Page content

Zonnepanelen op huurwoning, mag dat?

zonnepanelen op huurwoning mag dat?

Zonnepanelen op je huurwoning, mag dat? Ja, je mag zonnepanelen plaatsen als huurder van een woning, maar overleg dit wel eerst met de verhuurder. Huur je een huis van een woningbouwvereniging? Dan is het vaak lastig om zonnepanelen voor een huurhuis te regelen. Corporaties staan over het algemeen niet te springen om huurders van zonnepanelen te voorzien. De oplossing: Wocozon, een stichting die zonnepanelen op huurwoningen legt.

Zonnepanelen op huurwoning

Huur jij een woning van een woningbouwvereniging? En wil je zonnepanelen? Misschien herken je het volgende. Je hebt interesse in zonnepanelen, je wilt jouw steentje bijdragen aan een duurzame toekomst, maar bij je woningbouwvereniging krijg je geen voet aan de grond. Je mag dan wel zonnepanelen (als je dit dan zo nodig wil…), maar de rekening van installatie en eventuele verhuizing, is voor jou. Niet zo aantrekkelijk.

Huren en zonnepanelen

Uit onderzoek van de belangenvereniging voor huurders, de Woonbond, blijkt dat heel veel huurders (maar liefst 86%) graag zonnestroom wil. Maar de meeste corporaties staan niet te trappelen om zonnepanelen op huurwoningen te leggen. Te ingewikkeld, want hoe zit het dan met de huurprijs en de energieprijs, wat te doen met verhuizen etc. Ze zien op tegen de rompslomp.

Zonnepanelen op huurwoning door Wocozon

Om huurders van zonnepanelen te voorzien en corporaties de organisatie uit handen te nemen, is de stichting Wocozon opgericht, een organisatie zonder winstoogmerk. Initiatiefnemer en directeur Roland van der Klauw begon uit overtuiging met Wocozon. Als wocozonje als samenleving kiest voor duurzaamheid, dan zal je daarin ook de sociale woningbouw moeten betrekken.

Overtuig je woningbouwvereniging

Wie zonnepanelen op zijn of haar huurhuis wil, moet, voordat hij van het aanbod van Wocozon gebruik kan maken, de eigen woningbouwvereniging overtuigen. Zodra de woningcorporatie in zee gaat met Wocozon, kunnen alle huurders van deze woningbouwvereniging gebruik maken van het aanbod. (Meedoen is overigens niet verplicht.)

100 euro per jaar verdienen

Als huurder betaal je niet voor de zonnepanelen. De panelen blijven eigendom van Wocozon. Die installeert en onderhoudt de panelen. Je ontvangt een korting van 20% op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden zal dit 100 euro per jaar opleveren.

zonnepanelen op huurwoning mag dat?

Goede kans voor huurders op zonnestroom

Ik vind het een goede regeling voor corporaties en huurders. Woningcorporaties hoeven geen afspraken te maken met individuele huurders. En ze werken, samen met de huurders, mee aan een duurzame toekomst. „En ze hoeven er niets voor te betalen”, zegt directeur van Wocozon Van der Klauw. „Bovendien nemen wij de organisatie van de panelen uit handen.”

Bezwaren van huurders

Bezwaren van huurders worden door Wocozon met oplossingen benaderd. Alle huurders krijgen zwarte panelen, wat fraaier oogt. In plaats van een zoemende omvormer wordt gebruik gemaakt van micro inverters (kleine omvormers) en die liggen op het dak. En Wocozon monitort en bewaakt de installatie via een eigen internetverbinding.

Offerte zonnepanelen

Of toch maar liever zelf zonnepanelen regelen? Houhetwarm levert ook offertes voor zonnepanelen. Klik hier voor het aanvraag formulier zonnepanelen. Je krijgt meerdere offertes van betrouwbare bedrijven.

Comment Section

5 reacties op “Zonnepanelen op huurwoning, mag dat?


Door Ronnie op 10 juli 2017

De verhuurder wil mij verplichten om zonnepanelen op het dak van mijn huurwoning te nemen. Op zich heb ik daartegen geen bezwaar ware het niet dat de verhuurder mij na het plaatsen van de panelen servicekosten in rekening gaat brengen (ruim 30 € p/m) en vrijwel net zo hoog zijn als de (verwachte) besparing van de zonnepanelen. De situatie die ontstaat is erg krom: vrijwel alle energie die ik gebruik kan door de zonnepanelen worden geleverd echter ik blijf dezelfde kosten houden. Kortom ik schiet er vrijwel niets mee op. Kunnen ze me tot zonnepanelen en het betalen van servicekosten verplichten?Door jurjen op 16 juni 2017

dit klinkt allemaal leuker dan het is: met panelen verbetert het energielabel van de woning. verhuurder heeft dan het recht de huur te verhogen.


Door Jack Steijvers op 1 maart 2017

Ik ben al enige tijd bezig met de verhuurder van mijn vrije vestigings woning om panelen op een plat garagedak te plaatsen, via een officieel bedrijf. Heb verzoek met copie offerte aan de verhuurder verzonden. Geeft negatief advies. Eeen van de redenen zou zijn dat de eigenaar van de woning dat niet wil hebben. Bestaat er een mogelijkheid om buiten de rechter om de eigenaar en/of verhuurder mij te laten toestaan deze panelen te plaatsen. Op speciaal verzoek van mij aan de leverancier wordt de opstelling zodanig dat het geheel binnen 1 1/2 uur van het dak verwijdert kan worden en er worden geen bouwkundige voorzieningen nodig.
Kunt u mij adviseren


Door Pine Berg op 7 maart 2017

Beste Jack, Jammer dat de verhuurder zo reageert. Maar ik ben bang dat het niet kan. De verhuurder is de eigenaar van de woning. Maar ik ga het even voor je na bij de deskundigen op dit vlak.

Plaats een reactie


*