Gecertificeerde isolatiebedrijven. Moet je daar voor kiezen als je gaat isoleren? Ja! Waarom? Garantie natuurlijk en je kan ergens terecht als de klus verkeerd wordt gedaan. En je weet dat de bedrijven worden gecontroleerd op materiaalgebruiken en werkwijze. Maar denk ook eens aan subsidie. Veel subsidieverleners, bijvoorbeeld gemeenten, geven alleen subsidie als je met gecertificeerde bedrijven in zee gaat. Hierbij een blog over nut en noodzaak van certificering in de isolatiewereld.
Een paar weken geleden bezocht ik het kantoor en werkplaats van het SKG-IKOB in Geldermalsen, een instelling dat certificering in de bouw- en vastgoedbranche serieus neemt. In een grote werkplaats bij het kantoorpand worden onder meer allerlei bouwmaterialen getest op eigenschappen als vochtwering, duurzaamheid, hardheid en isolatiewaarde. SKB-IKOB (een onmogelijke naam trouwens, ik kon de afkorting nergens terugvinden) test en certificeert niet alleen producten, maar controleert ook of de klus volgens de afspraken gedaan wordt.
Wat doet een instelling voor certificering?
Ontwikkelaars en producenten van isolatiematerialen kunnen (moeten) hun producten door dit instituut laten testen. Neem bijvoorbeeld het product Supafil, het wollige isolatiemateriaal dat bestaat uit glaswol. Het is in Nederland 1 van de meest gebruikte isolatiematerialen voor de spouwmuur. Inblaaswol Supafil wordt onder meer geproduceerd door Knauf Isolatie.
Isolatiemateriaal voor de spouwmuur, supafil
Knauf verkoopt het materiaal aan onder andere isolatiebedrijven en geeft daarbij (uiteraard) hoog op over de goede eigenschappen. In de isolatiewereld telt dan vooral de isolatiewaarde. En dat is precies wat de instelling SKG-IKOB vervolgens test. Heeft Supafil inderdaad de hoge isolatiewaarde zoals de producent aangeeft? En is het product inderdaad geschikt voor het isoleren van spouwmuren, zoals de producent beweerd? Kan het goed tegen vocht?
Certificatie van Supafil
Ik vond de certificatie van Supafil terug op internet, op de site van Knauf. Hier staan de testresultaten van het SKG-IKOB. (zie supafil inblaswol document). Voor jou als huiseigenaar die graag zijn spouwmuur goed wil laten isoleren, is zo`n document niet zo heel interessant. Het bestaat vooral uit bouwjargon. Maar toch, ik keek het nog eens door en het blijkt dat Supafil best goed isoleert, maar vooral bij een wat bredere spouw. Logisch, daar kan je er meer inspuiten. De Rc waarde is pas boven de 3,5 als je een spouw hebt van 15 centimeter. De meesten van ons hebben een spouw van 6 tot 7 centimeter. En dan blijkt de Rc waarde beduidend lager, namelijk 1,5 tot 2.
Gecertificeerde isolatiebedrijven
Het SKG-IKOB test ook op het proces, dus op welke manier het isolatiemateriaal wordt aangebracht. En dat is voor huiseigenaren juist weer wel interessant. De meeste isolatiebedrijven werken met gecertificeerde isolatiematerialen. Dus wat betreft het product zit het wel goed. Maar ook de manier waarop gewerkt wordt, wordt door deze instelling onderzocht.
Werken volgens afspraken
Als voorbeeld kan ik weer Supafil gebruiken voor de spouwmuurisolatie. Volgens een bepaalde methode moet Supafil in de spouw worden geblazen voor het beste resultaat (lees, voor de hoogst haalbare isolatiewaarde). Dus als bedrijf word je door het SKG-IKOB nauwkeurig onder de loep genomen. Worden er genoeg gaten geboord, is de druk waaronder de wol wordt ingeblazen hoog genoeg? Regelmatig worden steekproeven ter plaatse genomen. Doe je het als bedrijf allemaal goed, dan mag je je als gecertificeerd bedrijf profileren. En hou je je niet aan de regels, dan trekt het SKG-IKOB met even veel gemak (zo hoorde ik vorige week) je certificering weer in.
Goed dat zo`n instituut bestaat
Enfin, fijn dat zo`n instituut bestaat. De meeste producenten laten gelukkig hun producten keuren en dat is voor ons als consument alleen maar goed. De instelling zorgt ervoor dat de isolatie in Nederland op een goede manier wordt uitgevoerd. Daar betaal je als consument natuurlijk wel voor. Gecertificeerde producten zijn dan ook vaak wat duurder dan niet-gecertificeerde producten. Dus als je een bedrijf tegenkomt dat ver beneden de gangbare prijs bij jou komt isoleren, kijk dan even of het bedrijf gecertificeerd is.
Overigens tot slot, er bestaat ook nog zo iets als het KOMO keurmerk en de VENIN. Ook keurmerken die samenwerken met SKG-IKOB. Daarover een volgende keer.