Infrarood













 Infrarood verwarming wordt steeds populairder. Gelukkig, want een goed alternatief voor gas. Maar, let op. Vraag jezelf goed af wat je wil. Ga je voor infrarood als hoofdverwarming of kies je liever bij verwarming,

 

 

Wat is Infrarood?

Op een koude, zonnige winterdag is het in de schaduw heel koud, maar ga je in de zon staan, dan is het aangenaam warm, ook al is er geen verandering in de luchttemperatuur. Infraroodverwarming werkt als de zon. De warmte van de panelen (de straling) verwarmt niet de lucht. Integendeel. Het plafond, de muren, voorwerpen en de mensen nemen de stralingswarmte op zich.

Alle voorwerpen en de mensen slaan de warmte op en geven deze af aan de ruimte. Deze opwarming van de ruimte zorgt voor een aangenaam klimaat, waarbij je weinig warmte verliest door opstijgende warme lucht (zoals bij convectie verwarming).













In een plaatje kunnen we mooi de verschillen zien tussen convectie en stralingsverwarming:

Verwarmen met een CV ketel en warmtepomp noemen we convectiewarmte

Verwarmen met Infrarood heet stralingswarmte.

 

Is alle infrarood hetzelfde?

Uit onderstaand plaatje blijkt dat er 3 verschillende hoofd types infrarood zijn:

Zo kennen we:

1: Infrarood type A oftewel korte golf infrarood,

2: Infrarood type B middengolf infrarood

3: Infrarood type C lange golf infrarood.

Elke type heeft haar eigen karakteristieken:

Type A: Korte golf, hoge intensiteit. Vooral geschikt voor terrasverwarming en herkenbaar aan de oranje lichtgloed.

Type B: Middengolf, Wordt vooral gebruikt om in grotere ruimtes zones aan te stralen. Verder wordt dit ook gebruikt als terrasverwarming maar dan is het een zogenaamde donkerstraler. Terrasverwarming zonder de oranje lichtgloed.

Type C: Lange golf, lage intensiteit. Dit wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen

Voordelen van all type infrarood










Ongeacht welke vorm van infrarood verwarming je kiest, dit type verwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele CV verwarming.
  • Het is schimmelwerend en bacterie dodend
  • De panelen zijn geluidloos en onderhoudsvrij
  • De panelen veroorzaken geen stof circulatie
  • De gevoelstemperatuur van infrarood is hoger dan de omgevingstemperatuur doet vermoeden. Daar waar vroeger de CV thermostaat op 20 graden stond kan de infrarood verwarming naar 17 of 18 graden om dezelfde warmte te ervaren.
  • De panelen zijn te verkrijgen met een eigen print naar keuze

Hoe kan ik infrarood verwarming toepassen in mijn huis?

Stel jezelf de volgende vraag: Ga ik infrarood gebruiken als hoofdverwarming of wil ik het inzetten als bijverwarming?

Infrarood als hoofdverwarming:

Infraroodverwarming is een goed alternatief om de woning gasloos te verwarmen. Wek je de stroom zelf op of koop je groene stroom, dan is dat een goede stap op weg naar een duurzame wereld. Infrarood is zeer geschikt als hoofdverwarming. Je kunt kiezen uit twee varianten:

1: verwarmen met lage wattage infrarood

2: verwarmen met hoge wattage infrarood

Dit is het verschil:

Lage wattage verwarmen:

De Nano infrarood panelen hebben een wattage van 100 tot 300 Watt. Je kan de werking vergelijken met vloerverwarming. Het kost redelijk wat tijd om de ruimte behaaglijk te krijgen. De panelen moeten de objecten in de ruimte gaan aanstralen en die verschillende objecten gaan hun warmte afgeven aan de ruimte.

(Het advies is dan ook om de panelen na aanschaf een aantal dagen tot een week continu aan te laten. Ook 's nachts moeten de panelen aan blijven. Na deze periode heeft de ruimte haar temperatuur bereikt en zullen de panelen alleen aan gaan om het op temperatuur te houden. De panelen kunnen aan het plafond of aan de muur geplaatst worden).










De voordelen van lage wattage verwarmen
  • Zeer geschikt voor continu verwarming
  • Geen aanpassingen noodzakelijk aan de meterkast.
  • Alle voordelen van infrarood zoals hierboven beschreven

De nadelen van lage wattage verwarmen:
  • Duurder in aanschaf.
  • Constante temperatuur noodzakelijk (beperkte nachtverlaging mogelijk).
  • Het duurt langer voordat het warmer is in een ruimte.
  • Ongeschikt voor snelle en incidentele warmtevraag.

Hoge wattage verwarming

Hier gaat het om panelen vanaf 300 Watt tot maximaal 1500 Watt per paneel. Met deze vorm van verwarmen krijg je snel een ruimte warm. Met hoge wattage verwarming, verwarm je de ruimte wanneer je de warmte nodig hebt. Ook is het mogelijk om verschillende temperatuurzones te creëren.

De voordelen van : Goed te gebruiken bij snelle en of incidentele warmtevraag. Goedkoop in aanschaf. Groot aanbod in panelen (incl spiegels)

De nadelen: Minder geschikt voor continu verwarming. Eventuele aanpassingen noodzakelijk in de meterkast.

PS: uiteraard is het mogelijk om hoge en lage wattages panelen met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld lage wattage in de woonkamer en hoge wattage in de badkamer. De woonkamer wilt u in dat geval op een constante temperatuur hebben terwijl het in de badkamer vooral warm moet zijn als u die gebruikt.

Infrarood als bijverwarming:

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat alleen de hoge wattage panelen hier geschikt voor zijn. Bijverwarming kan in aanvulling op andere verwarmingsinstallaties (denk aan warmtepomp, pelletkachels etc) een goede oplossing zijn om het lokaal behaaglijk te krijgen. Ook kunt u met de hoge wattage panelen zones creëren voor bijvoorbeeld een werkplek, zithoek.

Zo hebben we een speciale bureau verwarming. Dit is een paneel voor onder het bureau. Ook hebben we speciale panelen voor in de badkamer die voorzien zijn van een handdoekenrek en spiegels met infraroodverwarming. Tot slot zijn er plafondpanelen met de mogelijkheid deze uit te breiden met LED verlichting.






4










Tot slot nog wat informatie over terrasverwarming. Speciaal voor iedereen die wat langer wil genieten van het balkon, het terras of de serre hebben wij nu een groot aantal mogelijkheden om het ook buiten behaaglijk te maken. Ook hier blijft onze insteek comfortabele warmte met een duurzaam (gasloos)karakter!

Wij hebben mogelijkheden voor stralers aan het plafond (ook inbouw), losstaande stralers en stralers op een statief. Kortom voor elke wens hebben we een oplossing. Op verzoek zenden wij u graag meer informatie.






Waar moet u op letten bij het plaatsen van de panelen?

Het meeste rendement wordt geleverd als het paneel aan het plafond hangt op maximaal 3.0 meter van de grond.

Alle panelen zijn eenvoudig aan de wand of het plafond te bevestigen. Uiteraard is het belangrijk dat er een stroompunt in de buurt is. U kunt hiervoor een stopcontact gebruiken of een centraaldoos aan het plafond. Hang een paneel niet tegenover een raam omdat de infrarood straling door glas heen gaat.

Gaat u de panelen als hoofdverwarming gebruiken dan dient u per paneel een ontvanger en per ruimte een thermostaat te bestellen. Optioneel zijn de panelen met een app op afstand aan te sturen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Voordat u de panelen gaat plaatsen dient u te controleren of de bijbehorende groep in de meterkast de extra stroomvraag aan kan. Vraag bij twijfel advies aan een elektricien.

Iedere doe het zelver kan de panelen plaatsen!

Hoe nu verder?

Hebbenwijuwinteressegewektmaildannaari​nfo@wijwonenduurzaam.nl​ uwwensenen eventuele plattegronden van uw woning en wij kunnen voor u vrijblijvend een offerte maken.






5








Reactie plaatsen