Elektriciteit binnen

De meeste elektriciteit binnen gaat op aan de apparatuur in huis. Iedereen heeft apparaten die het leven een stukje makkelijker maken. Sommige gebruikt u af en toe, andere staan dag en nacht aan. Onder andere witgoed als de koelkast, diepvries en de wasmachine verbruiken veel stroom. Ook de verlichting, televisie en computer verbruiken stroom.

Elektriciteit besparen op verlichting binnen

Elke ruimte in huis heeft verlichting die stroom verbruikt. Vaak zetten mensen uit automatisme de verlichting aan als ze een kamer inlopen. Met name overdag is dit natuurlijk verspilde elektriciteit. Leer uzelf daarom aan om de verlichting uit te laten en deze alleen aan te zetten als u te weinig licht heeft. Een andere manier om te besparen op verlichting is het gebruiken van spaarlampen. Spaarlampen verbruiken minder elektriciteit en brengen net zoveel licht op als gloeilampen. De prijs van spaarlampen ligt wel hoger dan gloeilampen. Door steeds elke kapotte gloeilamp te vervangen door een spaarlamp voorkomt u een grote uitgave ineens.

Haal apparatuur uit het stopcontact

Elke ruimte in huis heeft 1 of meer stopcontacten. Om energie te besparen begint u met na te gaan welke stopcontacten in gebruik zijn. Veel apparaten die niet aanstaan maar wel in het stopcontact zitten verbruiken daardoor toch een beetje energie. Een goed voorbeeld is de televisie. Tegenwoordig kunt u een televisie niet meer helemaal uitzetten. U zet hem op stand-by. Door de stekker uit het stopcontact te trekken stopt de televisie pas echt met het verbruiken van stroom. Een stekkerdoos met aan- en uitschakelaar lost dit probleem overigens ook op.
Reactie plaatsen