pine, bedankt voor het door linken naar je andere artikel! Hier kan ook ik verder mee :). Fijne dag! Freekje

Davy
Door

Davy

op 15 Jan 2015

Nog een voordeel, groene daken zorgen in steden ook voor dat de temperatuur lager is. Nog een ander voordeel is dat het rendement van zonnepanelen hoger is omdat de daktemperatuur lager blijft en het ik ook goed voor de levensduur van de zonnepanelen. Daarom dat je de combinatie regelmatig tegenkomt.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 15 Jan 2015

Dank Davy voor de waardevolle aanvulling op bericht over groen dak.

eddy de ruijter
Door

eddy de ruijter

op 21 Jul 2014

Ik kan mij niet voorstellen dat er minder warmtetransport door een plat dak met vegetatie gedurende de winter plaatsvindt. Naar mijn mening maakt het weinig uit omdat de warmteweerstand van een vegetatiedak nihil is door het hoge vochtgehalte. Het is wel juist dat een vegetatiedak in de zomermaanden het dak koeler houdt.

Juule Baarslag
Door

Juule Baarslag

op 03 Jan 2014

Wellicht een unieke kans : we willen graag ruimte maken in onze loods maar er staan 7 enorme rollen 3D-drainagematten ( 1m x 45m per rol : totaal 300m2 ) om een sedumdak te maken. Gekocht voor een klant die later van gedachte veranderde. Wie heeft belangstelling om dit te kopen voor een schappelijke prijs ?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 03 Jan 2014

Interesse in bovenstaande aanbieding voor een groen dak materiaal van een van onze bezoekers? Plaats een reactie of neem contact op via https://houhetwarm.nl/contact/" title="Contact" rel="nofollow">Houhetwarm.nl

Reactie plaatsen