Voorzetramen en achterzetramen
27 oktober 2014 
3 min. leestijd

Voorzetramen en achterzetramen

Voorzetramen en achterzetramen. Voorzetramen zet je voor je ramen, aan de buitenkant. Achterzetramen zet je voor je ramen, aan de binnenkant. Lekker verwarrend eigenlijk. Wat is het verschil? En waar gebruik je deze ramen voor? Laatst had ik weer een gesprek met een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in dit soort ramen. Of ze nu voor of achter de ramen staan, deze extra ramen zijn altijd goed voor het isoleren van je huis.

Stel, je woont in een monumentaal of historisch pand. Of in een gewoon huis. En je wilt graag aan de slag met isolatie. Want je energierekening is hoog en je krijgt het niet eens behaaglijk warm gestookt. Vooral bij de ramen tocht het behoorlijk.
Het bestaande enkel glas is nog goed. De kozijnen zijn ook nog lang niet aan vervanging toe. Maar de nadelen zijn zo langzamerhand te groot aan het worden. De kou, de tocht, de hoge energierekening en ook, en dat vergeet je nog wel eens, het lawaai van buiten. Enkel glas heeft maar een minimale geluidsisolatie.

Als dubbel glas niet kan of mag

Maar glasisolatie met dubbel glas is lastig. Bij gewone woningen is het behoorlijk kostbaar. Zeker als je geen gangbare maten hebt. En in een monument mag je de ramen niet zomaar vervangen. Dubbel glas past vaak niet in de oude sponningen. Wat te doen? Je keuze kan dan vallen op voorzetramen (aan de buitenkant dus) of achterzetramen (aan de binnenkant).

Voorzetramen en achterzetramen

Voorzetramen of achterzetramen lossen de genoemde problemen op. En met behoud van de bestaande kozijnen. Het comfort in huis neemt behoorlijk toe, geen verspilling van kostbare energie en bovendien zijn storende buitengeluiden (verkeer, luidruchtige passanten) minder aanwezig. En wat ook telt: de brandveiligheid neemt toe.

Niet alleen goed voor isolatie

voorzetramen houden de kou buiten

Voorzetramen zitten aan de buitenkant. Achterzetramen zitten aan de binnenkant. (Bron foto: Isoglas)

Voorzetramen of achterzetramen werken brandvertragend. Grote hitte laat enkel glas springen. Voorzetramen zijn dan een extra beveiliging. Dezelfde beveiliging die ze bieden tegen inbrekers. Een raam met voor-of achterzetramen krijg je niet zo makkelijk kapot.

Voorzetramen en achterzetramen hebben dus niet alleen een isolerende functie. Voor ieder doel zijn aparte ramen in de handel. Voorzetramen voor beveiliging hebben andere kwalificaties dan voorzetramen die je wilt gebruiken voor isolatie. Het systeem is hetzelfde, maar het gaat dan om verschillen in bijvoorbeeld de dikte van het glas of de breedte van de luchtspouw.

Voorzetramen niet toegestaan

Soms mag je, als je in een fraai historisch pand woont, niet eens een voorzetraam plaatsen. De ramen moeten aan de buitenkant de originele uitstraling behouden. Een voorzetraam zou deze uitstraling aantasten. Als monumentenglas niet je keuze is, dan kan je achterzetramen overwegen.

Achterzetramen als voorzetramen niet mogen

Achterzetramen worden aan de binnenkant van de originele ramen geplaatst en zijn onzichtbaar vanaf de buitenkant. Ook aan de binnenkant zijn ze nauwelijks te zien als ze goed geplaatst zijn. Achterzetramen kan je vast achter het raam plaatsen (in geval van bijvoorbeeld beveiliging) of met scharnieren bevestigen. Bij deze constructie kunnen je ramen en voorzetramen gewoon open in de zomer. En je kan ze schoonmaken. Achterzetramen met een scharnier zijn wel wat duurder.

Om het achterzetraam goed te plaatsen, wordt soms gebruik gemaakt van een frame. Zo`n hulpframe, van aluminium of hout in de kleur van het kozijn, wordt achter het bestaande kozijn geplaatst. De spouw tussen het bestaande raam en het voorzetraam staat garant voor de warmte-isolatie.

Achterzetramen worden op maat gemaakt

Achterzetramen worden, net als voorzetramen overigens, altijd op maat gemaakt. En als het goed is ook netjes aangebracht. Als de achterzetramen niet goed worden geplaatst, kan condensvorming ontstaan. Condens, vocht, ontstaat als de spouw, de tussenruimte tussen het bestaande glas en het achterzetraam, niet goed in balans is. Condens hoort niet, maar is makkelijk op te lossen. Dus let er op dat de ramen goed worden gemonteerd.

Isolatiewaarde achterzetramen

Al eerder schreef ik op Houhetwarm over U waarden van glas. Ook voorzetramen hebben een U-waarde. Met de U-waarde wordt de isolatiewaarde van glas uitgedrukt. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. De isolatiewaarde, de U-waarde, van voorzetramen en achterzetramen is U=2-1. Een hoge isolatiewaarde dus.

Kosten achterzetramen

Het is lastig te zeggen hoeveel je betaalt voor achterzetramen. Dat hangt van veel factoren af. Het doel van de ramen bijvoorbeeld: isolatie, geluidsisolatie, brandvertraging of beveiliging. Of je wensen voor de montage, vast of met scharnieren. Stalen kozijnen of houten kozijnen. En natuurlijk de hoogte van de ramen en speciale vormen die je nodig hebt. Kortom, teveel factoren om zomaar even een prijs te noemen.

Offerte  voor voorzetramen of achterzetramen

Schrijf bij opmerkingen dat het gaat om voorzetramen of achterzetramen!

Houhetwarm.nl werkt voor glasisolatie samen met Skydreams. Je offerte aanvraag komt via Houhetwarm.nl bij dit bedrijf terecht. Via Skydreams benaderen glasbedrijven je met hun offertes en aanbiedingen op het gebied van glasisolatie.

Erik
Door

Erik

op 23 Nov 2015

Ik heb achterzetramen laten plaatsen met een aluminium frame en scharnieren. Ik hou echter toch last van condensvorming in de spouw op het oude enkel glas. Wat kan de oorzaak hiervan zijn en hoe lost ik dit op?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 24 Nov 2015

Dag Erik, Condens ontstaat als er een onbalans met koude en warme lucht in de spouw tussen de ramen is. Om condens te voorkomen zal de spouw licht geventileerd moeten worden met buitenlucht. Indien de ramen aan de binnenzijde geplaatst zijn dan zullen die hermetisch moeten worden geplaatst zodat er geen binnenlucht tussen kan maar wel de licht ventilatie van buiten kan plaats vinden. Vaak worden de ramen te vast of te los geplaatst (sluit het frame niet af). In jouw geval kan het zijn dat het frame niet goed afsluit en je kan je proberen dit op te lossen. groet Cocky Hoogeveen

Leon
Door

Leon

op 17 Feb 2018

Kun je verduidelijken wat die onbalans is? Het dauwpunt binnen en buiten verschilt. Voorzetramen ventileer je de tussenruimte aan bovenzijde en sluit je die hermetisch onder en aan zijkanten? Achterzetramen binnen ventileer je die uitsluitend aan onderzijde en sluit je die hermetisch onder en aan zijkanten? Benieuwd of die inzichten kloppen en naar meer tips, om condensvorming en warmteverlies te verminderen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Feb 2018

Beste Leon, Dank voor je vraag over voorzetramen. Ik ga hier voor je achteraan.

Reactie plaatsen