Zonnepanelen op huurwoning, mag dat?
12 april 2016 
2 min. leestijd

Zonnepanelen op huurwoning, mag dat?

Zonnepanelen op je huurwoning, mag dat? Ja, je mag zonnepanelen plaatsen als huurder van een woning, maar overleg dit wel eerst met de verhuurder. Huur je een huis van een woningbouwvereniging? Dan is het vaak lastig om zonnepanelen voor een huurhuis te regelen. Corporaties staan over het algemeen niet te springen om huurders van zonnepanelen te voorzien. De oplossing: Wocozon, een stichting die zonnepanelen op huurwoningen legt.

Zonnepanelen op huurwoning

Huur jij een woning van een woningbouwvereniging? En wil je zonnepanelen? Misschien herken je het volgende. Je hebt interesse in zonnepanelen, je wilt jouw steentje bijdragen aan een duurzame toekomst, maar bij je woningbouwvereniging krijg je geen voet aan de grond. Je mag dan wel zonnepanelen (als je dit dan zo nodig wil…), maar de rekening van installatie en eventuele verhuizing, is voor jou. Niet zo aantrekkelijk.

Huren en zonnepanelen

Uit onderzoek van de belangenvereniging voor huurders, de Woonbond, blijkt dat heel veel huurders (maar liefst 86%) graag zonnestroom wil. Maar de meeste corporaties staan niet te trappelen om zonnepanelen op huurwoningen te leggen. Te ingewikkeld, want hoe zit het dan met de huurprijs en de energieprijs, wat te doen met verhuizen etc. Ze zien op tegen de rompslomp.

Zonnepanelen op huurwoning door Wocozon

Om huurders van zonnepanelen te voorzien en corporaties de organisatie uit handen te nemen, is de stichting Wocozon opgericht, een organisatie zonder winstoogmerk. Initiatiefnemer en directeur Roland van der Klauw begon uit overtuiging met Wocozon. Als wocozonje als samenleving kiest voor duurzaamheid, dan zal je daarin ook de sociale woningbouw moeten betrekken.

Overtuig je woningbouwvereniging

Wie zonnepanelen op zijn of haar huurhuis wil, moet, voordat hij van het aanbod van Wocozon gebruik kan maken, de eigen woningbouwvereniging overtuigen. Zodra de woningcorporatie in zee gaat met Wocozon, kunnen alle huurders van deze woningbouwvereniging gebruik maken van het aanbod. (Meedoen is overigens niet verplicht.)

100 euro per jaar verdienen

Als huurder betaal je niet voor de zonnepanelen. De panelen blijven eigendom van Wocozon. Die installeert en onderhoudt de panelen. Je ontvangt een korting van 20% op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden zal dit 100 euro per jaar opleveren.

zonnepanelen op huurwoning mag dat?

Goede kans voor huurders op zonnestroom

Ik vind het een goede regeling voor corporaties en huurders. Woningcorporaties hoeven geen afspraken te maken met individuele huurders. En ze werken, samen met de huurders, mee aan een duurzame toekomst. „En ze hoeven er niets voor te betalen”, zegt directeur van Wocozon Van der Klauw. „Bovendien nemen wij de organisatie van de panelen uit handen.”

Bezwaren van huurders

Bezwaren van huurders worden door Wocozon met oplossingen benaderd. Alle huurders krijgen zwarte panelen, wat fraaier oogt. In plaats van een zoemende omvormer wordt gebruik gemaakt van micro inverters (kleine omvormers) en die liggen op het dak. En Wocozon monitort en bewaakt de installatie via een eigen internetverbinding.

Offerte zonnepanelen

Of toch maar liever zelf zonnepanelen regelen? Houhetwarm levert ook offertes voor zonnepanelen. Klik hier voor het aanvraag formulier zonnepanelen. Je krijgt meerdere offertes van betrouwbare bedrijven.

Jack Steijvers
Door

Jack Steijvers

op 01 Mar 2017

Ik ben al enige tijd bezig met de verhuurder van mijn vrije vestigings woning om panelen op een plat garagedak te plaatsen, via een officieel bedrijf. Heb verzoek met copie offerte aan de verhuurder verzonden. Geeft negatief advies. Eeen van de redenen zou zijn dat de eigenaar van de woning dat niet wil hebben. Bestaat er een mogelijkheid om buiten de rechter om de eigenaar en/of verhuurder mij te laten toestaan deze panelen te plaatsen. Op speciaal verzoek van mij aan de leverancier wordt de opstelling zodanig dat het geheel binnen 1 1/2 uur van het dak verwijdert kan worden en er worden geen bouwkundige voorzieningen nodig. Kunt u mij adviseren

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 07 Mar 2017

Beste Jack, Jammer dat de verhuurder zo reageert. Maar ik ben bang dat het niet kan. De verhuurder is de eigenaar van de woning. Maar ik ga het even voor je na bij de deskundigen op dit vlak.

jurjen
Door

jurjen

op 16 Jun 2017

dit klinkt allemaal leuker dan het is: met panelen verbetert het energielabel van de woning. verhuurder heeft dan het recht de huur te verhogen.

Ronnie
Door

Ronnie

op 10 Jul 2017

De verhuurder wil mij verplichten om zonnepanelen op het dak van mijn huurwoning te nemen. Op zich heb ik daartegen geen bezwaar ware het niet dat de verhuurder mij na het plaatsen van de panelen servicekosten in rekening gaat brengen (ruim 30 € p/m) en vrijwel net zo hoog zijn als de (verwachte) besparing van de zonnepanelen. De situatie die ontstaat is erg krom: vrijwel alle energie die ik gebruik kan door de zonnepanelen worden geleverd echter ik blijf dezelfde kosten houden. Kortom ik schiet er vrijwel niets mee op. Kunnen ze me tot zonnepanelen en het betalen van servicekosten verplichten?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 04 Aug 2017

Misschien kan je deze vraag voorleggen aan de branchevereniging voor corporaties: https://www.aedes.nl

pino de vogel
Door

pino de vogel

op 27 Apr 2018

Tja leuk ik wil graag zelf zonnepanelen aanleggen maar helaas ik mag wel een contract met een extern bedrijf afsluiten... Leuk maar dat bespaart me nog geen 50 euro per jaar en oftewel nog geen 1000 euro over 20 jaar en dat terwijl ik met zelf aanleggen over 20 jaar 5x zo veel bespaar. De terugverdientijd van een huur systeem is dus 17 jaar en terugverdientijd van zelf aanleggen is 4 a 5 jaar. leek voor het bedrijf in kwestie die er slapend rijk van word maar de huurder geeft letterlijk zijn dak weg. en dan is er nog het gevalletje geen garantie dat je niet meer gaat betelen per maand. Kortom ik adviseer IEDEREEN dit absoluut te weigeren ook al is het 100 euro die je MOGELIJK verdient. Laat de regering de corporaties maar eens verplichten om huurders gewoon een eigen setup te laten plaatsen als ze dat willen ipv 1 of ander malafide bedrijf het te laten doen die er vervolgens met de winst vandoor gaat. En als je nog pech heb ook gaat je duur omhoog omdat er een verbetering is aangebracht.Dus ik kan 1000 euro besparen maar ik geef liever 1000 euro aan greenchoice dan aan deze bedrijven!!!

Marie-José Iemenschot
Door

Marie-José Iemenschot

op 08 Jun 2019

Helemaal me eens! Ik kreeg ook dit aanbod van Wocozon via mijn woningcorporatie. Je betaalt zelfs nog een tarief (wel lager dan van het electriciteitsnet en daarin ligt de besparing) per opgewekte KHW aan Wocozon. + je betaalt E 30,- per maand voor de huur van de panelen aan Wocozon. Per saldo ben je maar E 8,- per maand voordeliger uit dan zonder deze panelen op je dak.

martin
Door

martin

op 30 Sep 2018

Ik huur en heb geen direct dak (bovenburen) maar ik heb wel een schuur in de tuin. Nu wil ik daar een zonnepaneel plaatsen om een 12V 105Ah accu op te laden. Die accu gebruik ik voor de ledstrip verlichting in mijn huis (ipv normale verlichting) Doordat ik gekozen heb voor 12V verlichting en ik dit met een accu kan voorzien van stroom hoop ik met een zonnepaneel de kosten voor verlichting terug te brengen naar absoluut NUL. de kosten voor het paneel verdien ik dus terug doordat mijn electriciteit rekening omlaag gaat. Ik ga dus niet terug leveren aan het net, het is puur voor het op/bij laden van de 12V 105 Ah accu...mag dit?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Oct 2018

Beste Martin, Het lijkt mij geen enkel probleem. Zeker omdat je zo`n paneel er ook weer af kan halen. Ik zou dit voor de zekerheid aan de woningbouwvereniging vragen.

René
Door

René

op 14 Jan 2022

20% korting op je energierekening= gemiddeld 100€? Wie heeft er een energierekening van 500€ per jaar? gemiddelde energierekening in Nederland is 1600€ per jaar !(easyswitch)

Reactie plaatsen