Welk houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel?
Welke houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel? Houhetwarm.nl krijgt vaak deze vraag. Verschillende type kachels vragen om verschillende houtsoorten. We zetten in dit blog daarom de houtsoorten en de bijbehorende houtkachels even op een rijtje. Voor alle kachels geldt: stook met droog hout. Dan heb je het beste resultaat en de minste uitstoot van fijnstof.
Een convectie houtkachel moet constant gevoed worden. Bij dit soort kachels kan je beginnen met zacht hout en wanneer je eenmaal een goed vuurtje hebt, overgaan op hard hout. Een accumulerende (een speksteenkachel of een tegelkachel) wordt kort en hevig gestookt en brandt dan het beste met zacht hout. Dit hout geeft veel asvorming. In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.
Droog hout
Hout met een vochtpercentage van 12 tot 15% is geschikt voor de kachel of open haard. Ovengedroogd hout moet 4 dagen gedroogd worden in een oven om een vochtpercentage van 15% te krijgen. Hout kopen met het etiket ovengedroogd zegt niet dat het hout echt goed droog is. Het hout kan ook maar één dag in een oven gelegen hebben. Houd dat in de gaten. Het hout dat je bijvoorbeeld in zakken koopt bij een pompstation is vaak niet goed, ook al staat op de zak dat het ovengedroogd hout is. Het heeft gewoon niet lang genoeg in een oven gelegen. (Het hout in deze zakken is overigens ook heel duur!).
Hout zelf kappen en klieven, twee jaar laten drogen onder een afdak waar goed de wind door heeft kunnen gaan, heeft een vochtpercentage van rond de 20%. Wanneer je zeker wilt weten hoe hoog het vochtpercentage van je hout is, kun je een vochtmeter kopen voor € 25,00 dan weet je het zeker. Of je kan twee blokken hout tegen elkaar slaan, wanneer dit een heldere geluid geeft, is het hout droog. Een dof geluid hoor je wanneer twee vochtige houtblokken tegen elkaar slaat.
Houtsoort geschikt voor houtkachel
Loofbomen
Essen harde houtsoort, brandt lang en gelijkmatig, geeft mooie vlammen, geschikt voor de convectie kachel en open haard
Beuk hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor convectie kachel en de open haard
Berkenhout zacht hout geschikt voor de accumulerende kachels, geeft een mooi vuur met veel vlammen en brandt snel. Ovengedroogd berkenhout heeft een witte bast. De schillen van de bast zijn bijzonder goed geschikt voor het aanmaken van de kachel. Iedereen die vroeger op scouting heeft gezeten, is hier bekend mee. Je werd het bos in gestuurd (letterlijk) om schillen van de berk te trekken om zo het kampvuur aan te maken. Doen ze dat tegenwoordig ook nog?
Eikenhout hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectie kachel. Eikenhout geeft weinig rook.
Elzenhout zacht hout, is geschikt voor accumulerende kachels, minder geschikt voor de open haard
Haagbeuk geschikt voor convectie kachels, geeft veel en gelijkmatig warmte af
Kastanje hard hout, brandt goed. moet wel goed droog zijn, wanneer je het voor de open haard wilt gebruiken. Wanneer het niet goed droog is, kan het veel vonken afgeven
Linde zacht hout, brandt snel en geeft weinig warmte af. Is daarom niet zo geschikt
Wilg zacht hout, brandt snel en onregelmatig. geeft veel roetvorming dus niet gebruiken
Populier zacht hout, brandt snel en onregelmatig. Geeft veel roetvorming dus niet gebruiken
Acacia hard hout, brandt lang, niet geschikt voor de open haard
Esdoorn ook geschikt voor de open haard
Fruitbomenhout dit hout verspreidt een heerlijke geur, is geschikt voor de open haard en brandt lang
Iep brandt redelijk lang en is geschikt voor de open haard alleen wanneer het hout droog is. Wanneer het hout vochtig, geeft het veel vonken. Maar nat hout moet je nooit gebruiken (dus eigenlijk is dit een overbodige opmerking!)
Naaldbomen
Naaldbomen bevatten veel hars, hierdoor geeft het hout vonken af en is daarom niet geschikt voor de open haard. De hars vervuilt ook je rookkanaal
Dennenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)
Grenenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)
Larikshout bevat veel hars en zal dus erg gaan vonken en is daarom niet geschikt voor de open haard
Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
Klik hier voor meer info over houtsoorten en prijzen.