Zes manieren om je huis te verwarmen
09 november 2018 
2 min. leestijd

Zes manieren om je huis te verwarmen

Zes manieren om je huis te verwarmen. De winter staat weer voor de deur. Dit betekent dat bij de meeste mensen de verwarming weer aangaat. Tegenwoordig gebeurt dat niet alleen nog met de traditionele cv-ketel. Er zijn steeds meer manieren om de woning te verwarmen. Hoe je het huis ook verwarmt; zorg voor goede isolatie. Daarmee houd je warmte zo veel mogelijk binnen. In dit artikel zetten we een aantal (duurzame) mogelijkheden op een rijtje.

  1. Cv-ketel

Iedereen kent de cv-ketel wel. De cv-ketel is een verwarmingsketel die zorgt voor warm water. Dit warme water wordt vervolgens via buizen naar de kachels gebracht. Het water wordt meestal verwarmd door een brander die werkt op aardgas.

  1. HR-ketel

Een hr-ketel is de nieuwe versie van cv-ketel. Deze ketel heeft minder gas nodig om het water te verwarmen dan een cv-ketel. Dat maakt hem dus energiezuiniger en duurzamer. Een hr-ketel benut, in tegenstelling tot de cv-ketel, de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van het gas. In een cv-ketel gaat deze warmte verloren via de afvoerpijp.

  1. Warmtepomp

De warmtepomp is eigenlijk een duurzaam alternatief van de cv-ketel. Deze is ongeveer even groot als een koelkast en zorgt voor warm water en de verwarming van de woning. De pomp haalt warmte uit de omgeving, dus bijvoorbeeld uit grondwater en de lucht. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Daardoor vervang je gasverbruik dus door stroomverbruik. Stroom is steeds vaker duurzaam verkregen, terwijl gas vaak nog lastig ‘groen’ te noemen is. Een warmtepomp kan dus een duurzamere manier van verwarmen zijn. Je kunt een warmtepomp en cv-ketel ook als combinatie kiezen. Dat is een hybride-warmtepomp.

  1. Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de woning. De boiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Het voorraadvat kun je aansluiten op een cv-ketel of op een warmtepomp, zodat je ook warm water in de woning hebt als er geen zonlicht is.

  1. Zonneboilercombi

Wil jij ook nog eens je woning verwarmen met van zonne-energie? Dan kan dat met een zonneboilercombi. Naast het leveren van warm water, verwarmt een zonneboiler ook het huis. Het gaat om een installatie bestaande uit zonnecollectoren, een groot voorraadvat en een pomp. Op deze manier kun je op een milieuvriendelijke manier de woning verwarmen.

  1. Pelletkachel

Pelletkachels zijn een relatief nieuwe manier om de woning te verwarmen. De naam zegt het eigenlijk al: het gaat hier om een kachel die brandt op pellets. Een pelletkachel is duurzamer dan een normale kachel omdat deze een stuk zuiniger is. Daarnaast worden de gebruikte stukjes pellets van restafval van de houtindustrie gemaakt.

Je kunt tot 2021 subsidie krijgen voor een warmtepomp, pelletkachel, zonneboiler of zonneboilercombi. Je kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een organisatie van de overheid.

Kies voor groene stroom

Bij een duurzame verwarmingsinstallatie hoort veelal ook een duurzame energieleverancier. Een aantal van bovenstaande verwarmingsinstallaties werken op elektriciteit. Je bent pas echt duurzaam bezig als je ook kiest voor een groene energieleverancier. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen, zoals de wind en de zon. Je kunt energieleveranciers vergelijken op basis van prijs, voorwaarden en duurzaamheid om het beste contract bij de goedkoopste energieleverancier te vinden. Binnen enkele minuten ben je overgestapt naar de meest duurzame en goedkope energieleverancier. Lekker groen bezig!

Jane Doe
Door

Jane Doe

op 25 Jun 2019

Bij een CV-ketel gaat zo veel van de kwaliteit van de energie verloren, doodzonde!

p.deboer
Door

p.deboer

op 12 Sep 2019

Informatief en leuk stukje! handig voor m'n project. Bedankt.

G.C. Toxopeus- de Jong
Door

G.C. Toxopeus- de Jong

op 03 Aug 2023

Graag meer informatie over het plaatsen van een HR-ketel met verwarmingselementen.

Reactie plaatsen