Apparaten

Elektriciteit besparen is helemaal niet moeilijk. Voor verschillende apparaten in huis krijg je een aantal tips om op het stroomverbruik te besparen.

Witgoed apparaten

Witgoed apparatuur staat bekend als energieverslinder. De ontwikkelingen in witgoed staan echter niet stil. De moderne apparaten zijn energiezuinig en daardoor behoorlijk milieuvriendelijk. Vervang je witgoed altijd door een apparaat met energielabel A+++. Dit energielabel wordt alleen gegeven aan apparaten uit de zuinigste klasse.

Koelkast

De koelkast staat dag en nacht aan en verbruikt dus continu energie. Het beste is een energiezuinige koelkast met energielabel A+++. Maar ook met je bestaande koelkast kun je zuinig omgaan met energie.
 • Zet je koelkast niet op de hoogste stand. Wanneer hij op 60% draait verbruikt hij veel minder energie. Ook in deze stand blijft het voedsel op de juiste temperatuur.
 • De ideale temperatuur van de koelkast is tussen de 4° en 6°, kouder hoeft niet en warmer is niet goed. Bij een temperatuur hoger dan 6° zal het voedsel snel bederven.
 • Laat het eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
 • Ontdooi voedsel in de koelkast, het apparaat hoeft dan zelf minder te koelen.
 • Zet de koelkast op een koele plaats.
 • Maak het rooster aan de achterkant van de koelkast regelmatig schoon.
 • Als je koelkast een diepvriesvak heeft, ontdooi dit vak dan regelmatig.

Diepvries

Ook de diepvries staat continu aan en verbruikt dus veel energie. Een 10 jaar oude diepvriezer verbruikt ongeveer 3x zoveel elektriciteit per jaar dan een nieuw model. Een nieuwe diepvriezer kost je ongeveer € 45 per jaar. Heb je nog geen geld om een nieuwe te kopen dan kan je ook besparen.
 • Ontdooi de diepvries minimaal 2 keer per jaar. Het ijs in de diepvries zorgt ervoor dat hij harder moet werken om alles bevroren te houden. Als je de vriezer ontdooit ben je die grote stukken ijs kwijt en heb je ook meer ruimte in de diepvries.
 • Vul open ruimte op met isomoblokken. Deze houden de kou goed vast en helpen de diepvries met het bevroren houden van alles wat erin staat.
 • Laat eerst de gerechten voordat je deze in de diepvriezer zet.
 • Zet de diepvriezer op een koele plek in je huis of schuur.
 • De ideale temperatuur van de diepvriezer is -18°, kouder hoeft niet.
 • Onderhoud ook de rubberen afsluiting, maak de strip regelmatig schoon met een vochtige doek.
 • Vervang de rubberen strip als de deur niet goed meer sluit.
 • Laat de diepvriezer niet langer openstaan dan nodig is.

Wasmachine

Ook de wasmachine verbruikt veel elektriciteit. Vanzelfsprekend is een moderne energiezuinige wasmachine het beste om zo min mogelijk stroom te verbruiken. Maar je kunt nog meer doen.
 • Was in ieder geval altijd met een volle trommel. Het scheelt je op jaarbasis toch al snel een aantal wasbeurten.
 • Was zoveel mogelijk op lagere temperatuur. De wasmachine verbruikt veel meer stroom op hogere temperaturen.
 • Zorg dat de capaciteit van de machine afgestemd is op de samenstelling van het gezin. Een grote machine in een twee persoonshuishouden betekent dat je snel met een half volle trommel gaat wassen.

Droger

Een wasdroger is een van de minst zuinige apparaten in huis.
 • Zorg altijd dat de droger een volle trommel heeft voor je hem aanzet.
 • Ook het programma dat je kiest speelt mee in het energieverbruik. Bij het programma strijkdroog verbruikt de droger veel minder stroom.
 • Droog in de zomer gewoon weer buiten.

Televisie

Het stroomverbruik van de televisie loopt langzaam door als je niet kijkt. Moderne televisies staan altijd op stand-by, een stand waarin ze een klein beetje stroom verbruiken. Trek de stekker eruit of gebruik een stekkerdoos met aan- en uitknop om onnodig stroomverbruik te voorkomen. Wil je een nieuwe televisie kopen dan is een LCD tv 2 tot 3 keer goedkoper in energieverbruik dan een plasma televisie. En een grotere televisie verbruikt meer energie. Dus met een kleine LCD toestel is het verbruik het laagst.

Computer

Laat je de computer aanstaan als je er niet achter zit? Zonde van de stroom. Alleen als je hem uitzet voorkom je onnodig energieverbruik.
 • Gebruik liever geen screensaver als de computer aan moet blijven staan.
 • In de sluimerstand is het stroomverbruik lager dan in de slaapstand.
 • Een laptop verbruikt minder stroom dan een desktop.
Ivo Richaers
Door

Ivo Richaers

op 09 Jul 2019

Hallo, kunt u mij vertellen wat isomoblokken zijn? uw advies is de lege ruimte van een diepvriezer op te vullen met deze blokken. Ik google me suf, maar vind niet wat het nou is en waar ik het kopen kan.

Patrick
Door

Patrick

op 20 Nov 2015

Dat een plasma TV meer energie verbruikt is een zéér oud gegeven. Plasma kon niet kleiner dan een diameter van 1 meter. Daardoor waren ze veel groter dan de LCD TVs en dat was de reden van het hogere verbruik. Verder is dat verbruik al flink gedaald en kloppen de metingen van veel LCD/LED TVs niet, want deze werden op de meest energiezuinige stand getest (VW). Tevens worden Plasma TVs bijna niet meer verkocht, dus oud nieuws blijven verkopen is een beetje jammer. Nieuwe technieken zoals OLED en/of laser bespreken lijkt me beter, maar de aanschafwaarde verdien je nooit terug aan besparing aan stroom.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 20 Nov 2015

dag Patrick, dank voor je reactie. Dit artikel staat al geruime tijd op de site en uit jouw reactie begrijp ik, dat de info gedateerd is. Ik zal het artikel onder handen nemen. nogmaals dank groet Cocky Hoogeveen

Kees van Hardeveld
Door

Kees van Hardeveld

op 07 Dec 2014

Dit is een vraag over een half volle koelkast. In dit geval koelt de koelkast dus de lucht erin ter grootte van het halve volume van de kk af. Bij het openen van de deur stroomt de koude lucht aan de onderzijde van de deuropening de keuken in en aan de bovenzijde komt er warme lucht de kk in. Want koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Heb je je kk dus regelmatig niet voller dan de helft, zou je de resterende helft bv. kunnen vullen met stukken piepschuim die je precies pas kunt maken. Dan hoeft de kk dus minder warme lucht af te koelen. Heb ik daarin gelijk en hoeveel zou dat aan besparing opleveren?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 09 Dec 2014

Dag Kees, Goede vraag. Ik denk dat het geen zin heeft. Je kunt beter een kleinere energiezuinige koelkast kopen. Maar misschien weet iemand anders het antwoord?

Reactie plaatsen