Zonnepanelen
Pine Berg
Zonnepanelen
04/12/2016
2 min
10

Zonnepanelen op huurwoning, mag dat?

04/12/2016
2 min
10

Zonnepanelen op je huurwoning, mag dat? Ja, je mag zonnepanelen plaatsen als huurder van een woning, maar overleg dit wel eerst met de verhuurder. Huur je een huis van een woningbouwvereniging? Dan is het vaak lastig om zonnepanelen voor een huurhuis te regelen. Corporaties staan over het algemeen niet te springen om huurders van zonnepanelen te voorzien. De oplossing: Wocozon, een stichting die zonnepanelen op huurwoningen legt.

Zonnepanelen op huurwoning

Huur jij een woning van een woningbouwvereniging? En wil je zonnepanelen? Misschien herken je het volgende. Je hebt interesse in zonnepanelen, je wilt jouw steentje bijdragen aan een duurzame toekomst, maar bij je woningbouwvereniging krijg je geen voet aan de grond. Je mag dan wel zonnepanelen (als je dit dan zo nodig wil…), maar de rekening van installatie en eventuele verhuizing, is voor jou. Niet zo aantrekkelijk.

Huren en zonnepanelen

Uit onderzoek van de belangenvereniging voor huurders, de Woonbond, blijkt dat heel veel huurders (maar liefst 86%) graag zonnestroom wil. Maar de meeste corporaties staan niet te trappelen om zonnepanelen op huurwoningen te leggen. Te ingewikkeld, want hoe zit het dan met de huurprijs en de energieprijs, wat te doen met verhuizen etc. Ze zien op tegen de rompslomp.

Zonnepanelen op huurwoning door Wocozon

Om huurders van zonnepanelen te voorzien en corporaties de organisatie uit handen te nemen, is de stichting Wocozon opgericht, een organisatie zonder winstoogmerk. Initiatiefnemer en directeur Roland van der Klauw begon uit overtuiging met Wocozon. Als wocozonje als samenleving kiest voor duurzaamheid, dan zal je daarin ook de sociale woningbouw moeten betrekken.

Overtuig je woningbouwvereniging

Wie zonnepanelen op zijn of haar huurhuis wil, moet, voordat hij van het aanbod van Wocozon gebruik kan maken, de eigen woningbouwvereniging overtuigen. Zodra de woningcorporatie in zee gaat met Wocozon, kunnen alle huurders van deze woningbouwvereniging gebruik maken van het aanbod. (Meedoen is overigens niet verplicht.)

100 euro per jaar verdienen

Als huurder betaal je niet voor de zonnepanelen. De panelen blijven eigendom van Wocozon. Die installeert en onderhoudt de panelen. Je ontvangt een korting van 20% op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden zal dit 100 euro per jaar opleveren.

zonnepanelen op huurwoning mag dat?

Goede kans voor huurders op zonnestroom

Ik vind het een goede regeling voor corporaties en huurders. Woningcorporaties hoeven geen afspraken te maken met individuele huurders. En ze werken, samen met de huurders, mee aan een duurzame toekomst. „En ze hoeven er niets voor te betalen”, zegt directeur van Wocozon Van der Klauw. „Bovendien nemen wij de organisatie van de panelen uit handen.”

Bezwaren van huurders

Bezwaren van huurders worden door Wocozon met oplossingen benaderd. Alle huurders krijgen zwarte panelen, wat fraaier oogt. In plaats van een zoemende omvormer wordt gebruik gemaakt van micro inverters (kleine omvormers) en die liggen op het dak. En Wocozon monitort en bewaakt de installatie via een eigen internetverbinding.

Offerte zonnepanelen

Of toch maar liever zelf zonnepanelen regelen? Houhetwarm levert ook offertes voor zonnepanelen. Klik hier voor het aanvraag formulier zonnepanelen. Je krijgt meerdere offertes van betrouwbare bedrijven.

Reacties
Categorieën