Zelf isoleren met PIR platen
04 mei 2020 
2 min. leestijd

Zelf isoleren met PIR platen

In dit blog vandaag aandacht voor isolatie met pir platen. Je leest hier wat pir-platen zijn, wat je ermee kan doen en hoe je deze platen zelf kan gebruiken.

PIR (polyisocyanuraat) is een van de meest efficiënte isolatiematerialen die in de bouw wordt gebruikt. Het is een kunststofschuim dat tot stand is gekomen door een chemisch proces. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij. Het chemische proces wordt daarom uitgevoerd in een gecontroleerde ruimte. Hierdoor kan het schoon en gefilterd naar buiten komen, zonder invloed op mens en milieu.

PIR is dus geen natuurlijk product, maar het is wel duurzaam. In de zin dat het lang meegaat. De energie die het kost om het product te maken, wordt ten minste 80 keer bespaard wanneer het in huis is aangebracht.

Wat kan je met de pir-platen doen?

PIR isolatieplaten kun je voor verschillende toepassingen gebruiken en zijn ook in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. PIR platen worden vooral gebruikt voor:

  • Vloer isolatie
  • Muur isolatie aan de binnenkant
  • Spouwmuur isolatie bij nieuwbouw
  • Isolatie van platte en hellende daken

Waarvoor kan je pir platen gebruiken?

PIR-isolatie platen nemen geen vocht op, daarom kan het prima gebruikt worden in vochtige condities zoals platte daken en spouwmuren. Wil je eenvoudig isoleren dan zijn er voorbewerkte PIR platen waar de folie al aan bevestigd is. Deze hebben aan de 2 zijden van de PIR plaat een aluminium folie. Dat scheelt extra handelingen.

Wat is de isolatiewaarde?

De isolatie-waarde van pir platen is afhankelijk van de dikte van de plaat, een indicatie is te zien in het schema hieronder.

De lambda waarde van PIR ligt tussen de 0,022 en 0,027 W/mK. Dit betekent dat PIR heel slecht warmte geleidt. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat, voor isolatiemateriaal is dit erg positief.

Wat is de prijs?

De prijs van het isolatiemateriaal PIR is ook afhankelijk van de uitvoering en de dikte. Het is niet heel duur, maar PIR kost wel meer dan bijvoorbeeld glaswol. PIR is wel makkelijker te verwerken en door het zelf te plaatsen kunnen kosten mee bespaard worden.

Hoe krijg je het thuis en hoe kan je het zelf verwerken?

PIR wordt veelal in pakketten verkocht. Het kan niet gecomprimeerd worden zoals glaswol, dus het neemt veel ruimte in. Gelukkig kun je met dunne platen toch een hoge isolatie-waarde krijgen en dat scheelt dan ook weer ruimte bij het vervoeren.

Het verwerken van PIR is redelijk eenvoudig. De platen zijn erg stijf, dus als je er een muur mee wilt isoleren kun je het makkelijk stapelen. Speciaal voor muren zijn er verschillende tand en groef uitvoeringen, waardoor de platen makkelijk in elkaar schuiven en perfect op elkaar aansluiten op een soort manier waarmee je ook je laminaat legt.

PIR is licht

Een groot voordeel van PIR is dat het erg licht is, hierdoor is isoleren niet een zware opgave. Ook kun je erg dun isoleren voor een hoge isolatiewaarde. Hierdoor is het na-isoleren van je zolder of vloer ook interessant met PIR, je levert weinig ruimte in met PIR en krijgt er een goed geïsoleerde ruimte voor terug.

Na-isoleren van je zolder kan in het bijzonder goed met kant en klaar platen, aan de PIR platen is dan al folie bevestigd en in sommige uitvoeringen ook al een mooie afwerklaag. Hierdoor is de zolder na het isoleren al meteen afgewerkt en hoeft er geen gips meer bevestigd te worden.

Wat is de brandveiligheid?

PIR bevindt zich in brandklasse B, in deze klasse is A onbrandbaar en F zeer brandbaar. PIR is veiliger dan PUR omdat er minder schadelijke rookgassen vrijkomen bij brand.

Reactie plaatsen