Energierekening van 0 (!) euro
24 december 2014 
2 min. leestijd

Energierekening van 0 (!) euro

Heb je ooit je afgevraagd hoe jij een energierekening van 0 euro kunt realiseren? In dit artikel ga ik je vertellen hoe het kan en of het ook voor jou mogelijk is. Je begint met energie besparen en kijkt daarna naar manieren om op een duurzame manier energie op te wekken. Daar zijn meer mogelijkheden voor. In dit blog schrijf ik over de optie van warmtepompen en zonnepanelen. Andere manieren zijn ook mogelijk.

Energie besparen

Je gaat eerst zoveel mogelijk energie besparen, dit is vaak simpeler dan je denkt. Je kan de verwarming ’s avonds eerder laag draaien, je kan een dikke trui aantrekken, je kan een borstel voor je brievenbus plaatsen, korter douchen. Kijk eens naar het blog met 30 energie besparingstips op een rijtje,  Met 30 simpele tips om je energierekening te verlagen.
Oké, dat is gedaan. Je rekening is lager geworden, dus je maandelijkse  energierekening ziet er een stuk aantrekkelijker uit. Je houdt geld over voor leuke dingen. Maar hoe leuk zou het zijn wanneer je 0 euro (nul euro!) op je rekening ziet. Je hebt dan nog meer geld voor leuke dingen en net zo belangrijk: het is goed voor het milieu.

Warmtepomp en zonnepanelen

Om de rekening van je energiebedrijf op NUL te krijgen, heb je een warmtepomp én zonnepanelen nodig. Als je huis goed is geïsoleerd en je hebt alles gedaan om energie te besparen, is het tijd voor een warmtepomp. Je hebt nu een warmtepomp installatie nodig met een lagere capaciteit. En dat scheelt weer in aanschafkosten!

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp? Je hebt meerdere varianten. Ik beschrijf hier de variant die gebruikt maakt van de lucht. Het is een pomp die aan de zijkant van de woning geplaatst wordt, de pomp zuigt de buitenlucht aan. De aangezogen buitenlucht wordt onder druk gezet waardoor je warmte krijgt. En deze warmte wordt vervolgens langs waterleidingen van een verwarmingssysteem geleid, en daaraan afgegeven.

Template not found..

Geluid van de pomp

Het geluid van de pomp is, zoals metingen hebben uitgewezen, te verwaarlozen. Dus je ziet de installatie wel, maar je hoort hem niet.geluid warmtepomp

Zonnepanelen

De warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig en dit wek je op met zonnepanelen. Op deze manier is je energierekening 0 euro.

Rekenvoorbeeld

Laat ik dit met een rekenvoorbeeld dit duidelijk maken. De warmtepomp zorgt voor een besparing van 2000 m³. Het verbruik van de warmtepomp is ca. 3158 kWh. Samen met je stroomverbruik van 3500 kWh komt dit op een verwacht jaarlijks stroomverbruik van 6658 kWh
De opbrengst van de zonnepanelen (ca. 6510 wP) zorgt voor een jaaropbrengst van ca. 6901 kWh.

Geen geschikt dak voor zonnepanelen

Stel nu dat je geen zonnepanelen kan plaatsen. Je hebt een rieten dak of onvoldoende zon. Dan nog is een warmtepomp goed voor je energierekening. Immers 70% van je energierekening wordt bepaald door het gasverbruik. Wanneer je de verwarming niet meer draait op gas, maar op de warmte van de warmtepomp scheelt dit altijd in de nota van het energiebedrijf.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Een doorsneewoning van een doorsnee gezin heeft ongeveer 30 panelen nodig om de warmtepomp volledig op zonne energie te kunnen laten draaien.

Kosten

Wanneer je het geld voor een volledige installatie op de plank hebt liggen is dat natuurlijk het mooiste. Wanneer je dit geld niet hebt, zijn er regelingen waar je aanspraak op zou kunnen doen. Er is bijvoorbeeld het Energiebespaarfonds. Of lees het blog over financiering van zonnepanelen.

hele-warmtepomp-installatie

Advies gesprek

Je kunt een advies gesprek aanvragen met een energie adviseur. Dit advies gesprek kost € 79,00 exclusief maar dit geld krijg je weer terug wanneer je besluit de warmtepomp installatie aan te schaffen. Voor € 79,00 weet je of een energierekening van nul euro voor jou mogelijk is!

Patrick
Door

Patrick

op 20 Nov 2015

Jammer dat er wel gesproken wordt over aanschafprijzen, maar dat er geen idee wordt gegeven van in welke richting de lezers moeten denken... Nu weet ik nog niets... Ik vind het leuk om jullie blogs te lezen, maar meestal mis ik info. Ook heeft het weinig nut om hier te reageren daar ik het nooit gepost zie worden.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 20 Nov 2015

Dag Patrick, Wij proberen met onze site de mensen zoveel mogelijk te informeren. Vervelend dat jij net de info die je zoekt, mist op onze site. Als je een mail stuurt, kunnen wij je misschien verder helpen. Wij proberen altijd te reageren op de reacties die gegeven worden, reacties waarderen wij juist erg. Dat wij meerdere reacties van jou niet geplaatst hebben is voor jou vervelend en wij vinden dit niet correct. We zullen er op letten. groet Cocky Hoogeveen

H.zwolle
Door

H.zwolle

op 21 Jun 2018

U moet de boel niet mooier voorstellen dan het is, Verwarmen moet je ook ' s nachts als de panelen niets opbrengen en bovendien maken de warmtepompen weldegelijk een irritante sonore herrie waar jezelf of je buren gek van worden. Bij veel omgevingslawaai heb je er geen erg in maar zit he rustig buiten in een kalme ongeving dan irriteert het mateloos, ik spreek uit ervaring. Dus heel nederland vol met warmtepompen geeft veel burenruzie

Henk
Door

Henk

op 05 Jan 2020

u heeft helemaal gelijk ! nergens informatie over de energie die nodig is voor 's avonds, 's nachts, 's morgens en in de maanden november / januari als er geen of praktisch geen energie van de zon is. Daarvoor blijft een noodzakelijke inkoop van zo'n 45 % = ca 4.500 plus ca 700 KwH voor stroom overige (zomer)maanden, KwH berekend bij 20 zonnepanelen ! dus al de panelen plus warmtepomp besparen slechts € 300 : reken maar uit wat het voordeel is, slechts 2% (wel bij de huidige prijzen)

Theo Vloet
Door

Theo Vloet

op 10 Aug 2019

Ik heb een lucht/lucht warmtepomp geplaatst die mijn beneden verdieping verwarmt..De kamers op de boven verdieping en badkamer heb ik infrarood verwarming....Voor warm water in de keuken en badkamer heb ik een thermoboiler...Mijn energierekening is nu nul....Ik ben wel alleenstaand...De investering hiervoor was incl isolatie (ramen en vloer) Euro 20.000

Ivan
Door

Ivan

op 11 Nov 2019

Ik ben mij aan het informeren over de warmtepomp. Voor onze stadsvilla met drie verdiepingen zie ik dit echter nog niet als oplossing als vervanging voor de CV-ketel. Zonnepanelen heb ik inmiddels laten installeren. Daar zijn we erg tevreden over.

Reactie plaatsen