Infrarood verwarming. Steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van verwarming. En dat is niet zo gek. We willen (lees moeten!) van het het gas af. Voor goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen is gasloos geen enkel probleem. Voor de bestaande bouw, vaak nog onvoldoende geïsoleerd, zijn alternatieven als een warmtepomp, financieel nauwelijks haalbaar. In dit artikel zetten we een en ander op een rijtje wat betreft infrarood verwarming. Want ooit waren deze infrarood panelen helse energieverslinders. Nu is dankzij nieuwe technieken het stroomverbruik veel minder.
Stralingswarmte
Infrarood verwarming geeft via panelen stralingswarmte af. Dat is andere warmte dan van de radiatoren van de cv (die verwarmen de lucht). Stralingswarmte straalt op plekken, zoals muren, tafels, stoelen en mensen. Deze plekken nemen de warmte op en geven het af. Zit of sta je in deze warmte, dan voelt het goed. Alsof je in de zon zit. Maar stap je daar weg, dan stap je uit de warmte.
Alleen warmte waar je bent
Een cv verwarmt de lucht in de hele ruimte. We zijn gewend dat de centrale verwarming alle kamers in een huis verwarmt. Vaak worden ruimtes verwarmt, waar niemand is. In badkamers bijvoorbeeld staat de hele dag de verwarming aan, maar daarvan wordt alleen 's morgens en 's avonds geprofiteerd.
Dit gaat dus niet op voor de klassieke 'stralings' infrarood panelen. Die verwarmen je lichaam, niet de lucht. Infrarood panelen zet je daarom alleen aan als je in een ruimte bent. Met een thermostaat of met een bewegingssensor kan je dit goed regelen.
Nieuwe technieken
De nieuwste techniek met betrekking tot infrarood verwarming heet nano infrarood. Nano Infrarood warmtepanelen (ontwikkeld door een Nederlands bedrijf) verbruiken aanzienlijk minder stroom dan de oudere panelen (die bij de bouwmarkten worden verkocht). Het zijn panelen die op een andere manier werken dan de klassieke panelen.
Infra rood nieuwe stijl
De toepassing van deze nano infrarood panelen is anders dan die bij de klassieke 'stralings' infrarood panelen. Met betrekking tot warmte zou je ze nog het beste kunnen vergelijken met vloerverwarming. Deze nieuwe panelen verdelen de warmte namelijk veel gelijkmatiger en vragen veel minder energie. Deze panelen zijn dus niet geschikt om je badkamer 'even' te verwarmen. Ze zijn ontwikkeld om een alternatief te bieden voor cv verwarming.
Voordelen infrarood verwarming
Energiezuinig Door de nanotechnologie zijn de Nano Infrarood warmtepanelen een zeer energiezuinig warmtesysteem: slechts 15 watt per m2 vloeroppervlak.
Eenvoudige installatie De warmtepanelen worden aan de muur of het plafond bevestigd en kunnen worden aangesloten op alle bestaande elektrische installaties. Er is geen leidingwerk nodig. Ze zijn zeer geschikt voor combinaties met zonnepanelen en elektrische of zonneboilers.
Esthetisch De panelen zijn standaard in wit of zwart te verkrijgen. Het is ook mogelijk om de panelen te laten bedrukken met tekst of met een foto.
Terugverdientijd
Door de lage aanschafkosten in combinatie met de lage verbruikskosten is de terugverdientijd van deze infrarood warmtepanelen 1 tot 5 jaar. De verbruikskosten zijn blijvend laag en de panelen zijn slijtvast en onderhoudsvrij. Bovendien zijn er geen vervangingskosten te verwachten binnen 30 jaar.
Geluidloos Infrarood warmtepanelen hebben geen bewegende delen en maken geen geluid. Andere systemen, zoals warmtepompen maken wel geluid.
CO2 Emissievrij Nano Infrarood warmtepanelen werken op elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, en verwarmen zonder CO2 uitstoot.
Levensduur Door de toepassing van nanotechnologie hebben Nano Infrarood warmtepanelen een verwachte lange levensduur van tenminste 30 jaar met een garantie van 8 jaar op het verwarmingssysteem. Nano Infrarood warmtepanelen hebben geen bewegende delen en zijn daarom slijtvast en onderhoudsvrij. Er zijn geen vervangingskosten voor onderdelen.
Hoofdverwarming Nano Infrarood warmtepanelen zijn ook geschikt als hoofdverwarming van woningen en bedrijfsruimtes. De stralingshoek van de warmtepanelen is 160° waardoor de ruimte gelijkmatig verwarmd wordt en behaaglijk aanvoelt.
Gezondheid Infraroodstralen hebben een positief effect op de gezondheid. De infraroodwarmte heeft een heilzaam effect op spieren en gewrichten. Stof en bacteriën worden niet gecirculeerd, zoals bij centrale verwarming, waardoor de lucht langer vers blijft.
Infrarood verwarming kosten
Wie nu zijn bestaande woning wil verduurzamen (van het gas af), loopt tegen hoge kosten aan. Je woning moet behoorlijk geïsoleerd worden. Dat is natuurlijk alleen maar goed, maar het kan ook in de papieren lopen. Als je een warmtepomp wilt gebruiken, moet je bovendien overgaan op vloerverwarming. Ook al niet goedkoop. Infrarood is een goed alternatief om ruimtes (ook de zitkamer) lokaal te verwarmen. De prijzen lopen uiteen tussen de 400 en 1000 euro, afhankelijk van het wattage en doel en gebruik.
Offerte voor Nano infrarood panelen
Wil je weten hoeveel jij kwijt bent voor energiezuinige infrarood verwarming, vraag dan hieronder een offerte aan. Iemand die er verstand van heeft, neemt contact met je op en bekijkt samen met jou de mogelijkheden en de kosten.
Wat ik nergens zie staan: als je een kamer niet verwarmd en je er dan wil gaan zitten met een stralingspaneel aan, duurt het best lang voordat alle koude straling uit de muren, plafond en vloer is. En duurt het dus even lang voordat het behaaglijk voelt.
Reageren
Door
kees
op
13 Dec 2019
het duurt lang en dan is de badkamer nog niet lekker warm. Misschien ligt het aan het merk, maar deze was niet goedkoop.
Ook de installateurs die ik vraag, zijn niet laaiend over deze manier van verarmen ze raden het zelf af.
Reageren
Door
Pine Berg
op
23 Oct 2019
Dank voor je reactie op het bericht over infra rood verwarming. Voordat alles op temperatuur is (oftewel voordat de energie op gang is) duurt inderdaad wel enige tijd. Wij adviseren daarom ook om de energie te laten bewegen en de Nano infrarood verwarming niet volledig uit te zetten. (vergelijkbaar met vloerverwarming)
Ondanks dat de omgevingstemperatuur lager is dan u gewend bent zal de straling wel degelijk een behaaglijk gevoel creëren. De opwarmtijd van de panelen verschilt van 8 tot 10 min afhankelijk van de afmeting.
Reageren
Door
Martin Kösters
op
15 Aug 2019
Heb al enkele jaren een paneeltje van 300 Watt op zolder. Ben er niet enthousiast over. Misschien geen goed merk? Ze zeggen dat er in Scandinavie goede ervarigen mee zijn. Welke merken voldoen aan de eisen van deze tijd? Zijn werkelijk in staat om van het gas te kunnen? Hoor het graag.
Reageren
Door
P.christians
op
26 Oct 2019
Skadinaviers zijn goed! Oostenrijkers en zwitsers weten ook van wanten.
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
26 Aug 2019
Beste Martin, Dank voor je reactie op het bericht over Infrarood verwarming. De resultaten verschillen inderdaad sterk per merk. Er zijn verschillende type panelen in omloop:
- Elektrisch, dit zijn officieel geen infrarood panelen (worden soms wel zo verkocht). Dit is een stalen plaat die met elektriciteit warm wordt gemaakt, is in aanschaf goedkoop maar verbruikt enorm veel. Hier ervaar je ook geen straling aangezien dit de lucht verwarmt en dus gewoon conventionele verwarming is.
- Infrarood en Nano Infrarood, het verschil tussen Nano en "gewoon" infrarood is dat met de Nano techniek de matten gespoten (dispersie) kunnen worden, de elektriciteit kan dan gelijkmatiger door het paneel. Daardoor is er minder energie nodig om dezelfde warmte/straling te krijgen.
Met Nano infrarood verwarming is het goed mogelijk om een woning te verwarmen met een laag energieverbruik. Een woning ook alleen te verwarmen met elektrische kacheltjes alleen is het verbruik dan astronomisch hoog.
We merken dat de mensen nog wel moeten wennen aan de stralingswarmte ipv conventionele warmte waardoor wij ook in veel gevallen het combineren.
Wij zien de markt wel veranderen steeds meer particulieren en bedrijven staan sneller en vaker open voor infrarood verwarming.
Reageren
Door
J.P.Wattel
op
10 Aug 2019
Wij verwarmen nu de douche met een infrarood spiegel. Voor het douchen wel een halfuurtje eerder aanzetten. Bevalt prima.
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
12 Aug 2019
Dank voor je reactie op ons bericht over infra rood verwarming. Goed dat het bevalt.
Reageren
Door
Jan
op
10 Aug 2019
Maar even een stukje schrijven met hopelijk wat nuttige info.
Voor het idee: gasloos ben ik sinds 2016 (vrijstaand huis van 1955 in buitengebied). Ik kocht het december 2013 en gelukkig hadden we sindsdien vrij zachte winters en stond er nog een speksteenkachel in de woonkamer. De HR ketel was nog niet de allerslechtste, maar het hele CV-systeem was "apart" aangelegd door iemand die dacht dat hij de handigste man ter wereld was en als hobby leek te hebben zoveel mogelijk haakse bochten en zoveel mogelijk omwegen in het leidingcircuit te bouwen. Om niet te spreken van radiatoren 1 cm boven vloer en 1 cm onder vensterbank. Convectie nooit van gehoord zeker. Met als gevolg dat als je 's ochtends de thermostaat op zo hoog mogelijk zette het 's avonds wel 19 graden was (beneden dan, de rest werd niet warm). Dankzij die speksteenkachel werd het in de woonkamer tenminste nog wat lekker, maar de eerste winters ging er dus ook een 7 kuub hout doorheen naast alle gas.
Ik heb inmiddels al jaren IR panelen en IR-folie op de bovenverdieping, ik geloof dat in 2014 ingebouwd. Op de benedenverdieping had ik eind 2015 ook panelen gemonteerd, maar sinds 2017 heb ik een warmtepomp (bron) met vloerverwarming.
De ideale zaken van IR-verwarming zijn geheel waar, zoals zeer snel opwarmen als je op een koude dag bijv. na een weekend terugkomt en de verwarming aanzet. Met een kale kop krijg je helemaal snel warmtegevoel :-) En uiteraard is iedere ruimte apart te regelen/in te schakelen met een thermostaat en dat scheelt. Of het nou zoveel zuinigier wordt, durf ik niet gelijk te onderschrijven.
Nadelen bestaan uiteraard ook zeker aan IR-panelen, die mogen ook weleens vermeld worden!
- Belangrijk: het is simpel te installeren maar wat meestal vergeten wordt, is dat het best veel stroom verbruikt en als je alles keurig verdeelt over verschillende groepen je nog de pineut kunt zijn: mij overkomen met koude winterdag in ik meen 2015 met een berg ijzel op de muren (we konden hier in het Noorden een week op straat schaatsen, geen flauwekul). Omdat het zo koud was, bleken alle thermostaten ongeveer gelijktijdig rond 3 uur 's nachts besloten te hebben dat ze de IR-verwarming inschakelden, de naverwarming van de zonneboiler z'n werk deed etc. En dan gaat het heel erg hard! Zoals later uitgezocht bleken 's nachts rond 4 uur alle zware stroomverbruikers de trage hoofdzekering van 1 fase ca. een uur ca. 100% overbelast te hebben, zodat deze zekering terecht besloot er maar eens uit te klappen. Alles in meterkast goed uitgezocht (leve Excel) en daar bleek dat toevallig alle zware gebruikers keurig verdeeld waren over verschillende groepen, maar dat diverse groepen (uiteraard net met de zwaarste verbruikers) op dezelfde fase zaten. En als je dan 3x25A hoofdzekeringen hebt en er staat langdurig ruim meer dan 50A op, dan wil dat wel. Uitzonderlijk, maar het kan! Daar dus driftig mee aan het rekenen geweest en de boel anders laten aansluiten.
Let op: laat je nooit door installateurs vertellen dat dat "nooit voorkomt". Het is een uitzondering, maar het kan wel degelijk. Dus neem dat facet van uitzoeken ook mee of laat de installateur(s) daar heel erg goed op letten!
- Waar ik nooit aan had gedacht maar in de praktijk meemaakte, is dat je werkend aan een bureau/tafel koude benen krijgt. En zeker als je veel thuiswerkt, is dat serieus niet prettig en moet je weer andere extra vormen van verwarming erbij halen om dat te compenseren. Het is stralingswarmte en dat bureau/die tafel zit in de weg als de straling vanaf het plafond komt...
- Het is niet zo'n egale warmte als reguliere warmte: bij panelen kon je duidelijk voelen als je door de kamer liep dat je "uit de zone" van het ene paneel liep en "in de zone" van het volgende paneel kwam. Met de folie die ik in de meeste kamers boven achter het plafond heb gebouwd, heb je dat effect niet omdat dan bijkans het hele plafond warmte afgeeft. Probleem bij folie kan dan echter wel zijn dat je (naast verbouwen van je plafond, maar dat moest hier toch al) te weinig oppervlakte hebt om genoeg warmte te kunnen leveren.
Het allerbelangrijkste is: rekenen, rekenen, rekenen en inlezen. Laat je niet alleen verblinden door te rooskleurige capaciteiten per vierkante meter maar doe (als je dat kunt) zelf je berekeningen. En informeer goed, want er zijn beste kwaliteitsverschillen waarbij goedkoop vaak duurkoop is. Denk eens aan beveiliging tegen te hoge temperaturen: zit dat bijv. standaard ingebouwd of noemt de verkoper hoogstens even als je er specifiek naar vraagt dat je daar een aparte sensor voor moet kopen en monteren???? Meegemaakt, dus dat bedrijf viel gelijk af bij de selecties! Wees gewoon erg kritisch, het is tenslotte duur genoeg en mooie verhalen worden nog altijd grif verkocht.
Ik ben zeer blij met de vloerverwarming met warmtepomp voor de benedenverdieping. Boven had ik dat ook best willen hebben, maar dat was hier niet meer reëel qua
verbouwen: de bovenverdieping was nl. al eerste geheel klaar. Voor de benedenverdieping had ik wel een betonnen isolatievloer (er zat een houten vloer met krakende balken, vrijwel niet goed te isoleren) gepland en dan gelijk maar vloerverwarming, want ook de gehele benedenverdieping op IR panelen e.d. werd toch een beste uitdaging voor mijn schamele 3x25A aansluiting. En als je ziet wat een wat hogere aansluiting kost, lijkt wel een soort boete in deze tijd??? Wat ik daarvoor als oplossing had, was een capaciteits/prioriteitsschakeling via Raspberry Pi's e.d., maar wordt nog wel eens hobbyproject voor de meterkast.
De warmtebron voor beneden was toen dus nog niet duidelijk en bestudeerde ik nog diverse opties. Later, na afvallen van een pelletketel in de kelder, kwam de warmtepomp definitief in beeld toen over hout stoken ook steeds meer werd geroepen. Ik heb nog aardig wat hout van gekapte bomen op m'n erf over, maar dat gaat dan maar in de loop der jaren voor de gezelligheid :-)
En ja, het kost allemaal een vermogen, maar ik ben inmiddels erg blij met alle aanpassingen die hier zijn doorgevoerd (isoleren, HR+ glas, genoemde verwarmingen, zonnepanelen en -collectoren). Altijd leuk altijd die opgaven van terugverdientijden, maar kiep ook daar meestal maar een strooiwagen zout over...! Bijv. mijn zonnepanelen moeten nu na goed 4 jaar nog zeker zolang als onze de 7 jaar die onze (k)Wiebes maar vrolijk blijft beweren. Waarom die ramp daar nog altijd zit is een raadsel, maar dat terzijde. Ook voor dat soort te optimistische cijfertjes geldt weer: wees kritisch en reken zo mogelijk zelf hieraan. En dan nog: je kunt doen wat je wilt en wat op zo'n moment verstandig en financieel goed lijkt, maar de overheid verandert toch continue tijdens het spel de regeltjes zodat het in het
begin goed lijkt maar al snel je toch weer vies belastinggeld gaat kosten. We moeten tenslotte meebetalen aan het kromme Nederland subsidieland zoals andermans Tesla etc.
Voor mij was het pogen in te bouwen van wat comfort het meest urgente in dit huis en ik had de grote luxe dit tenminste te kunnen doen, mede door kritisch te zijn en eveneens baat hebbende bij een technische achtergrond waardoor je veel zelf kunt berekenen en uitzoeken. En mooie praatjes ontzenuwen...
Succes allen!
Reageren
Door
Leonoor
op
07 Dec 2019
Helemaal hekenbaar. Wij gaan door een drama van de totaal verkeerd geïnstalleerde luchtwarmtepomp drie jaar geleden, die nu helemaal opnieuw wordt geïnstalleerd door iemand die er zelf ook één in huis heeft en 12 jaar bezig is geweest om zijn huis helmaal in balans te krijgen. Onze meterkast wordt helemaal aangepast.
We hadden infrarode warmtepanelen maar die bleken helemaal niet sterk. We vonden betere, maar omdat we hoorden dat onze warmtepomp niet functioneerde zoals zou moeten, hadden we de panelen niet meer nodig er zouden lage temperatuur radiatoren komen en besloten we binnen een week om de inmiddels betaalde warmtepanelen niet te nemen. Die man was heel kwaad en we krijgen ons geld niet terug. De panelen waren nog niet eens geleverd. We zijn nu met een advocaat bezig om de € 8.000 terug te krijgen.
Onze vloerverwarming werkt inmiddels, voor het eerst sinds 30 jaar is het echt warm in huis. Boven moeten de radiatoren nog komen en de douche krijgt vloerverwarming, nog een aardedraad geslagen en de elektriciteit van 35A naar 3x25A in februari. We hadden geen idee dat de luchtwarmtepomp het bijna niet deed, veel te kleine leidingen, het bedrijf ging failliet, er zijn mensne die wel betaald hadden maar geen warmtepomp hebben gekregen. Wij hadden nog 'geluk' bleek achteraf dat de luchtwarmtepomp nog geplaatst is. De Fujitsu luchtwarmtepomp is wel een hele goed, maar totaal verkeerd mee omgegaan. Er blijken in Nedreland maar heel weinig mensen te zijn die er mee om kunne gaan. Gelukkig hebben we nu iemand gevonden die enthousiast samen met een vriend dit project op zich heeft genomen, kost een enorm vermogen, maar dat hebben we er graag voor over. Het beste waar je je geld aan kan besteden is toch comfort in huis. Ondertussen gaan we door met opruimen en ontspullen en hebben we dagelijks 3-6 gasten via Airbnb op de bovenverdieping en leven wij Marthe en ik samen beneden, sinds een half jaar en dat bevalt heel goed. .
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
12 Aug 2019
Beste Jan, Dank voor je uitvoerige bericht over infrarood verwarming en het delen van je ervaringen. Waardevol!
Reageren
Door
Rene De Bruijn
op
10 Aug 2019
Ik vraag me wel af hoe je dit moet doen in de volgende situatie
Woonkamer, verwarmen
Hal, lagere temperatuur maar moet wel verwarmd.
Garage, moet vorstvrij blijven
Slaapkamers, staat verwarming nooit aan.
Studeerkamer, wel mogelijkheid om te verwarmen.
Zolderkamer, incidenteel te verwarmen
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
26 Aug 2019
Beste Rene, Dank voor je reactie op infrarood verwarming. Verwarmen per kamer kan centraal worden geregeld via een app.
Reageren
Door
anne broers amsterdam
op
19 Oct 2019
kan er ook een tijdklok op de panelen om per kamer te verwarmen.
Reageren
Door
Pine Berg
op
23 Oct 2019
Dank voor je reactie op infra rood verwarming. Er zit een thermostaat bij die de panelen aanstuurt, die kan je gemakkelijk instellen (tijd en temperatuur) naar eigen wens.
Mathilde
op 20 Oct 2019kees
op 13 Dec 2019Pine Berg
op 23 Oct 2019Martin Kösters
op 15 Aug 2019P.christians
op 26 Oct 2019Cocky Hoogeveen
op 26 Aug 2019J.P.Wattel
op 10 Aug 2019Cocky Hoogeveen
op 12 Aug 2019Jan
op 10 Aug 2019Leonoor
op 07 Dec 2019Cocky Hoogeveen
op 12 Aug 2019Rene De Bruijn
op 10 Aug 2019Cocky Hoogeveen
op 26 Aug 2019anne broers amsterdam
op 19 Oct 2019Pine Berg
op 23 Oct 2019