Houtbriketten in houtkachels, het antwoord op schoon en zuinig stoken. Is dat zo? Ik krijg wel eens een reactie van mensen die tegen houtkachels zijn. De rook is hinderlijk en ongezond, ervaren ze. Toch heb ik veel plezier van mijn speksteenkachel, maar ik wil ook andere mensen niet tot last zijn. De oplossing? Houtbriketten kopen. Daar zit bijna geen vocht in. Bob Zuidersma uit het Drentse Zuidlaren weet alles van houtbriketten. ,,Houtbriketten zijn absoluut het alternatief op stoken met haardhout”, zegt deze kenner. Houhetwarm.nl ging op bezoek bij Bob Zuidersma van Greenfire en probeert de verschillende soorten houtbriketten uit in de eigen speksteenkachel.
Compact rolletje zaagsel
De eerste briket van Bob Zuidersma ligt in de kachel. Het is de Biobriket. Een compact rolletje zaagsel. Meer is het niet. En het brandt als een tierelier. Dat is gelijk te zien. Eerst buigt hij een beetje, dan breekt hij. Dan vat ie vlam, brandt een tijdje en gloeit vervolgens na. Een proces van zo`n veertig minuten. ,,De verhouding is 1 op 3. Als ik hier een volle mand briketten neerzet, dan doe ik daar drie avonden mee. Met een volle mand haardhout, ben ik er in 1 avond doorheen”, aldus Zuidersma.
Zoektocht naar meest geschikte houtbriketten
Ik zit aan de keukentafel, bij Bob Zuidersma thuis. Zuidersma, voorheen offsetdrukker, startte onlangs zijn nieuwe carrière in de houtbriketten met zijn bedrijf Greenfire. Zijn zoektocht naar de beste houtbriketten hield hem de afgelopen maanden bezig. In binnen- en buitenland ging hij op zoek naar de beste briketten voor zijn klanten. Inmiddels verkoopt hij, naast de biobriket, ook de zogenoemde RUF briketten, de Nestrobriketten en de Nachtbriketten. ,,Tot in Polen ben ik op zoek gegaan. Je komt van alles tegen. Maar ik wil alleen goed spul. Sommige van die briketten vallen al uit elkaar als je er alleen maar naar kijkt. Dat wil ik niet verkopen.”
Biobriketten zijn houtbriketten van zaagsel
Voor de productie van biobriketten worden, in tegenstelling tot andere soorten briketten, geen bomen omgezaagd. Het wordt gemaakt van houtafval, wat bij zagerijen overblijft. Zaagsel dus, uit timmerfabrieken en houthandels. Het zaagsel wordt met enorme kracht samengeperst en tot een compact rolletje gemaakt. Het vocht is nagenoeg verdwenen. En het is juist het vocht in het hout dat zorgt voor rookontwikkeling. Met het stoken van houtbriketten is er nagenoeg geen rook meer.
Houtbriketten in houtkachels, schoon en zuinig stoken
Zuidersma stookt al jaren op briketten en is enthousiast over het product ,,Ik kreeg veel vragen van mensen bij mij in de buurt. De houtbriketten stoken niet alleen schoon en zuinig, het is ook allemaal veel kleiner en daarom handiger in gebruik. Niet iedereen wil of kan zelf gaan zagen of kloven. En niet iedereen heeft een grote schuur of andere ruimte waar je hout kunt opstapelen.”
We lopen even naar de schuur achter het huis. De houtbriketten nemen veel minder ruimte in dan het haardhout. Wel moeten ze absoluut droog worden weggezet, stelt Zuidersma. ,,Vocht is een dodelijke vijand. Als ze vochtig worden vallen de briketten uit elkaar.” Op zaterdag verkoopt hij vanuit huis. ,,Het loopt dan lekker door. Ik bezorg overigens ook in de drie noordelijke provincies.”
RUF houtbriketten smeulen vooral
Nadat de biobriket na veertig minuten is uitgebrand (hij smeult nog lekker na) leg ik een RUF briket in onze speksteenkachel. Het lichtgele blokje is gemaakt van beuken en eikenhout (in verschillende verhoudingen) en komt uit Duitsland. Net als de biobriket is de RUF houtbriket gemaakt van zaagsel, maar dan wel van bomen die voor dit doel gekapt worden. De RUF houtbriket brandt in de speksteenkachel goed, vooral als je het op een al goed brandend vuur legt. Ook dit samengeperste stuk zaagsel smeult na het branden lekker lang door.
Houtbriketten kunnen in alle houtkachels
Houtbriketten kunnen in allerlei soorten kachels. Van speksteenkachel tot allesbrander, eigenlijk in alle kachels waar gewoon hout in kan. Dus niet in pelletkachels, daar moeten veel kleinere stukjes geperst hout in (de pellets). Ook in de open haard kan je briketten prima gebruiken. En de prijs? Die valt lager uit dan gewoon brandhout. Maar dat is lastig te zeggen, zegt ook Zuidersma. ,,Als je zelf gaat kloven en hakken, en je laat het hout een paar jaar liggen, dan ben je goedkoper uit. Maar voor de meeste mensen die via internet kant en klaar oven gedroogd brandhout kopen, zijn houtbriketten een stuk goedkoper. En voor iedereen die van die zakken haardhout koopt die langs de snelweg worden verkocht of bij de bouwmarkt, heb ik maar 1 tip. Niet doen. Je betaalt daar veel te veel voor.”
- Kosten biobriketten: 17 stuks (in doos 15 kilogram), van 6,50 euro (bij afname van minimaal tien stuks)
- Kosten RUF briketten (12 stuks, 10 kilogram), 3,50 euro
De houtbriketten voor de nacht
Zuidersma geeft mij aan het eind van ons gesprek ook nog een ander stuk samengeperst hout mee. Het is de nachtbriket. Een brok samengeperste schors, vertelt hij. Brandt eigenlijk nauwelijks. Smeult vooral. Zuidersma: ,,Het smeult heel lang, dat is juist het mooie.”
Ik gooi het donkerbruine blok thuis `s avonds voordat ik naar bed ga op de kachel. Het blokje zou wel 6 tot 7 uur kunnen liggen smeulen. De nachtbriket gloeit inderdaad. Ik blijf toch nog even wakker om te zien hoe het gaat. Maar `s ochtends is de kachel koud. Maar niet zo koud als hij normaal kan zijn. Zuidersma laat later weten dat je, voor het beste resultaat, beter twee of misschien wel drie nachtbriketten nodig hebt. Dan blijft de kachel wel warm tot in de ochtend.
Nadelen houtbriketten
Heeft het stoken met houtbriketten ook nadelen? Ik heb ze niet. Of het moet zijn dat het vuur geen geluid maakt. Het knappert niet, zoals bijvoorbeeld berkenhout doet. Je stookt niet alleen vrijwel geurloos, maar ook geluidloos.
Jelle Edelenbosch
op 14 Dec 2014Bob Zuidersma
op 29 Dec 2014Ron Fluit
op 01 Jan 2015Cocky Hoogeveen
op 01 Jan 2015Jasper
op 07 Oct 2015Cocky Hoogeveen
op 15 Oct 2015Henk
op 29 Dec 2015Pine Berg
op 30 Dec 2015Kees Almekinders
op 05 Mar 2016Pine Berg
op 09 Mar 2016Ton Hameleers
op 27 May 2016Pine Berg
op 27 May 2016Fenneke Bruning
op 30 Sep 2016Pine Berg
op 30 Sep 2016Bob Zuidersma
op 29 Nov 2016agaath grims
op 05 Oct 2016Pine Berg
op 06 Oct 2016Bob Zuidersma
op 29 Nov 2016Ingrid
op 16 Oct 2016Bastiaan
op 21 Oct 2016dina
op 08 Nov 2016Bob Zuidersma
op 29 Nov 2016Pine Berg
op 30 Nov 2016Bob Zuidersma
op 30 Nov 2016Bob Zuidersma
op 30 Nov 2016Geert van der Woude
op 29 Nov 2016erwin van der putten
op 13 Jan 2017Pine Berg
op 20 Jan 2017Anja
op 19 Oct 2017Pine Berg
op 28 Oct 2017Xandra
op 29 Oct 2017Pine Berg
op 13 Nov 2017jos aertgeerts
op 21 Feb 2018Lonneke
op 21 Nov 2018Maatje Bon
op 12 Nov 2019