Eiland in Vinkeveense Plassen duurzaam
16 september 2015 
3 min. leestijd

Eiland in Vinkeveense Plassen duurzaam

Houhetwarm heeft een missie. Al tien jaar. We ondersteunen iedereen die aan de slag gaat met energie besparen en het opwekken van duurzame energie. Deze missie vind je terug op onze site en in al onze andere activiteiten. We gaan door en breiden uit! Onze nieuwe pijlen staan gericht op de Vinkeveense Plassen bij Amsterdam. Onze missie in dit prachtige landelijke gebied: alle eigenaren van landjes op Vinkeveen ondersteunen bij het energie besparen en het opwekken van duurzame energie. En daarbij, middelen aanreiken hoe om te gaan met afvalwater en waterzuivering. Klik hier voor de link naar de website duurzaameilandvinkeveen.nl

Al jaren wilden wij, Cocky Hoogeveen en Pine Berg van Houhetwarm, een eilandje op de Vinkeveense Plassen. De ruimte, de mooie luchten, het heldere water, de rust: even lekker weg van het drukke werk. Lange tijd maakten we af en toe gebruik van een mooi stukje eiland van een goede vriendin. Daardoor kennen we de plassen inmiddels goed en hebben veel contacten opgebouwd. We zijn op zoek gegaan naar een eigen stukje grond. En het is gelukt! Sinds het najaar zijn we de trotse eigenaren van een geweldig stukje eiland op een van de vele legakkers in de Vinkeveense Plassen.

duurzaam-eiland-vinkeveen

Schoon en helder water

De Vinkeveense Plassen staan bekend om het prachtige schone heldere water. Algen komen er niet voor, het water is nooit groen, zoals in het IJsselmeer of in de Randmeren. Je kan er prima zeilen en zwemmen. Het gebied is een typisch ontginningsgebied voor het laagveen. De vele legakkers (strookjes grond) en petgaten (stroken water) geven het gebied een aparte sfeer. Veel mensen hebben een stukje land waar ze in het weekend verblijven.

Recreatie op de eilandjes in Vinkeveen

Wie de Vinkeveense Plassen een beetje kent, weet dat op deze vele legakkers heel veel mensen recreëren. Er zijn goed onderhouden lekakkers, met een mooie en stevige beschoeiing. En er zijn stukjes grond zonder beschoeiing waar het water vrij spel heeft en het land stukje bij beetje in de plassen verdwijnen. Op de eilandjes staan in diverse varianten van onderhoud eenvoudige blokhutjes.

Geen stroom en geen water op eilanden

Op de meeste eilandjes is geen elektriciteit, geen water en geen sanitair. Je ziet mensen sjouwen met jerrycans, het gras wordt gemaaid met luidruchtige grasmaaimachines op benzine of diesel en gekookt wordt op butagas. De menselijke afvalstoffen verdwijnen doorgaans rechtstreeks in de Vinkeveense Plassen. (De uitzondering daargelaten van de eilandbezitters die een chemisch toiletje bezitten).

Eiland Vinkeveen duurzaam maken

Tegelijkertijd met de wens voor een eigen stukje eiland, kwam onze nieuwe missie in zicht. We gaan eilandbezitters ondersteunen in hun wensen om duurzaam te recreëren.duurzaam-eiland-vinkeveen 2
Met energie van zonnepanelen wordt het mogelijk om langer op het eiland te verblijven. Je kan bijvoorbeeld telefoon en tablet opladen, elektrisch grasmaaien en koken. Ook verlichting en eventueel een tv is mogelijk. En de aanschaf van een elektrische fluisterboot is tegelijkertijd aantrekkelijk omdat je de elektrische buitenboordmotor kan opladen.

Schoon afvalwater

Los van de behoefte aan energie, is er het probleem van het sanitair. De menselijke afvalstoffen komen vaak rechtstreeks in de Vinkeveense Plassen terecht, wat de waterkwaliteit niet ten goede komt. Een composttoilet of een septic tank bieden hier de juiste oplossing voor. En voor drinkwater kan je denken aan enige vorm van waterzuivering. Het zou mogelijk moeten zijn om van het water van de Vinkeveense Plassen goed drinkwater te maken.

Duurzaam huisje op eiland

En last but not least, het huisje op het eiland zelf. Ook daar is een slag te maken op het gebied van duurzaamheid. Je kan de blokhutten voorzien van een groen dakje (met sedum plantjes) en eventueel een verticale tuin zodat de huisjes wat meer in het landschap op gaan. Ook zou je de verblijven kunnen isoleren, waardoor je er in het voor-en najaar langer kan blijven en het in de zomer minder warm is. Daarnaast kan je de huisjes zodanig ten op zichte van de zon zetten, dat je het meest kan profiteren van zonne-energie.

Ideeën en reacties meer dan welkom

Heb je ideeën over duurzaam recreëren op dit soort landjes dan horen we het graag. Je kan hieronder een reactie achter laten.

Voor de eilandbezitters in Vinkeveen (of wil je er eentje kopen of huren?)

Heb je een landje op een eiland in Vinkeveen en wil je ook met duurzaamheid aan de slag, laat het ons weten. Als je je hieronder meldt, houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen

Template not found..
Adrian
Door

Adrian

op 17 Sep 2015

Je zou eens contact moeten zoeken met stichting De Twaalf Ambachten Die denken al jaren over jouw vragen en hebben ook oplossingenwww.de12ambachten.nl/met vriendelijke groet Adrian

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Sep 2015

Beste Adrian, dank voor je reactie! Ik heb de Twaalf Ambachten al eerder gevonden en ben onder de indruk van hun werk. Met betrekking tot het sanitair hebben ze goede oplossingen met de composttoiletten. Ik denk alleen dat mensen zo`n toilet teveel gedoe vinden (en misschien ook niet hygiënisch). Zelf zou ik graag met de Nonolet aan de gang gaan, maar ik ben bang dat de meeste mensen dit toch te onhandig vinden. Wat denk jij? Of anderen? De Nonolet is een composttoilet waarbij de afvalstoffen worden opgevangen in een grote zak. De zak gooi je bij het gft.

Adrian
Door

Adrian

op 20 Sep 2015

Dag Pien Een composttoilet maken is inderdaad een heel gedoe maar geeft alleen nuttig afval in de vorm van compost af en toe leegscheppen en klaar. Ik weet niet wat in Nederland de voorschriften voor een septic tank zijn. Ik woon in het buitengebied in Duitsland, daar is geen riolering. In verband met de (ver)bouwvergunning moest ik een septic tank maken. Een ouderwetse septic tank mag hier niet meer het moest dus een kleinklaranlage worden. Dat was een dure grap (€ 7000) en vraagt vanwege de pompen en het maalwerk veel stroom en de werking moet jaarlijks gecontroleerd worden ( kost ook weer het nodige) Dan is een Nonolet veel eenvoudiger en het werkt goed. De Nonolet wordt veel gebruikt in plezier vaartuigen. Ik wens je wijsheid succes. Adrian

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Sep 2015

Dank je Adrian!

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 14 May 2017

Beste Pien. Ik heb in een schuur een kleine windmolen van een zeilboot gevonden. Zou ik die in Vinkeveen kunnen gebruiken om ons eilandje van stroom te voorzien? Ik zie dit eigenlijk nergens toegepast als ik door het gebied vaar. Alvast bedankt voor je reactie

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Jun 2017

Beste Sjoerd, Ja, waarom niet. Er staan een paar windmolentjes op de landjes, maar veel opbrengst hebben ze niet. Je moet hem heel hoog plaatsen. mbt vergunnning denk ik niet dat het toegestaan is. De gemeente De Ronde Venen is bezig met een nieuw bestemmingsplan en tot die tijd mag er niet gebouwd worden. Maar je zou eens kunnen vragen.

Reactie plaatsen