Ventileren kruipruimte
18 december 2015 
3 min. leestijd

Ventileren kruipruimte

Het ventileren van de kruipruimte is noodzakelijk. Waarom is het belangrijk de kruipruimte goed te ventileren? Ik zet de redenen in dit blog op een rijtje.

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is de ruimte onder de begane vloer van de woning. De ruimte is meestal 50 cm hoog maar soms ook lager. Oudere woningen hebben allemaal een kruipruimte met ventilatie. De kruipruimte met ventilatieroosters voorkomt het rotten van de houten balklaag van de begane grondvloer.

Nieuwere woningen hebben een betonnen vloer en bij deze woningen is een kruipruimte niet noodzakelijk. Er zijn immers geen houten balken. Maar in de kruipruimte lopen vaak leidingen voor de cv, rioleringsbuizen, gasleidingen en elektriciteitskabels. Om deze reden is het dan ook voor woningen met een betonnen vloer handig als er een kruipruimte is. Daarbij zorgt de kruipruimte ervoor dat bij hoog grondwater, de betonnen vloer droog blijft.

Ventilatie voorkomt condensvorming

Ventilatie voorkomt condensvorming. Als de kruipruimte niet ventileert, kan het vocht condenseren. Het vocht kan in de wanden trekken en zo in de woning komen.

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Geen Radon gas in kruipruimte

Ventileren is noodzakelijk om het gas Radon uit de kruipruimte te krijgen. Radon gas zit in onze bodem en is een radioactief gas. In kleigrond zit meer Radon dan in zand- of veengrond, maar het komt in elk bodemsoort voor. Daarnaast zit Radon ook in bouwmaterialen zoals beton. De concentratie Radon in woningen is hoger dan de concentratie van Radon in de vrije natuur. Via de in- en uitademing komt het gas in de longen dit is niet schadelijk. Alleen vervalt Radon gas en komt dan in kleine stoffen die radio actief zijn.

Deze kleine, radioactieve stoffen gaan zich hechten aan stofdeeltjes. Als je deze stofdeeltjes in- en uitademt zal het longweefsel beschadigd worden en op den duur longkanker veroorzaken. Het is dus belangrijk de concentratie Radon zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door de kruipruimte te ventileren. Je kunt ook de bodem van de kruipruimte afdekken met schelpen of met bodemfolie. Zorg ook dat er geen kieren in de kruipruimte zijn waardoor lucht uit de kruipruimte naar de rest van de woning kan gaan.

Droge kruipruimte

Als de kruipruimte goed geventileerd wordt, blijft deze ruimte droog. Een droge omgeving is voor het isolatiemateriaal goed. Hoe droger de ruimte hoe langer het materiaal zijn isolatiewaarde houdt.

Droge kruipruimte stinkt niet

Een droge kruipruimte stinkt niet. Vochtige, muf ruikende lucht uit de kruipruimte verdwijnt via de ventilatieroosters uit de woning.

Ventilatie voorkomt ophoping gas

Als er gasleidingen in de kruipruimte lopen moet de ruimte geventileerd zijn. Bij een gaslek kan het gas zich niet ophopen in de kruipruimte.

Ventilatie voorkomt schimmels

De huiszwam, een schimmel die groeit op vochtig hout, krijgt geen kans. Hout dat in de buitenlucht ligt, krijgt nooit last van huiszwam. Mogelijk dat de schimmel daarom huiszwam wordt genoemd. Hout bestaat voor het grootste deel uit cellulose. De cellulose wordt door de huiszwam omgezet in water en CO₂.
De schimmel gedijt het best bij een temperatuur tussen de 18° en 23° en een luchtvochtigheid van 70% in combinatie met stilstaande lucht: dus een slechte ventilatie. Bij temperaturen lager dan 3° groeit de schimmel niet, maar blijft wel in leven. Een huiszwam wil je niet in je huis hebben want dan heb je een groot probleem. Al het aangetaste hout moet weg, ook hout dat er nog goed uitziet maar waarin wel de draden van de schimmel zitten. Dat is een hele kostbare en ingrijpende operatie.

Ventilatieroosters

Ventilatie maken bij spouwmuurisolatie

Bij kruipruimte isolatie worden ventilatiegaten gemaakt.

De roosters moeten minimaal 10 cm boven het maaiveld in de gevel zijn aangebracht. Deze hoogte moet aangehouden worden om te voorkomen dat de roosters dicht komen te zitten. Maak de roosters geregeld vrij van bladeren en/of planten.

Offerte kruipruimte isolatie

Als je de kruipruimte laat isoleren, let dan goed op dat het isolatiebedrijf de ventilatie in de gaten houdt. Zonodig worden ventilatieroosters geplaatst. Houhetwarm verzorgt offertes voor kruipruimte isolatie.

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

.
Door

.

op 20 Dec 2015

Het hele artikel klopt van geen kant. Een goed geventileerde kruipruimte kan wel degelijk vochtig zijn. Sterker nog, hoe meer ventilatie in de winter, hoe meer condens er onder de vloer is rondom de roosters. Koude lucht trekt immers vocht aan. Dit is dus niet te verhelpen met ventilatieroosters.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 21 Dec 2015

Beste Kloptniksvan, Inderdaad kan een goed geventileerde kruipruimte nog steeds vochtig zijn. Daarom is het juist goed dat er geventileerd wordt. groet Cocky

Wilco
Door

Wilco

op 14 Jun 2016

Jullie vergeten het belangrijkste: bodemfolie. Dan komt er geen vocht uit de grond en kan ventilatie minimaal zijn b

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 15 Jun 2016

Beste Wilco, Bodemfolie houdt het vocht tegen, dat klopt. Maar je moet toch altijd blijven ventileren want ook via de muren komt vocht in de ruimte.

kees
Door

kees

op 19 Sep 2016

Kruipruimte woning 2015 lijkt tanen dal. Piepschuim is nat. Sta geen water in kruipruimteDe ene raad folie aan, andere zeggen dat folie kan schuren en raden schelpen aan. op pvc bolletjes. Wonen op veen grond waar 2 meter zand is aangebracht. Water rijk gebied.Leuk de subsidies maar dan moet je 2 dingen doen. Spouw muren binnen je woning kunnen vol gespoten worden ( houten wanden met ruimte er tussen. zodat de warmte niet naar boven kan gaan en de kou niet naar benden zakt.Als het regent buiten stijg de vocht in woning naar 70 % ALS de zon schijnt en de kachel vloerverwarming brand 50% ( houten woning alleen betonnen beneden vloer) Boven geen kachels 2 warmte platen Investering moet wel nut hebben.

Reactie plaatsen