Infrarood terrasverwarming

Infrarood terrasverwarming








Infrarood terrasverwarming. Ben je op zoek naar manieren om je terras te verwarmen? Maar wil je niet met gasflessen lopen sjouwen? De makkelijkste én duurzaamste manier is infrarood verwarming. Infrarood wordt al jarenlang gebruikt voor binnen en nu is er ook infraroodverwarming, speciaal ontwikkeld voor gebruik buiten.

Wat is infrarood verwarming




Op een koude, zonnige winterdag is het in de schaduw heel koud, maar ga je in de zon staan, dan is het aangenaam warm, ook al is er geen verandering in de luchttemperatuur. Infrarood verwarming werkt als de zon. De warmte van de panelen (de straling) verwarmt niet de lucht. Integendeel. Het plafond, de muren, voorwerpen en de mensen nemen de stralingswarmte op zich.

Opwarming van de ruimte

Alle voorwerpen en de mensen slaan de warmte op en geven deze af aan de ruimte. Deze opwarming van de ruimte zorgt voor een aangenaam klimaat, waarbij je weinig warmte verliest door opstijgende warme lucht (zoals bij convectie verwarming).



In bovenstaand plaatje zie je het verschil tussen convectie en stralingsverwarming:

Convectie warmte: verwarmen met een CV ketel en warmtepomp

Stralingswarmte: verwarmen met Infrarood

Is alle infrarood hetzelfde?

Uit onderstaand plaatje blijkt dat er 3 verschillende hoofd types infrarood zijn:



Zo kennen we:

1: Infrarood type A oftewel korte golf infrarood

2: Infrarood type B middengolf infrarood

3: Infrarood type C lange golf infrarood.

Elke type heeft haar eigen karakteristieken:

Type A: Korte golf, hoge intensiteit. Vooral geschikt voor terrasverwarming en herkenbaar aan de oranje lichtgloed.

Type B: Middengolf, Wordt vooral gebruikt om in grotere ruimtes zones aan te stralen. Verder wordt dit ook gebruikt als terrasverwarming, maar dan is het een zogenaamde donkerstraler. Terrasverwarming zonder de oranje lichtgloed.

Type C: Lange golf, lage intensiteit. Dit wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen

Terrasverwarming en infrarood











Zoals hierboven staat, werken de meeste terrasverwarmers met kortgolvige infraroodstraling ook wel Infrarood-A (IR-A). Dit veilige type straling verwarmt niet de omgeving, maar alleen de objecten en de personen in de de stralingszone.

Korte straling kan kan diep doordringen, waardoor je het snel warm krijgt. Deze apparaten hebben een hoog warmterendement en zijn daarom heel geschikt om te gebruiken in de tuin of op het terras. Voor binnen zijn ze minder geschikt.

Waarom infrarood en geen gas?

  • Infrarood is CO2 neutraal (als je groene stroom koopt)
  • Infrarood is veel minder gevoelig voor wind
  • Geen brandgevaar
  • Geen gesjouw met gasflessen


Tips voor het plaatsen van terrasverwarmingJe ervaart de warmte optimaal als je de warmte van voren of schuin van voren krijgt. Probeer hier rekening mee te houden bij de montage. Kijk in onderstaand overzicht hoeveel Watt je ongeveer nodig hebt om een ruimte te verwarmen.
  • Een volledig gesloten ruimte (Serre) – 175 Watt/m2
  • Een heel erg beschut terras             – 225 Watt/m2
  • Een normaal beschut terras             – 275 Watt/m2
  • Een matig winderig terras                – 325 Watt/m2

De ophang hoogte is belangrijk. Logisch ook. Hoe hoger de terrasverwarming hangt, hoe groter het stralingsoppervlakte en hoe minder warmte. Hou voor de ophang hoogte het volgende aan:
  • 1400 Watt, ophang hoogte 2 – 2,3 meter
  • 1800 Watt, ophang hoogte 2,3 – 2,5 meter
  • 2000 Watt, ophang hoogte 2,5 meter

Is je stralingsoppervlakte breder dan 4 meter, hang dan 2 stuks op en hang ze ongeveer 1,75 meter uit elkaar zodat de straling zo optimaal mogelijk is verdeeld.

De voordelen van verwarmen met infrarood

  • Infrarood voelt snel aangenaam. In tegenstelling tot traditionele verwarming, verwarmt infrarood terrasverwarming niet de hele omgeving, maar alleen jou.
  • Infrarood is milieuvriendelijk. Je gebruikt geen gas om te verwarmen en zonder CO2 uitstoot
  • 92% elektriciteit wordt omgezet naar warmte, tot 50% besparing ten opzicht van andere systemen.
  • Infrarood verwarmers voor buiten vragen weinig onderhoud. Je hoeft geen gasflessen, luchtfilters of motor te vervangen.
  • Infrarood is eenvoudig te monteren en eenvoudig in gebruik.

Infrarood terrasverwarming bestellen

Houhetwarm werkt al jaren samen met WijWonenDuurzaam. Naast energie-advies is dit sympathieke advies bureau ook gespecialiseerd in infrarood verwarming. Heb je interesse in infrarood terrasverwarming? Klik dan via deze link naar WijWonenDuurzaam voor goed advies en direct bestellen.

Direct naar bestellen via WijWonenDuurzaam






Reactie plaatsen