Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Alternatieven voor kleine windmolen, de Liam

article content

Alternatieven voor kleine windmolen, de Liam

Er doen verontrustende berichten de ronde over de kleine windmolen, de Liam. Eerder schreven we hier dat deze windmolen aan het begin van dit jaar in Nederland op de markt zou komen. Maar mensen hebben hun twijfels of de Liam ooit nog hier te koop zal zijn. Klik hier voor ons huidige aanbod voor de kleine windmolen.

We, houhetwarm, hebben daarom mailcontact gezocht met een medewerker van het bedrijf De Archimedes. Hij meldt ons dat de molen nog steeds geleverd wordt. In april 2015 zou de molen in Nederland zijn en geleverd kunnen worden. Wel is inmiddels duidelijk dat mensen die deze kleine windmolen willen, eerst een aanbetaling moeten doen.

Hoe het allemaal precies zal verlopen is voor ons nu nog onduidelijk. Wij hebben nu een afspraak voor eind januari 2015 met De Archimedes om te horen hoe het nu precies zit. Wordt vervolgd dus.

Alternatieven kleine windmolen

Toch zijn wij van houhetwarm ook nog eens verder aan het kijken naar alternatieven voor de Liam. De Liam is nu eenmaal duur. Hij kost tussen de € 8000 en € 10.000 inclusief installatie. Nu is het wel zo dat je de BTW terug kan krijgen wanneer je terug zal gaan leveren aan het net. Maar toch. Daarnaast is er, voor zover wij weten, nog geen subsidie mogelijk deze of andere kleine windmolens.

Doe-het-zelf bouwpakket windmolen

Wij zijn nu aan het praten met een bedrijf dat doe-het-zelf bouwpakketten heeft voor drie type windmolens. Van deze drie molens zijn wel testresultaten bekend en de aanschaf is een stuk aantrekkelijker dan de Liam.

Kosten kleine windmolen

De windmolens zijn interessant omdat de aanschafprijs aanzienlijk lager ligt dan bij de Liam. De totale prijs voor aanschaf en installatie ligt voor deze windmolen met een geschatte opbrengst van 300 kWh per jaar, op € 899. (zonder mast). De molen met een geschatte opbrengst van 600 kWH kost € 999. De terugverdientijd wordt geschat op 6 jaar. Bij deze berekening wordt wel uitgegaan van een optimale opstelling waarbij gerekend wordt op een windsnelheid van een jaarlijks gemiddelde van 4,5 meter per seconde.

Misschien is deze windmolen een interessant alternatief voor de Liam. Wij komen snel met een uitgebreid artikel over deze kleine windmolens.

Wat vind jij van dit alternatief? We horen het graag. Dat kan bij reacties hieronder.

Comment Section

22 reacties op “Alternatieven voor kleine windmolen, de LiamDoor Cocky Hoogeveen op 2 augustus 2015

Dag Michelle,
Veel mensen zijn bezig met windenergie. Of deze variant interessant is voor de bebouwde omgeving moeten we afwachten. Dank voor je reactie
groet
Cocky


Door Conrad Winkelman op 7 januari 2015

Ik was nog niet klaar :-). . .”Naar de prijs gekeken is het een stand-alone systeem, dus voor een plek zonder aansluiting op Het Net.
ConradDoor Conrad Winkelman op 7 januari 2015

Zo even vlug een schatting gemaak van die kleine alternatief. . .Het draait nooit elke dagg dus wat gmiddelden genomen:

300 kWh/j Draai-uren 5 u/dag/3 d/week/ 48 w/jaar:
Vermogen gemiddeld 0,416666667
417 Watt

Interessant om te weten is wat het Piekvermogem is van deze kleine molen!

Voor totaal € 900 lijkt hert me niet veel maar heb geen inzicht wat € 900 allemaal inhoudt. Ik vermoed niet dat er voor deze prijs een integratie met Het Net mogelijk is. . .Heb dergelijke zaken niet onderzocht. Naar de prijsDoor mark linssen op 7 januari 2015

Zeer geïnteresseerd in minder kostbare, hoger rendement, compacte stille windmolens…hou me op de hoogte.
Er zijn mooie alternatieven…maar vooral kostbaar, zoals de powerball en de swiftDoor Beene Schotanus op 7 januari 2015

Heel graag meer informatie over de verkrijgbare windmolens en benodigde vergunningen etc., etc..
Per 1000 euro investering 600 kWh+ opbrengst vind ik al interessant.

Ter info. Onze 8 zonnepanelen (275 wattpiek per stuk) hebben in 1 jaar tijd vanaf 9-4-13 tot 9-4-14 2159 kWh opgeleverd bij een netto investering van €3700,–.
Dit smaakt echt naar meer!


Door Cocky Hoogeveen op 8 januari 2015

Hallo Beene,
dank voor je opmerking. Voor het plaatsen van een windmolen is altijd een vergunning nodig. We zijn bezig met een windmolen van inderdaad 1000 euro met een opbrengst van 600 kWh.
groet
Cocky


Door A. Munsters op 7 januari 2015

Beste Cocky:

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden over de alternatieven van de liam , omdat ook ik het te lang duren vindt met de liam. groetjes ToonDoor Hugo op 7 januari 2015

Ik ben ook op eBay aan het kijken. Hier vind je ook molens van rond de 1000 euro uit Engeland. Voor iets meer geld heb je er een met een nog hoger vermogen. Dus ik weet niet uit hoeveel onderdelen een doe-het-zelf pakket bestaat?


Door Cocky Hoogeveen op 7 januari 2015

Ha Hugo,
voor een alternatief zijn wij in gesprek met een bedrijf in Nederland. Welke molens je kan kopen op eBay weet ik niet maar daar zal ik ook eens naar gaan kijken. Volgende week meer
groet
Cocky


Door ruud van adrichem op 7 januari 2015

Let in alle gevallen op trillingen. Windmolens zijn technisch gezien simpel. Ga je in detail de ontwikkelingen volgen (zie bijvoorbeeld de windchallenge 1.7) dan weet je waar de techniek (dutch technology) de ontwikkeltijd aan heeft moeten besteden. Bij hoge opbrengsten (kWh) zal je de windkaart van NL goed moeten bestuderen. Als een molen fluisterstil is dan zullen de buren geen bezwaar maken. Als een molen trilt dan zullen de buren je vermoedelijk vragen of dit 24 hr/dag de bedoeling is. Met energieke groet, Ruud


Door Cocky Hoogeveen op 7 januari 2015

Ha Ruud,
dank voor je waardevolle aanvullingen. Geen trillingen, geen last met je buren en toch een mooie opbrengst zijn criteria voor het wel of niet plaatsen van een windmolen.
groet
Cocky


Door Rob op 7 januari 2015

Ik ben wel benieuwd naar de alternatieven, 6 jaar terugverdientijd klinkt interessant, de vraag is natuurlijk wat de totale levensduur en rendement is daarna. En andere vragen zijn natuurlijk dan ook: waar moet de omgeving aan voldoen om dit te halen, hoeveel geluid wordt geproduceerd, zijn vergunningen nodig voor de plaatsing, enz … ik wacht rustig af 🙂


Door Cocky Hoogeveen op 7 januari 2015

Hallo Rob,
volgende week komen wij met meer informatie over deze kleine windmolens.
groet
Cocky


Door Jan Dierselhuis op 7 januari 2015

Helaas lijkt het er op dat de bouwers van de Liam ook voor het grote geld zijn gevallen. Tenminste zo komt het op mij over. Wellicht willen ze natuurlijk, en ik kan ze geen ongelijk geven, het maximale financiële voordeel eruit halen.
Alternatieve (lees goedkopere) mogelijkheden onderzoeken, al dan niet met een vorm van zelfbouw, met verschillende vermogens kan ik alleen maar toejuigen. Op deze manier zouden dus ook kleinere huishoudens mee kunnen doen.


Door Cocky Hoogeveen op 7 januari 2015

Hallo Jan,
We gaan op zoek naar alternatieven waardoor inderdaad ook meer huishoudens met een eigen windmolen in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien.
wordt vervolgd
groet
Cocky


Door Betti op 13 januari 2015

Hallo Cocky,

Inmiddels ben ik hier ook achteraan gegaan maar de leveranciers die windmetingen doen hebben me ontnuchterd. Wij komen in een gebied te wonen (Valleipark Leusden) dat windarm genoemd wordt. Ook zou ons huis binnen 50 mtr. een hoge bomenrij hebben waardoor de windvoorziening wordt gehinderd. Dus helaas voor ons slecht vooruitzicht waardoor wij momenteel alles hebben afgeblazen….
Jammer, we onderzoeken nu een Polar Freezer voor het alternatief.


Door Cocky Hoogeveen op 14 januari 2015

Beste Debbie, Dank voor je reactie op alternatieven voor kleine windmolen. Ja jammer, maar met weinig wind kan je niet veel met dit soort kleine windmolens. Met grote overigens ook niet.

Plaats een reactie


*