Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Kleine windmolen, de Black 300, Black 600 en Black 1500

article content

Kleine windmolen, de Black 300, Black 600 en Black 1500

De kleine windmolen. De Liam is nog niet te koop. In de tussentijd kan het geen kwaad om eens naar andere windmolens te kijken. Windmolens die ook geschikt zijn voor de particulier. Bij je huis, op het dak van een schuur, in een weiland. Ik vond de Black 300, de Black 600 en de Black 1500. Kleine handzame molens met een redelijke opbrengst, niet al te duur en bovendien: je kunt de molen zelf in elkaar zetten en aansluiten op het elektriciteitsnet.

Kleine windmolen, de Black 300, 600 en 1500

De Black is een aantal jaren geleden ontwikkeld door Wolfgang Schwartz. Een Duitse ontwikkelaar van windenergie. In Duitsland is deze Black redelijk populair. De Black is een klassieke windmolen (anders dan de wokkelvorm van de Liam) met een rotor met drie bladen van carbon/nylon. De Black 300 is niet groot. Hij heeft een vleugeldoorsnede van 1.22 meter. De Black 600 is niet veel groter, namelijk met een doorsnede van 1.60 meter. De 1500 heeft een doorsnede van 3 meter. Aan het andere eind van de rotor zit een windvaan, waardoor de molen altijd richting de wind draait.

Opbrengst Black

Black kleine windmolen

De Black 300

De opbrengst is allerzins redelijk, al zou je er nooit een compleet huishouden van kunnen laten draaien. De molens starten bij 0,8 meter per seconde en gaan energie leveren bij 1,8 meter per seconde. De Black 300 levert (de naam van dit type zegt het al) 300 kWh per jaar. De Black 600 kan 600 kWh per jaar leveren. De opbrengst van de Black 1500 is ca 2000 kWh per jaar.
Bovenstaande opbrengsten zijn gemeten bij een gemiddelde windsnelheid van 10,5 meter per seconde.

Testresultaten

Wie interesse heeft voor de testresultaten kan die bekijken. In Zeeland staat een Black 300 waarvan de opbrengst wordt vastgelegd. Hieronder vind je de dagelijkse update. Helaas blijkt de internet verbinding niet goed te zijn waardoor het volgen van de dagelijkse opbrengst niet mogelijk is.

windmolen-black-300

Test resultaten van kleine windmolen Black 300

Reminstallatie

De Blacks zijn, net als de meeste kleine windmolens, voorzien van een reminstallatie. De reminstallatie zorgt er onder meer voor dat de molen stil komt te staan als het te hard gaat waaien. De Black 300 remt bij 16-18 m/s en bereikt daarbij een maximale output van 560 Watt. De Black 600 remt bij 12 m/s en haalt daarbij zijn max output van 560 Watt. De beperking komt omdat de bijgeleverde omvormer Mastervolt Windmaster 500 een maximale output heeft van circa 540 Watt. (18 meter per seconde is een behoorlijke forse wind, windkracht 7).
Ook zet de reminstallatie de molen stil als het elektriciteitsnet uitvalt. Alle type Black windmolens worden bij de hieronder genoemde prijzen standaard geleverd met een reminstallatie. De Black wordt thuis bezorgd in een grote doos met daarin alle onderdelen. Ook voor de aansluiting op het net zijn de onderdelen meegeleverd. (zie filmpje onder aan deze pagina).

Doe-het-zelf

De windmolen Black wordt geleverd als een doe-het-zelf pakket. In een doos zitten alle onderdelen die je zelf in elkaar kunt zetten. Je kunt natuurlijk altijd een installateur inschakelen. Maar met met deze instructiefilm lukt het je misschien wel. En dit scheelt natuurlijk in de kosten. (binnenkort hoop ik een Nederlandstalige versie van deze film te maken)

Prijzen voor kleine windmolen Black

Deze kleine windmolens zijn interessant omdat de aanschafprijs aanzienlijk lager ligt dan bij de Liam. (voor de Liam betaal je nu nog 4000 euro en dan moet ie nog geïnstalleerd worden).

De prijzen van deze kleine windmolens zijn aan prijsschommelingen onderhevig.
De Black 300 (met Windmaster 500 omvormer) kost tussen de € 900,00 en € 1300,00. Dit is inclusief BTW, maar exclusief verzendkosten. (De verzendkosten zijn € 37,00 voor Nederland). Voor deze prijs heb je een windmolen die je zelf in elkaar zet en zelf kan aansluiten op het elektriciteitsnet.
De Black 600 met Windmaster 500 omvormer (ook op het net aan te sluiten) kost tussen de  € 900,00 en € 1300,00 (inclusief BTW maar exclusief verzendkosten van € 37,00). Daar komen ook de kosten van de paal bij. Een stevige paal is te koop voor € 100 tot € 150,00.
De Black 1500 is een stuk duurder. Die moet ongeveer € 6600 kosten. Dit is inclusief BTW maar exclusief verzendkosten (€ 37,00 voor Nederland).

Terugverdientijd

Wie gaat rekenen komt met deze prijs uit op een terugverdientijd is 6 jaar. Bij deze berekening ga je uit van een optimale opstelling. Dus op een goede hoogte waar een gemiddelde windsnelheid van 4,5 meter per seconde kan worden gemeten.

Opstelling

Voor alle drie de types geldt natuurlijk dat de opbrengst altijd afhankelijk is van de opstelling. Is de paal waarop de molen bevestigd is, niet stabiel in zijwaartse richting dan zal de opbrengst lager zijn dan in een stabiele situatie. Daarnaast is de hoogte van de paal en dus de molen belangrijk. Eén meter hoger of lager kan een 25% hogere of 25% lagere opbrengst geven. De minimale hoogte van de paal moet 8 meter zijn. Bij een plaatsing van de molen op een paal die korter is dan 8 meter zal de molen teveel last hebben van turbulentie wat er voor zorgt dat de opbrengst lager is.

Plaatsing

Voor alle drie de types geldt dat de molens vrij in de wind moeten kunnen staan. Dus woon je in een stad met een tuin ter grootte van een postzegel moet je niet aan een windmolen denken. Een diepe achtertuin met een plaatsing van de molen 8 meter boven het maaiveld is dus wel een voorwaarde.
Niet op je dak
Als de molen op het dak van een woning geplaatst wordt, zal je in de woning altijd een brom horen. Resonantie. Je kan de molen natuurlijk altijd plaatsen op een vrijstaand bijgebouw zoals een schuur, stal of carport. De molen maakt geluid. De Black 300 zit op 40 Decibel (dB), de Black 600 60 dB en de Black 1500 op 45 dB.

Vergunning

Ook voor deze kleine windmolens moet een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente.

On grid/off grid

De Black generatoren van 300 en 600 kunnen on grid en off grid energie opwekken. Dus wel of niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten. De Black 1500 kan alleen on grid.
Ik vind het een leuk windmolen. Deze windmolens kunnen niet de volledige energiebehoefte van een doorsnee gezin opwekken, maar de combinatie van zonnepanelen met een Black 300 of Black 600 maakt dit wel mogelijk. Belangrijk is natuurlijk dat de molens ook gewoon ’s nachts doorgaan met het opwekken van energie.

Vind je dit een leuk blog? Wil je het delen? Dank alvast!

Comment Section

24 reacties op “Kleine windmolen, de Black 300, Black 600 en Black 1500


Door stevan op 23 april 2016

kijk nu komen we ergens ik ben altijd voor en natuurlijk heb ik interesse
maar ik moet wel ff nog iets kwijt aan klagende publiek hier
jongens hou op met ”duurt te lang voordat ik heb terug verdient enz enz ”
denk ff goed na of je hem wilt hebben zo ja dan koop je een zo niet dan moet je maar ophouden met zeuren is mijn mening. en als je nog extern stoom kunt opslaan dan kan dat altijd goed van pas komen jij weet maar nooit niets is zeker in deze tijd
ik ga eerst goed lezen en info verzamelen en dan pas beslissen


Door Pine Berg op 24 april 2016

Beste Stevan, Dank voor je reactie. Ja, veel mensen vragen zich af wat de terugverdientijd van deze kleine windmolens af. Wel terecht hoor, maar ik ben het met je eens dat je ook moet kijken wat het je direct kan opleveren. Als je een nieuwe keuken koopt, vraag je je ook niet af van de terugverdientijd is.


Door Dirk Hofman op 9 augustus 2016

Helemaal mee eens, dat gezeur steeds over terug verdientijd. Dat doen ze alleen maar bij dingen die goed voor milieu zijn, bv zonnecollectoren,zonnepanelen,windmolens en dergelijke, als er een nieuwe auto,keuken,vaatwasser,wasmachine gekocht moet worden,heb ik nog nooit over terugverdientijd iets gehoord.


Door Pine Berg op 28 maart 2016

Indien het het 12 of 24 model is kan het alleen met de laadregelaar die van origineel bijgeleverd wordt.
Deze kost € 299,- incl. BTW ex verzendkosten.

Wanneer het een 48 Volt model voor netkoppeling is met rem eenheid BR3 a € 160,- incl. BTW ex verzendkosten en de Windmaster 500 voor € 299.
Bij de laatste wordt zowel de data kabel als de pc link voor het instellen, danwel uitlezen van de Windmaster bijgeleverd.
Tevens ondersteuning via mail voor de juiste settings


Door Harry op 24 maart 2016

Ik heb een Black 600 maar hier ontbreken de omvormer en reminrichting/overspanningsbeveiliging. Welke type raad u mij aan?


Door Pine Berg op 28 maart 2016

Beste Harry, Ik ga dit even voor u na. Ik kom er op terug.


Door rudy op 9 november 2015

Als ik zo een black 600 koop moet ik dan nog aparatuur bij kopen om terug te leveren aan het net of is dat ingebouwd
rudy


Door Pine Berg op 10 november 2015

Beste Rudy, Je kunt de Black 600 kopen in onze houhetwarmwinkel. Bijgaande info: Het doe het zelf pakket van de website Houhetwarmwinkel.nl bevat alle hoofdcomponenten.
Dit houdt in: een complete windgenerator, een rem inrichting en een omvormer om naar het net terug te leveren. Niet in het pakket is een opbrengst meter en een verloopkabel van serieel naar usb.
Deze adviseer ik er bij te bestellen, in verband met het inregelen en uitlezen van de omvormer en het direct zien van de opbrengsten.
Tevens niet in begrepen is een mast en verlengkabel van de molen naar de reminrichting.
Dit laatste omdat iedere opstelling persoonlijk en dus variabel is.

Ik hoop dat ik je met deze info heb kunnen helpen.


Door AJG op 9 september 2015

De aangegeven terugverdientijd begrijp ik niet helemaal. De Black 300 kost 900 euro en levert 300 kwh per jaar. In NL kost deze kwh 0,25 cnt (als je als particulier meer dan 2500 kwh verbruikt per jaar anders 0,10 cnt).
De besparing is dan jaarlijks 300 x 0,25 = 75 euro. De terugverdientijd is dan 12 jaar. Ik hou dan bovendien geen rekening met renteverlies (nu betalen in 12 jaar terugverdienen) ook niet met onderhoudskosten.
Graag een onderbouwing van de terugverdientijden


Door Pine Berg op 9 september 2015

Ik ga ook even rekenen! Ik kom er op terug.


Door Patrick op 27 maart 2015

Als ik de 600 zou aanschaffen, dan wil ik hem op een plat dak plaatsen. Hoe hoog moet dan de paal zijn? In de omgeving is niet veel hogers te bekennen, dus hij staat vrij.
Hoeveel kilo tegels zijn nodig bij welke lengte paal om de paal stabiel en niet vast te plaatsen op een plat dak?
Hoeveel meter kabel wordt er meegeleverd? Wat kost kabel per meter of kan er standaard elektriciteitskabel gebruikt worden?


Door Cocky Hoogeveen op 29 maart 2015

Hallo Patrick
als je de Black 600 wilt aanschaffen moet je 4 liggers van 2 meter in een kruis plaatsen en een paal van 4 meter er bovenop zetten.
De mast schoren aan de liggers en per uiteinde van de liggers 2 betontegels van 40×60 minimaal. Beter 3 of 4 van deze tegels.
Omdat elke mast verschillend is wordt geen kabel bijgeleverd. Bij deze opstelling kan met een standaard kabel van 3 x 2,5 mm2 worden gewerkt.
groet
Cocky


Door Godfried STRUYVE op 5 maart 2015

Eens laten uitbalanceren, mogelijks is er een vliegwiel te kort of te licht, succes


Door Cocky Hoogeveen op 6 maart 2015

goed opgemerkt, Godfried. De wieken moeten gebalanceerd worden voor de molen in bedrijf gaat.


Door Eppie Wiersema op 16 januari 2015

Ik lees alles over vermogen en betaalbaarheid en lees niets over duurzaamheid en onderhoud! Verder denk ik over een gloeispiraal in een speksteen kachel. Dat kan dan zonder schoorsteen en warmt ook in de nacht door! Of geeft de molen te weinig vermogen?


Door Cocky Hoogeveen op 17 januari 2015

Hallo Eppie,
Ik heb de antwoorden op je vragen over de Kleine Windmolen. Het vermogen van de Black 300 of 600 is niet groot genoeg om met een gloeispiraal de speksteen kachel te verwarmen. Beter kan je dit doen met een warmtepomp lucht/lucht waarbij je de stroom naar het net draait, dan kan je met 300 Watt per uur toch 1200 Watt verwarmen.
De test molen draait nu bijna 5,5 jaar met meer dan 8000 draaiuren per jaar zonder onderhoud.
groet
Cocky


Door Jos Mannaart op 16 januari 2015

Beste Andre,

Dank je voor de bevestiging dat de molens stil zijn, zoals wij beweren. Als dit door een onafhankelijk iemand bevestigd wordt, zal het sneller duidelijk zijn dat hier een eerlijk advies gegeven wordt.


Door De Rijbel Andre op 16 januari 2015

Beste Cocky
Dat is wel een goed stap in de richting van een betaalbaar windmolen, en ik heb ondertussen ook niet til gezeten en ik ben naar de gemeente Lebbeke geweest om een aanvraag te doen voor één of meer windmolens. En in het verleden had ik dat ook al gedaan maar toen kon het niet . Maar nu zou het wel in overweging kunnen genomen worden. Dat is dus ook weer goed.
Nu wat windmolen Black betreft, weet één staan in Hamme en die staat op een paal op een afstand van 1.5 m van het huis en die zie je wel draaien maar geluid hoor ik daar niet van dus dat valt wel best mee. En dus zou ik dat ook zo doen
Vriendelijk Groeten
De Rijbel Andre


Door Jos Mannaart op 16 januari 2015

Beste heer Donkersloot,

De brom is deels weg te nemen door dubbel te rubberen aan de beugels.
Er is ook een dubbele rubber set leverbaar voor aan de voet van de molen.
Het geluid van 2 molens zou 43 dB worden en komt nog steeds niet boven het geluid van de wind uit.
Of de molens elkaar staan af te vangen hangt af van de hoofd windrichting.
Indien u niet zelf kunt installeren zou u een bouwbedrijf in uw regio kunnen benaderen.

Met vriendelijke groet,

Jos Mannaart


Door jderuiter op 16 januari 2015

bij welke windsnelheid gaat de black 1500 remmen,hoeveel vermogen heeft zijn omvormer en hoeveel toeren per minuut maken zijn wieken bij normale windsnelheid kracht4


Door Cocky Hoogeveen op 16 januari 2015

Beste J. de Ruiter,
Het vermogen van de omvormer Black 1500 is 2000 Watt, is de Ginlong 2K, rem bij circa
16 m/s, circa 250 tpm bij windkracht 4, maar het toerental wisselt constant en zeer sterk.
Met vriendelijke groet,
Jos Mannaart


Door L.Donkersloot op 16 januari 2015

Vragen over de “geluidsoverlast”, de brom zoals u schrijft.
Is dat voornamelijk een contactgeluid?
Kan een rubber demper op de muur van ons huis dan vermindering bieden?
Is bij plaatsing van twee molens (300) het geluid 2 x 40 decibel?
Staan de molens elkaar dan “wind af te vangen”
Is er een installateur of zzp-er bekend die ervaring met het installeren heeft?

Dank voor uw moeite!

Plaats een reactie


*