Wel zonne-energie, maar geen zonnepanelen op je dak
06 februari 2016 
2 min. leestijd

Wel zonne-energie, maar geen zonnepanelen op je dak

Je bent een sterke voorstander van zonne-energie. En je wil graag een bijdrage leveren aan het stoppen van de klimaatverandering. Maar jij kan geen zonnepanelen kopen. Op jouw huis passen geen zonnepanelen of je woont in een huurhuis. Of er is teveel schaduw. De oplossing? ZonnepanelenDelen. Je investeert in zonne-energie zonder de zonnepanelen zelf aan te schaffen. Hoe het werkt en hoe je mee kunt doen, lees je hier.

Wel zonne-energie, maar geen zonnepanelen op je dak

ZonnepanelenDelen. Een mooi initiatief met als voornaamste doel: zonne-energie in Nederland stimuleren. ZonnepanelenDelen is een zogenoemd crowdfunding platform. Via een website wordt geld ingezameld voor grote zonne-energie projecten. Particulieren, organisaties en bedrijven investeren in een of meerdere projecten door een aandeel te kopen. Dit aandeel wordt bij ZonnepanelenDelen een Zonnedeel genoemd en is in feite een obligatie.

Eigen energieverbruik compenseren

Ik bel met Edwin Res van ZonnepanelenDelen. „Wij willen mensen de mogelijkheid geven het eigen energieverbruik te compenseren”, zegt hij. „Daarbij geven we deelnemers inzichten in de opbrengst van de eigen ZonneDelen.”

Percentage

Als investeerder ontvang je jaarlijks een percentage van de opbrengst van de zonnepanelen. Dit percentage is nu 3 tot 6 procent. De opbrengst wordt beïnvloed door de prijs van elektriciteit. Hoe hoger de productie en de prijs van elektriciteit, hoe hoger de opbrengst. Aan het eind van de looptijd van het project krijg je het inleggeld weer terug.

Meedoen met Zonnepanelen delen

Wil je meedoen met ZonnepanelenDelen. Dat kan! Houhetwarm steunt dit initiatief. Meedoen is makkelijk. Meld je aan en je krijgt alle informatie.

Succes

Sinds de start hebben meer dan 1700 mensen obligaties gekocht. In totaal zijn 12 projecten voor meer dan €2,4 miljoen gefinancierd. Samen wordt voor meer dan 900 huishoudens zonne-energie opgewekt. Het crowdfunding platform draait dus goed. Alle zonne-energieprojecten zijn tot nu toe succesvol gefinancierd. „Mensen investeren graag in de projecten, dus dat gaat heel goed”, zegt Edwin Res van ZonnepanelenDelen. „Maar het is uitdagend om geschikte projecten te vinden die we kunnen en willen financieren.”

Plan moet op de rails staan

Projecten die via deze crowdfunding organisatie gefinancierd willen worden, moeten het plan al goed op de rails hebben staan. Edwin Res: „De meeste onderdelen moeten al in orde zijn. De subsidieaanvragen, de verzekeringen, opstalrecht, het collectief van afnemers. Noem maar op. Wij komen idealiter pas in beeld als de financiering geregeld moet worden omdat we daar onze focus hebben en dus onderscheidend zijn, in de praktijk is dit wel eerder overigens.”

219 zonnepanelen op dak

Als investeerder kun je kiezen uit verschillende projecten. Op dit moment kan je bijvoorbeeld obligaties kopen voor een project in Schiedam. Hier worden op een cultuurgebouw 219 zonnepanelen gelegd. De energie is bestemd voor gebruik van het pand en wat over is wordt geleverd aan het net.

Rendement

Voor dit pand in Schiedam kan je obligaties kopen van €25 tot €6400. Het te verwachte rendement is 3%. De looptijd van het project is 16 jaar. Dus leg je €50 in (dat is niet zo veel), dan krijg je jaarlijks €1.50 op je rekening gestort. (Dat is ook niet zo veel). Na 16 jaar heb je €39 verdiend. En die €50 krijg je dan weer terug.

Maar hoe meer je inlegt hoe hoger de jaarlijkse uitkering. Dat is logisch. Dus koop je Zonnedelen voor €6400, dan is de uitkering jaarlijks €192. Dat is na 16 jaar een bedrag van €3072. En dat is meer dan dat je het op de bank zet, aldus Res.

Hoger rendement via energieleverancierZonnepanelen op Schuin dak

Je kan het geld laten storten op je bankrekening, maar je kan het ook met je eigen energierekening laten verrekenen. ZonnepanelenDelen heeft afspraken gemaakt met energiemaatschappijen zoals Greenchoice. Die bieden extra rendement, maar dan moet je wel overstappen op deze leveranciers.

Wat vind ik van ZonnepanelenDelen?

Tja, om het geld is ZonnepanelenDelen niet zo interessant. Wel draag je bij aan het verduurzamen van Nederland. En die verduurzaming kan, als ik het zeggen mag, wel een behoorlijk steun in de rug gebruiken.

Reactie plaatsen