Plaatsing van de zonnepanelen

De plaatsing van de zonnepanelen in woonhuizen is normaal gesproken op het dak. De zonnepanelen installatie bestaat uit de panelen zelf en uit een of meer omvormers. De omvormer wordt aangesloten op de elektrische installatie in uw huis. Er zijn zonnepanelen voor schuine daken, maar ook voor platte daken. In sommige gevallen worden de zonnepanelen op de grond geplaatst, bijvoorbeeld in weilanden of op andere grote stukken land.

Zonnepanelen op een schuin dak

Op een schuin dak worden de zonnepanelen geplaatst op de zonkant van het dak. Bovendien worden de panelen gericht op het zuiden, zodat de lichtopbrengst optimaal is. Als de panelen worden gericht op het oosten of westen ligt het rendement zo'n 15% lager. De zonnepanelen worden geplaatst in een hoek van 36 graden ten opzichte van de horizon. Kijk hier voor meer informatie over zonnepanelen op een schuin dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Ook op een plat dak zijn zonnepanelen prima te plaatsen. Belangrijk is dat vanuit de panelen vrij zicht is en dat er dus geen hoge gebouwen staan die zonlicht kunnen blokkeren. Dit zou het rendement beïnvloeden. Op platte daken worden de zonnepanelen geplaatst richting het zuiden. Om een maximaal rendement te behalen. Voor platte daken is het belangrijk dat de constructie stevig is. Ook moet er een opening worden gemaakt om de stroomkabel door te laten. Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen op een plat dak.

Op de grond zonnepanelen plaatsen

Voor particuliere woningen is het vrij ongebruikelijk om zonnepanelen op de grond te plaatsen, maar zolang er onbelemmerd uitzicht op het zuiden is, is het in principe geen probleem. Vaak staan zonnepanelen op de grond in grote hoeveelheden in weiland of op andere grote oppervlaktes. Ook deze zonnepanelen worden gericht op het zuiden om zo'n hoog mogelijk rendement te behalen. Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen op de grond.

Blog over zonnepanelen

Pine Berg van Houhetwarm.nl blogt regelmatig over zonnepanelen en alles wat daar bij komt kijken.
Reactie plaatsen