Energie vergelijken kan heel zinnig zijn. In sommige gevallen betaal je simpelweg teveel voor je energie. De verschillen tussen energieleveranciers zijn namelijk erg groot. Ook het soort contract dat je hebt afgesloten is van invloed op je energiekosten. Energie vergelijken begint met een inventarisatie van de energieleveranciers in het gebied waar je woont.

Energie vergelijken tussen energieleveranciers

Vroeger had elk gebied een vaste energieleverancier. Sinds de privatisering van de energiemarkt leveren ook andere aanbieders energie in die gebieden. In veel gevallen leveren de nieuwe leveranciers goedkopere energie dan de regioleveranciers. Vergelijken is vrij simpel. Op de website van een energieleverancier vind je meestal snel of deze energie levert in je gebied en tegen welk tarief.

Ook het contract bepaalt de tarieven

Wat je betaalt hangt af van het contract dat je afsluit. De tarieven variƫren namelijk ook op basis van de duur van je contract. En tussentijds opzeggen levert je soms zelfs een boete op. Energieleveranciers hebben doorgaans 3 soorten contracten:

Contract voor onbepaalde tijd

Je bent vrij om over te stappen maar meestal zijn er geen welkomstkortingen.

Contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven

Je weet zeker wat je betaalt en krijgt een hoge welkomstkorting. Bij daling van de energieprijzen ben je duurder uit. De ontwikkeling van de olieprijs geeft een indicatie voor wat de energieprijzen gaan doen.

Contract voor bepaalde tijd met variabele tarieven

Bij tariefverhogingen ga je meer betalen. Tussentijds opzeggen levert in de meeste gevallen een boete op. Niet bepaald een aanrader dus.

Groene energie is het beste voor het milieu

De tarieven voor groene energie zijn hetzelfde als die voor grijze energie. Groene energie is duurzaam opgewekt en dus beter voor het milieu. Daarom is groene energie sowieso een aanrader. Je belast er het milieu minder mee en dat is altijd een goede zaak.