Welk houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel?
09 februari 2014 
3 min. leestijd

Welk houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel?

Welke houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel? Houhetwarm.nl krijgt vaak deze vraag. Verschillende type kachels vragen om verschillende houtsoorten. We zetten in dit blog daarom de houtsoorten en de bijbehorende houtkachels even op een rijtje. Voor alle kachels geldt: stook met droog hout. Dan heb je het beste resultaat en de minste uitstoot van fijnstof.

Een convectie houtkachel moet constant gevoed worden. Bij dit soort kachels kan je beginnen met zacht hout en wanneer je eenmaal een goed vuurtje hebt, overgaan op hard hout. Een accumulerende (een speksteenkachel of een tegelkachel) wordt kort en hevig gestookt en brandt dan het beste met zacht hout. Dit hout geeft veel asvorming. In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.


Droog hout

Hout met een vochtpercentage van 12 tot 15% is geschikt voor de kachel of open haard. Ovengedroogd hout moet 4 dagen gedroogd worden in een oven om een vochtpercentage van 15% te krijgen. Hout kopen met het etiket ovengedroogd zegt niet dat het hout echt goed droog is. Het hout kan ook maar één dag in een oven gelegen hebben. Houd dat in de gaten. Het hout dat je bijvoorbeeld in zakken koopt bij een pompstation is vaak niet goed, ook al staat op de zak dat het ovengedroogd hout is. Het heeft gewoon niet lang genoeg in een oven gelegen. (Het hout in deze zakken is overigens ook heel duur!).

Hout zelf kappen en klieven, twee jaar laten drogen onder een afdak waar goed de wind door heeft kunnen gaan, heeft een vochtpercentage van rond de 20%. Wanneer je zeker wilt weten hoe hoog het vochtpercentage van je hout is, kun je een vochtmeter kopen voor € 25,00 dan weet je het zeker. Of je kan twee blokken hout tegen elkaar slaan, wanneer dit een heldere geluid geeft, is het hout droog. Een dof geluid hoor je wanneer twee vochtige houtblokken tegen elkaar slaat.

Houtsoort geschikt voor houtkachel

Loofbomen

Essen harde houtsoort, brandt lang en gelijkmatig, geeft mooie vlammen, geschikt voor de convectie kachel en open haard

Beuk hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor convectie kachel en de open haard

Berkenhout zacht hout geschikt voor de accumulerende kachels, geeft een mooi vuur met veel vlammen en brandt snel. Ovengedroogd berkenhout heeft een witte bast. De schillen van de bast zijn bijzonder goed geschikt voor het aanmaken van de kachel. Iedereen die vroeger op scouting heeft gezeten, is hier bekend mee. Je werd het bos in gestuurd (letterlijk) om schillen van de berk te trekken om zo het kampvuur aan te maken. Doen ze dat tegenwoordig ook nog?

Eikenhout hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectie kachel. Eikenhout geeft weinig rook.

Elzenhout zacht hout, is geschikt voor accumulerende kachels, minder geschikt voor de open haard

Haagbeuk geschikt voor convectie kachels, geeft veel en gelijkmatig warmte af

Kastanje hard hout, brandt goed. moet wel goed droog zijn, wanneer je het voor de open haard wilt gebruiken. Wanneer het niet goed droog is, kan het veel vonken afgeven

Linde zacht hout, brandt snel en geeft weinig warmte af. Is daarom niet zo geschikt

Wilg zacht hout, brandt snel en onregelmatig. geeft veel roetvorming dus niet gebruiken

Populier zacht hout, brandt snel en onregelmatig. Geeft veel roetvorming dus niet gebruiken

Acacia hard hout, brandt lang, niet geschikt voor de open haard

Esdoorn ook geschikt voor de open haard

Fruitbomenhout dit hout verspreidt een heerlijke geur, is geschikt voor de open haard en brandt lang

Iep brandt redelijk lang en is geschikt voor de open haard alleen wanneer het hout droog is. Wanneer het hout vochtig, geeft het veel vonken. Maar nat hout moet je nooit gebruiken (dus eigenlijk is dit een overbodige opmerking!)

Naaldbomen

Naaldbomen bevatten veel hars, hierdoor geeft het hout vonken af en is daarom niet geschikt voor de open haard. De hars vervuilt ook je rookkanaal

Dennenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)Aanmaakhoutjes zijn vaak gemaakt van vurenhout

Grenenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)

Larikshout bevat veel hars en zal dus erg gaan vonken en is daarom niet geschikt voor de open haard

Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).

Klik hier voor meer info over houtsoorten en prijzen.

Jannie Hekkert
Door

Jannie Hekkert

op 16 Nov 2015

Vraag: perzikhout lees ik als fruitboom en daarom geschikt voor de houtkachel. En de catalpa dan? Ik dacht dat die te zacht en niet zo geschikt is. Handige site!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Nov 2015

Beste Jannie, Dank voor je reactie op de houtsoorten en de kachel. De Catalpa is een mooie boom, trompetboom, maar is geen fruitboom. Ik heb geen ervaring met het branden van dit hout. Misschien iemand anders die dit leest?

Pon Ruiter
Door

Pon Ruiter

op 15 Dec 2016

Het hout van alle loofbomen is bruikbaar voor de open haard (maar wie stookt er nog een vervuilende open haard?) en ook de houtkachel. Maar voor alle hout dat je wil stoken geldt dat het goed droog moet zijn, met een vochtgehalte tussen de 15 en 18%. De handel verkoopt daar handige meters voor. Maar meet dan niet de zijkant van een blok hout (die is allicht droog), maar zaag een blok doormidden en meet de zaagkant. Sommige houtsoorten bevatten extreem veel water en zijn na droging zó licht dat het niet loont om ze te verzagen en te kloven. Want kloven is nodig: rondhout droogt alleen aan de twee zaagsneden. Dat gaat erg langzaam. Je kunt droog hout herkennen aan wat je hoort als je twee stukken hout tegen elkaar slaat. Een helder geluid: droog. Dof geluid: te nat. Droge blokken vertonen meestal ook haarscheurtjes. Het allerbeste stookhout is appel en peer. Heel zwaar en dicht, en dus brandt het lang. Maar er is niet veel aanbod en meestal is het nogal krom. Dat stapelt niet fijn. Daarna komen, min of meer evenwaardig aan elkaar: eik, beuk, es en robinia pseudoacacia. Daarna berk, dan esdoorn en als hekkensluiter els. Ik heb ook veel wilg gestookt. Brandt prima, maar is erg licht en dus snel weg. Populier stinkt en rookt. Vermijden. Naaldhout: brandt heet en snel, maar geeft in je afvoer afzet van het zeer brandbare creosoot. Vaak vegen, dan kan het wel. Ik stook al veertig jaar. Onze houtkachel (een Leenders Cylon van 9kW) is integraal onderdeel van onze verwarming. Steeds meer houtkachels worden aangesloten op de cv.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Dec 2016

Beste Pon Ruiter, Dank voor deze waardevolle toelichting op welke houtsoort is geschikt voor welke kachel.

Daan Osinga
Door

Daan Osinga

op 12 Jan 2021

Wij hebben een hout-cv kachel. Onze leverancier raadt (inmiddels) af om eiken te stoken. Wat is hier het probleem?

Remco van der Sterren
Door

Remco van der Sterren

op 10 Jan 2016

Hallo, wanneer hout van naaldbomen langer ligt in bos of houthok, wordt de hoeveelheid hars dan minder of blijft dat hetzelfde? En is coniferen hout goed voor de houtkachel?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Jan 2016

Beste Remco, dank voor je vraag over de houtsoorten. Ik moet je eerlijk zeggen, ik weet het niet zeker. Hars behoedt een boom voor aantasting van schimmels en dergelijke. Het verse hars, dat uit een levende boom druipt, gaat indrogen op het moment dat de boom gekapt is. Dit kan jaren duren. De hoeveelheid zal, denk ik, in de loop van de tijd afnemen. Zeker is dat het hars bij het verbranden de kachel en schoorsteen behoorlijk vuil maakt. Coniferen kan je prima stoken. Wel heel lang laten drogen. En ook in dit hout zit hars, dus vervuiling van de schoorsteen is mogelijk.

hugo
Door

hugo

op 04 Mar 2016

waarom acacia niet geschikt voor open haard?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 07 Mar 2016

Dag Hugo, Acacia hout is minder geschikt voor de open haard omdat het hout erg "knettert" en daarom is het minder geschikt. groet Cocky Hoogeveen

wim
Door

wim

op 12 Mar 2016

kun je hout van de japanse tempelboom in een speksteenkachel stoken

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 Mar 2016

Beste Wim, Ik weet het niet. Sorry. Misschien moet je het gewoon proberen.Ik ben benieuwd!

Frans van den Hurk
Door

Frans van den Hurk

op 31 Mar 2016

Hoe lang moet elzenhout drogen voor dat je het kunt stoken?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 31 Mar 2016

Dag Frans, De droogtijd voor elzenhout is 1,5 tot 2 jaar. groet Cocky

Jan
Door

Jan

op 28 Aug 2016

Ik heb een vraag over mijn Barbas Energa 70/55 (plaatstaal) via een site ben ik op deze kachel gekomen omdat deze goed verwarmd maar ik wil bruinkolen opsteken ik heb de fabriek barbas gebeld en aan hun gevraagd en die zeggen dat er geen bruinkolen in kunnen en de verkoper van de bruinkolen wel wat moet ik nu? Pinikay briketten kan ik deze wel in mijn kachel gooien? Wat gebeurd er als mijn kachel van plaatstaal vervormd? Mvg Jan

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2016

Beste Jan, Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Misschien dat iemand anders dit weet?

R Pool
Door

R Pool

op 11 Dec 2016

Ik stook al jaren bruinkool bij hout.Blijft land branden maar geeft minder warmte af als hout.Dus voor je kachel is het geen probleem

Marcel V
Door

Marcel V

op 21 Sep 2016

In zuid Duitsland en vooral in de Alpenlanden wordt 90% gestookt met naald en dennenhout , in nederland wordt het altijd afgeraden dit heb ik nooit begrepen , ook de buurman stookt al jaren op dennenhout en laat 1x in de 2 jaar de schoorsteenveger komen en dan valt het erg mee wat eruit komt , ik denk dat dennenhout en naaldhout prima te stoken is als het maar droog is

Wim
Door

Wim

op 23 Sep 2016

Natuurlijk kan je dennenhout stoken! Mijn broer en ik stoken reeds meer dan 30 jaar met dennen- en fijnspar, wij kuisen wel elk jaar onze schouwen. Voorwaarde is wel het hout goed te laten drogen, wij verstoken ons naaldhout ten vroegste pas nadat het 4 jaar gedroogd is. Je hebt dan wel voldoende opslagruimte nodig... Loofhout hoeft maar 2 jaar te drogen, maar dat verkopen wij :-) Klanten overtuigen om naaldhout te stoken is meestal niet eenvoudig, lukt vaak enkel vanaf februari als hun houtkot leeg raakt en er is nog een winterprik...

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Sep 2016

Ha Wim, Dank voor je reactie.

Hans Fens
Door

Hans Fens

op 22 Oct 2016

Onze LEDA kachel heeft een gesloten verbrandingsruimte. We stoken voor 90% naaldhout. In de wintermaanden levert de kachel warmte voor onze gehele beneden etage. We stoken ongeveer 5m3, minstens drie jaar gekliefd gedroogd sparrenhout. De schoorsteenveger komt verplicht (Duitsland) 2x per jaar vegen. Hij heeft nog nooit iets anders waargenomen dan een nette 'schone' schoorsteen. Je moet na 2 min nieuw hout aanvoeren. Het anti naaldhout verhaal is voor ons pure lulkoek. Waarschijnlijk verdienen de houtleveranciers meer aan het duurdere loofhout.

Leon
Door

Leon

op 19 Dec 2018

hier wil ik even op reageren als houtleverancier, ik probeer mijn uiterste best te doen om mijn klanten er van te overtuigen om naaldhout te stoken

Vince
Door

Vince

op 18 Nov 2016

Vroeg ik mij dus ook af. Mijn pa die stookt ook geregeld den of spar. Brand top, maar veel vegen dus...

Leo Greiner
Door

Leo Greiner

op 05 Feb 2017

Dat begrijp ik ook niet. Ik laat het drie jaar liggen voordat ik het stook.

Leon
Door

Leon

op 19 Dec 2018

Beste Marcel, helemaal eens met u. inderdaad stoken ze in zuid Duitsland en in de alpen landen heel veel naaldhout dat is zeker goed te stoken in een dichte kachel, en ja al het hout moet droog zijn dat is een ding wat zeker is mvg lvb.haardhout

Maarten
Door

Maarten

op 23 Feb 2017

Ik overweeg om een cv kachel te laten installeren. En ik heb 2 vragen. Weet iemand hoeveel hout je dan ongeveer verstookt in een winter in nederland? Hoe beperk je de rook/reuk overlast voor de buren zoveel mogelijk?

Nico Heemskerk
Door

Nico Heemskerk

op 04 Aug 2017

Is Taxushout geschikt voor de open haard? Met vr.gr.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 07 Aug 2017

Beste Nico, Op zich is het hout geschikt, maar de taxus is giftig. Er zit een giftige stof in, ook in het hout. Dus daarmee zou ik oppassen.

Frans van der Meer
Door

Frans van der Meer

op 05 Oct 2017

Hallo, Ik kan een meidoorn boom krijgen. Is dit hout geschikt om in een dichte kachel te stoken? Uiteraard na drogen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 05 Oct 2017

Ja, dat is prima geschikt.

Hennie
Door

Hennie

op 12 Oct 2017

We hoorden net van iemand dat het hout eerst flink nat moet zijn (regen) dan drogen met bv een dekzeil. Us dit waar?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Oct 2017

Nee hoor, dat maakt niet uit. Wel moet levend hout, dood zijn.

Michel
Door

Michel

op 18 Oct 2017

Wij hebben een wilde kastanje in de achtertuin die we willen laten kappen. Kan ik dit hout stoken? Volgens de hovenier is het niet geschikt.

Tonnie van de sande
Door

Tonnie van de sande

op 15 Jan 2018

Is het hout van de catalpa geschikt voor de open haard?

Roel
Door

Roel

op 06 Mar 2018

Hier ben ik dus ook erg benieuwd naar, ik hoor weleens dat dit hout nogal ruikt als je het verbrand.

Rob
Door

Rob

op 27 Jun 2018

Beste Pine waarom lees ik nooit iets over olijfboomhout? In Spanje in overvloed en hier in de lage landen: NIETS. Ik wil het hele harde, bijna versteend hout gebruiken om er sardientjes mee klaar maken, net als ze doen aan de Costa's. Hoe krijg ik dit hout mooi smeulend op mijn halve bol BBQ, gevuld met zand, een stuk hout erop en hoe krijg ik die nu mooi brandend en smeulend? Dank voor je antwoord, hoop dat je die ook naar mijn e-mailadres zult sturen :-)

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Jun 2018

Beste Rob, Ik moet je eerlijk zeggen, ik zal het niet weten. Ik ga hier voor je achteraan. De reden is neem ik aan dat we hier weinig olijfboomhout hebben en in Nederland dus weinig ervaring is met deze houtsoort.

Veldwijk
Door

Veldwijk

op 21 Aug 2018

Hallo,Als je dennenhout combineert met eik, es, beuk is het dan nog steeds erg slecht? Er wordt altijd gestookt met hoge verbranding.Mvg

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Sep 2018

Beste, Dat kan, maar dennenhout heeft veel hars. En dat is niet goed.

Sander
Door

Sander

op 12 Oct 2018

Hoi Pine, Ik woon op Curacao. Het is erg lastig om hier goed hard brandhout te vinden. Ik heb gehoord dat het stoken van Mangoboomhout gevaarlijk is vanwege giftige stoffen. Weet jij hier iets van? En is de Cashewboom geschikt om te stoken?....

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 15 Oct 2018

Beste Sander, Helaas, dat weet ik niet. Iemand?

Jan Dekkers
Door

Jan Dekkers

op 14 Nov 2018

ik mis in de lijst de kwaliteiten van hazelaars/ hazelnoten hout

j.vonk
Door

j.vonk

op 14 Nov 2018

kan ik in de houtkachel acb hout stoken

Ger Boscaljon
Door

Ger Boscaljon

op 04 Sep 2019

Brand veel te heet, kan de kachel niet aan en zal mogelijk stuk scheuren.

Ger Joosten
Door

Ger Joosten

op 05 Jan 2020

Heb veel, al enkele jaren dode dennebomen gekapt en gekliefd. Na nog enkele jaren drogen is dat prima te stoken. in een kachel met grote glazen deur. Het geeft een mooie vlam en nauwelijks aanslag op de glazen deur. Ik veeg ieder jaar het rookkanaal en heb weinig aanslag.

Frans Gastreich
Door

Frans Gastreich

op 24 Jan 2020

Kan Japanse kers (prunus) in een haard worden verstookt. zit veel hars in?

Johannes
Door

Johannes

op 08 Feb 2020

Vraag, is sterkers geschikt als haardhout?

Carla Peters
Door

Carla Peters

op 01 Dec 2021

Hallo, is teakhout geschikt om te stoken in een kachel?

Johnny
Door

Johnny

op 01 Dec 2021

"Wilg zacht hout, brandt snel en onregelmatig. geeft veel roetvorming dus niet gebruiken"Ik stook vrij veel wilg (heb ruim 50 knot wilgen waarvan er elk jaar een stuk of 10 worden geknot) en ik kan niet zeggen dat ik deze mening deel. Het brand zonder meer sneller, je moet vaker de kachel bijvullen, maar het brand zeker niet onregelmatig. En van meer roet als ander hout is mij nooit iets opgevallen.Vorig jaar heb ik een paar kuub conifeer gestookt. Geweldig hout om te stoken, maar ik moet wel zeggen dat dit 5 jaar had liggen drogen. Brand goed. geen geknetter, en een mooi schone schoorsteen toen deze in maar dit jaar werd geveegd.Volgens mij is, als het goed droog is, elk hout geschikt om te stoken. Je moet alleen wel de eigenschappen van het hout kennen. Met de ene soort moet je wat vaker vullen, met de andere soorten, zoals tropisch hardhout, moet je er niet te veel tegelijk in gooien.

Japie
Door

Japie

op 30 Nov 2022

Wilg is prima hout voor in de kachel, Ja je moet wat vaker bijvullen. Het brand prima, niets onregelmatigs aan. Zo ook dennen en conifeer, het moet alleen wel MINIMAAL 3 jaar liefst 4 of 5 jaar drogen. Maar dan brand het prima.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 01 Dec 2022

Ja, helemaal waar!

Raymon van laak
Door

Raymon van laak

op 14 Mar 2022

Ik heb thuis een openhaard ( inbouw 9kw) kan open en dicht gestookt worden. Hornbach verkoopt zwarte kleine blokken. Soort briketten.. Is dit in mijn kachel te gebruiken? De 1 zegt niet doen de ander zegt geen probleem

adri landsbergen
Door

adri landsbergen

op 03 Mar 2023

Is Douglas hout geschikt voor houtkachel? vindt het nl. best wel erg roken uit de schoorsteen, vr. groet, adri.

Robert de Vos
Door

Robert de Vos

op 16 Oct 2023

Hoi hoi….. Gebruik geen douglashout !…….dat geeft bij verbranding een teerachtig product dat creosoot wordt genoemd. Dat creosoot koekt aan in je rookkanaal en de schoorsteenveger krijgt dat niet of slecht met heel veel moeite weg. Niet doen dus !

Reactie plaatsen