Rijksoverheid

De rijksoverheid heeft voor isolatie en energiebesparing verschillende subsidies in het leven geroepen. Het bekendste voorbeeld is de BTW-verlaging (6%) voor alle isolerende verbouwingswerkzaamheden. De subsidies zijn meestal gebaseerd op een bepaald budget. Zodra het budget op is, verdwijnt de subsidieregeling. Nu Nederland er economisch gezien niet zo goed voorstaat, is er minder ruimte voor subsidies. Vaak kunt u nog wel geld lenen om energiebesparende maatregelen voor uw woning te treffen. U leent dan tegen speciale gunstige voorwaarden.

EIA: Minder belasting betalen als u investeert in energiebesparing

Als u investeert in energiebesparende techniek of in duurzame energie zijn 41,5% van de investeringskosten aftrekbaar van de fiscale winst. Onder de noemer Energie Investeringsaftrek (EIA) kunt u aanspraak maken op deze subsidie. U slaat 2 vliegen in 1 klap want u betaalt minder belasting én uw energieverbruik gaat omlaag! Voor 2012 is er een budget van € 151 miljoen. Investeren in energiebesparing of duurzame energie kan voor u dus erg interessant zijn.

Geld lenen voor energiebesparing

Energiebesparing vereist meestal een investering. De investering verdient u terug doordat u minder energiekosten betaalt. Specifiek voor de investering in zonnecollectoren en warmtepompen heeft de staat de Regeling Groenprojecten in het leven geroepen. Via bepaalde banken leent u geld tegen een aantrekkelijk tarief om een zonnepanelensysteem of warmtepomp voor uw huis te kopen en installeren. U krijgt hiervoor een rentekorting van 1,5% op uw lening. Er zit geen ondergrens aan het leenbedrag en de looptijd varieert van 10 tot 15 jaar. De overheid wil hiermee vooral het duurzaam opwekken van energie stimuleren.
Reactie plaatsen