Infrarood verwarming wordt steeds populairder. Gelukkig, want het is een goed alternatief voor gas. Maar, let op. Bedenk wat je doel is met infra rood verwarming. Wil je infrarood als hoofdverwarming gaan gebruiken of kies je voor bijverwarming? Dit is belangrijk voor het type panelen dat je gaat bestellen. (Offerte aanvragen onder aan artikel).
Wat is infrarood?
Op een koude, zonnige winterdag is het in de schaduw heel koud, maar ga je in de zon staan, dan is het aangenaam warm, ook al is er geen verandering in de luchttemperatuur. Infrarood verwarming werkt als de zon. De warmte van de panelen (de straling) verwarmt niet de lucht. Integendeel. Het plafond, de muren, voorwerpen en de mensen nemen de stralingswarmte op zich.
Opwarming van de ruimte
Alle voorwerpen en de mensen slaan de warmte op en geven deze af aan de ruimte. Deze opwarming van de ruimte zorgt voor een aangenaam klimaat, waarbij je weinig warmte verliest door opstijgende warme lucht (zoals bij convectie verwarming).
In bovenstaand plaatje zie je het verschil tussen convectie en stralingsverwarming:
Convectie warmte: verwarmen met een CV ketel en warmtepomp
Stralingswarmte: verwarmen met Infrarood
Is alle infrarood hetzelfde?
Uit onderstaand plaatje blijkt dat er 3 verschillende hoofd types infrarood zijn:
Zo kennen we:
1: Infrarood type A oftewel korte golf infrarood,
2: Infrarood type B middengolf infrarood
3: Infrarood type C lange golf infrarood.
Elke type heeft haar eigen karakteristieken:
Type A: Korte golf, hoge intensiteit. Vooral geschikt voor terrasverwarming en herkenbaar aan de oranje lichtgloed.
Type B: Middengolf, Wordt vooral gebruikt om in grotere ruimtes zones aan te stralen. Verder wordt dit ook gebruikt als terrasverwarming maar dan is het een zogenaamde donkerstraler. Terrasverwarming zonder de oranje lichtgloed.
Type C: Lange golf, lage intensiteit. Dit wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen
Voordelen van alle type infrarood
Ongeacht welke vorm van infrarood verwarming je kiest, dit type verwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele CV verwarming.
Het is schimmelwerend en bacterie dodend
De panelen zijn geluidloos en onderhoudsvrij
De panelen veroorzaken geen stof circulatie
De gevoelstemperatuur van infrarood is hoger dan de omgevingstemperatuur doet vermoeden. Daar waar vroeger de CV thermostaat op 20 graden stond kan de infrarood verwarming naar 17 of 18 graden om dezelfde warmte te ervaren.
De panelen zijn te verkrijgen met een eigen print naar keuze
Hoe kan ik infrarood verwarming toepassen in mijn huis?
Stel jezelf de volgende vraag: Ga ik infrarood gebruiken als hoofdverwarming of wil ik het inzetten als bijverwarming?
Infrarood als hoofdverwarming:
Infraroodverwarming is een goed alternatief om de woning gasloos te verwarmen. Wek je de stroom zelf op of koop je groene stroom, dan is dat een goede stap op weg naar een duurzame wereld. Infrarood is zeer geschikt als hoofdverwarming. Je kunt kiezen uit twee varianten:
1: verwarmen met lage wattage infrarood
2: verwarmen met hoge wattage infrarood
Dit is het verschil:
Lage wattage verwarmen:
De Nano infrarood panelen hebben een wattage van 100 tot 300 Watt. Je kan de werking vergelijken met vloerverwarming. Het kost redelijk wat tijd om de ruimte behaaglijk te krijgen. De panelen moeten de objecten in de ruimte gaan aanstralen en die verschillende objecten gaan hun warmte afgeven aan de ruimte.
(Het advies is dan ook om de panelen na aanschaf een aantal dagen tot een week continu aan te laten. Ook 's nachts moeten de panelen aan blijven. Na deze periode heeft de ruimte haar temperatuur bereikt en zullen de panelen alleen aan gaan om het op temperatuur te houden. De panelen kunnen aan het plafond of aan de muur geplaatst worden).
De voordelen van lage wattage verwarmen:
Zeer geschikt voor continu verwarming
Geen aanpassingen noodzakelijk aan de meterkast.
Alle voordelen van infrarood zoals hierboven beschreven
De nadelen van lage wattage verwarmen:
Duurder in aanschaf.
Constante temperatuur noodzakelijk (beperkte nachtverlaging mogelijk).
Het duurt langer voordat het warmer is in een ruimte.
Ongeschikt voor snelle en incidentele warmtevraag.
Hoge wattage verwarmen
Hier gaat het om panelen vanaf 300 Watt tot maximaal 1500 Watt per paneel. Met deze vorm van verwarmen krijg je snel een ruimte warm. Met hoge wattage verwarming, verwarm je de ruimte wanneer je de warmte nodig hebt. Ook is het mogelijk om verschillende temperatuurzones te creëren.
De voordelen van hoge wattage verwarming:
Goed te gebruiken bij snelle en of incidentele warmtevraag.
Goedkoop in aanschaf. Groot aanbod in panelen (incl spiegels)
De nadelen van hoge wattage verwarming
Minder geschikt voor continu verwarming.
Eventuele aanpassingen noodzakelijk in de meterkast.
Uiteraard is het mogelijk om hoge en lage wattages panelen met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld lage wattage in de woonkamer en hoge wattage in de badkamer. De woonkamer wil je in dat geval op een constante temperatuur hebben terwijl het in de badkamer vooral warm moet zijn als je hier bent.
Infrarood als bijverwarming
Het zal inmiddels duidelijk zijn dat alleen de hoge wattage panelen geschikt zijn voor bijverwarming. Bijverwarming kan in aanvulling op andere verwarmingsinstallaties (denk aan warmtepomp, pelletkachels etc.) een goede oplossing zijn om het lokaal behaaglijk te krijgen. Ook kun je met de hoge wattage panelen zones creëren voor bijvoorbeeld een werkplek.
Zo kan je speciale bureau verwarming installeren. Dit is een paneel voor onder het bureau. Ook zijn speciale panelen voor in de badkamer die voorzien zijn van een handdoekenrek en spiegels met infraroodverwarming.
Offerte aanvraag
[gravityforms id="32" title="false"]
Door
Jan de Vries
op
14 Mar 2020
Wat nuance. Een warmtepomp is niet per definitie convectie verwarming, alleen als je er hoge tempetatuur water mee door radiatoren blijft jagen. Als je lage temperatuur vloerverwarming gebruikt, is dat ook vooral stralingswarmte vanuit de vloer.
Hier in oudere woning van 1955 in buitengebied, alles inmiddels gehad en sinds 2016 van het gas af. Had eerst zowel boven als beneden IR verwarming, nu enkel nog bovenetage middels voor het gros folie achter plafond en panelen in slaapkamer. Benedenetage geheel met vloerverwarming en warmtepomp met bron. Uiteraard eerst schil geïsoleerd en ja, alles is heel kostbaar.
Belangrijk uit ondervinding: bij IR verwarming van bovenaf houd je koude benen onder je bureau op bijv. werkkamer omdat de straling daar niet komt, dus daarvoor heb je dan weer extra verwarming nodig.
Daarnaast is het van groot belang de stroomverbruikers goed te verdelen, niet enkel over verschillende groepen maar ook over de fasen bij 3-fase. Totaalverbruik IR was toch ook wel een dingetje, afhankelijk woning kan dat verzwaring van de hoofdzekeringen noodzakelijk maken en dat is erg kostbaar qua vaste lasten! Hier zou mijn 3x25A toch een probleem gaan geven bij all-electric en met enkel IR-verwarming bij echte kou zonder listige eigen oplossingen als automatisch afschakelen groepen. Beneden was nog maar grofweg 2/3 klaar met 4x1200W en 1x600W panelen en dat maakte goede verdeling al meer dan nodig. Alleen IR was hier dus (gamg en achterhuis beneden nog onverwarmd) voordat er beneden vloerverwarming kwam, nu boven nog IR en beneden de warmtepomp. En nu geen bedreiging voor het verbruik meer, mede omdat warmtepomp het warmwater verzorgt en daardoor bijv. de zware 3kW elektrische naverwarming van de zonneboiler (anti legionella) niet meer gebruikt hoeft te worden. De warmtepomp regelt dat ook zelf.
Samengevat: goed rekenen en plannen is noodzakelijk. Niets is heilig of het enige goede, op situatie toespitsen. En vooral: isolatie van de schil is het allerbelangrijkste.
O ja, het kost een berg, maar ik stopte het liever hierin dan naar de Belastingdienst brengen... Overigens hier ook zonnepanelen, net met set uitgebreid en zou nu grofweg neutraal worden. Zolang we nog kunnen salderen dan en er nog steeds geen goede en betaalbare energieopslag is.....!
Succes iedereen!
Jan de Vries
op 14 Mar 2020