Heb je ooit je afgevraagd hoe jij een energierekening van 0 euro kunt realiseren? In dit artikel ga ik je vertellen hoe het kan en of het ook voor jou mogelijk is. Je begint met energie besparen en kijkt daarna naar manieren om op een duurzame manier energie op te wekken. Daar zijn meer mogelijkheden voor. In dit blog schrijf ik over de optie van warmtepompen en zonnepanelen. Andere manieren zijn ook mogelijk.
Energie besparen
Je gaat eerst zoveel mogelijk energie besparen, dit is vaak simpeler dan je denkt. Je kan de verwarming ’s avonds eerder laag draaien, je kan een dikke trui aantrekken, je kan een borstel voor je brievenbus plaatsen, korter douchen. Kijk eens naar het blog met 30 energie besparingstips op een rijtje, Met 30 simpele tips om je energierekening te verlagen.
Oké, dat is gedaan. Je rekening is lager geworden, dus je maandelijkse energierekening ziet er een stuk aantrekkelijker uit. Je houdt geld over voor leuke dingen. Maar hoe leuk zou het zijn wanneer je 0 euro (nul euro!) op je rekening ziet. Je hebt dan nog meer geld voor leuke dingen en net zo belangrijk: het is goed voor het milieu.
Warmtepomp en zonnepanelen
Om de rekening van je energiebedrijf op NUL te krijgen, heb je een warmtepomp én zonnepanelen nodig. Als je huis goed is geïsoleerd en je hebt alles gedaan om energie te besparen, is het tijd voor een warmtepomp. Je hebt nu een warmtepomp installatie nodig met een lagere capaciteit. En dat scheelt weer in aanschafkosten!
Warmtepomp
Wat is een warmtepomp? Je hebt meerdere varianten. Ik beschrijf hier de variant die gebruikt maakt van de lucht. Het is een pomp die aan de zijkant van de woning geplaatst wordt, de pomp zuigt de buitenlucht aan. De aangezogen buitenlucht wordt onder druk gezet waardoor je warmte krijgt. En deze warmte wordt vervolgens langs waterleidingen van een verwarmingssysteem geleid, en daaraan afgegeven.
Template not found..Geluid van de pomp
Het geluid van de pomp is, zoals metingen hebben uitgewezen, te verwaarlozen. Dus je ziet de installatie wel, maar je hoort hem niet.
Zonnepanelen
De warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig en dit wek je op met zonnepanelen. Op deze manier is je energierekening 0 euro.
Rekenvoorbeeld
Laat ik dit met een rekenvoorbeeld dit duidelijk maken. De warmtepomp zorgt voor een besparing van 2000 m³. Het verbruik van de warmtepomp is ca. 3158 kWh. Samen met je stroomverbruik van 3500 kWh komt dit op een verwacht jaarlijks stroomverbruik van 6658 kWh
De opbrengst van de zonnepanelen (ca. 6510 wP) zorgt voor een jaaropbrengst van ca. 6901 kWh.
Geen geschikt dak voor zonnepanelen
Stel nu dat je geen zonnepanelen kan plaatsen. Je hebt een rieten dak of onvoldoende zon. Dan nog is een warmtepomp goed voor je energierekening. Immers 70% van je energierekening wordt bepaald door het gasverbruik. Wanneer je de verwarming niet meer draait op gas, maar op de warmte van de warmtepomp scheelt dit altijd in de nota van het energiebedrijf.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Een doorsneewoning van een doorsnee gezin heeft ongeveer 30 panelen nodig om de warmtepomp volledig op zonne energie te kunnen laten draaien.
Kosten
Wanneer je het geld voor een volledige installatie op de plank hebt liggen is dat natuurlijk het mooiste. Wanneer je dit geld niet hebt, zijn er regelingen waar je aanspraak op zou kunnen doen. Er is bijvoorbeeld het Energiebespaarfonds. Of lees het blog over financiering van zonnepanelen.
Advies gesprek
Je kunt een advies gesprek aanvragen met een energie adviseur. Dit advies gesprek kost € 79,00 exclusief maar dit geld krijg je weer terug wanneer je besluit de warmtepomp installatie aan te schaffen. Voor € 79,00 weet je of een energierekening van nul euro voor jou mogelijk is!
Patrick
op 20 Nov 2015Cocky Hoogeveen
op 20 Nov 2015H.zwolle
op 21 Jun 2018Henk
op 05 Jan 2020Theo Vloet
op 10 Aug 2019Ivan
op 11 Nov 2019