Houtbriketten in houtkachels, het antwoord op schoon en zuinig stoken
08 januari 2014 
4 min. leestijd

Houtbriketten in houtkachels, het antwoord op schoon en zuinig stoken

Houtbriketten in houtkachels, het antwoord op schoon en zuinig stoken. Is dat zo? Ik krijg wel eens een reactie van mensen die tegen houtkachels zijn. De rook is hinderlijk en ongezond, ervaren ze. Toch heb ik veel plezier van mijn speksteenkachel, maar ik wil ook andere mensen niet tot last zijn. De oplossing? Houtbriketten kopen. Daar zit bijna geen vocht in. Bob Zuidersma uit het Drentse Zuidlaren weet alles van houtbriketten.  ,,Houtbriketten zijn absoluut het alternatief op stoken met haardhout”, zegt deze kenner. Houhetwarm.nl ging op bezoek bij Bob Zuidersma van Greenfire en probeert de verschillende soorten houtbriketten uit in de eigen speksteenkachel.

Compact rolletje zaagsel

Bedrijfseigenaar Bob Zuidersma van Greenfire

De eerste briket van Bob Zuidersma ligt in de kachel. Het is de Biobriket. Een compact rolletje zaagsel. Meer is het niet. En het brandt als een tierelier. Dat is gelijk te zien. Eerst buigt hij een beetje, dan breekt hij. Dan vat ie vlam, brandt een tijdje en gloeit vervolgens na. Een proces van zo`n veertig minuten. ,,De verhouding is 1 op 3. Als ik hier een volle mand briketten neerzet, dan doe ik daar drie avonden mee. Met een volle mand haardhout, ben ik er in 1 avond doorheen”, aldus Zuidersma.

Zoektocht naar meest geschikte houtbriketten

Ik zit aan de keukentafel, bij Bob Zuidersma thuis. Zuidersma, voorheen offsetdrukker, startte onlangs zijn nieuwe carrière in de houtbriketten met zijn bedrijf Greenfire. Zijn zoektocht naar de beste houtbriketten hield hem de afgelopen maanden bezig. In binnen- en buitenland ging hij op zoek naar de beste briketten voor zijn klanten. Inmiddels verkoopt hij, naast de biobriket, ook de zogenoemde RUF briketten, de Nestrobriketten en de Nachtbriketten. ,,Tot in Polen ben ik op zoek gegaan. Je komt van alles tegen. Maar ik wil alleen goed spul. Sommige van die briketten vallen al uit elkaar als je er alleen maar naar kijkt. Dat wil ik niet verkopen.”

Biobriketten zijn houtbriketten van zaagsel

Houtbriketten zijn er verschillende soorten, de biobriket, de RUF briket

Op tafel liggen diverse soorten houtbriketten. Vooraan de RUF briket. In twee delen de biobriket. In het midden links het blok nachtbriket (van schors).

Voor de productie van biobriketten worden, in tegenstelling tot andere soorten briketten, geen bomen omgezaagd. Het wordt gemaakt van houtafval, wat bij zagerijen overblijft. Zaagsel dus, uit timmerfabrieken en houthandels. Het zaagsel wordt met enorme kracht samengeperst en tot een compact rolletje gemaakt. Het vocht is nagenoeg verdwenen. En het is juist het vocht in het hout dat zorgt voor rookontwikkeling. Met het stoken van houtbriketten is er nagenoeg geen rook meer.

Houtbriketten in houtkachels, schoon en zuinig stoken

Zuidersma stookt al jaren op briketten en is enthousiast over het product ,,Ik kreeg veel vragen van mensen bij mij in de buurt. De houtbriketten stoken niet alleen schoon en zuinig, het is ook allemaal veel kleiner en daarom handiger in gebruik. Niet iedereen wil of kan zelf gaan zagen of kloven. En niet iedereen heeft een grote schuur of andere ruimte waar je hout kunt opstapelen.”
We lopen even naar de schuur achter het huis. De houtbriketten nemen veel minder ruimte in dan het haardhout. Wel moeten ze absoluut droog worden weggezet, stelt Zuidersma. ,,Vocht is een dodelijke vijand. Als ze vochtig worden vallen de briketten uit elkaar.” Op zaterdag verkoopt hij vanuit huis. ,,Het loopt dan lekker door. Ik bezorg overigens ook in de drie noordelijke provincies.”

RUF houtbriketten smeulen vooral

Nadat de biobriket na veertig minuten is uitgebrand (hij smeult nog lekker na) leg ik een RUF briket in onze speksteenkachel. Het lichtgele blokje is gemaakt van beuken en eikenhout (in verschillende verhoudingen) en komt uit Duitsland. Net als de biobriket is de RUF houtbriket gemaakt van zaagsel, maar dan wel van bomen die voor dit doel gekapt worden. De RUF houtbriket brandt in de speksteenkachel goed, vooral als je het op een al goed brandend vuur legt. Ook dit samengeperste stuk zaagsel smeult na het branden lekker lang door.

Houtbriketten kunnen in alle houtkachels

Houtbriketten kunnen in allerlei soorten kachels. Van speksteenkachel tot allesbrander, eigenlijk in alle kachels waar gewoon hout in kan. Dus niet in pelletkachels, daar moeten veel kleinere stukjes geperst hout in (de pellets). Ook in de open haard kan je briketten prima gebruiken. En de prijs? Die valt lager uit dan gewoon brandhout. Maar dat is lastig te zeggen, zegt ook Zuidersma. ,,Als je zelf gaat kloven en hakken, en je laat het hout een paar jaar liggen, dan ben je goedkoper uit. Maar voor de meeste mensen die via internet kant en klaar oven gedroogd brandhout kopen, zijn houtbriketten een stuk goedkoper. En voor iedereen die van die zakken haardhout koopt die langs de snelweg worden verkocht of bij de bouwmarkt, heb ik maar 1 tip. Niet doen. Je betaalt daar veel te veel voor.”

  • Kosten biobriketten: 17 stuks (in doos 15 kilogram), van 6,50 euro (bij afname van minimaal tien stuks)
  • Kosten RUF briketten (12 stuks, 10 kilogram), 3,50 euro

De houtbriketten voor de nacht

Zuidersma geeft mij aan het eind van ons gesprek ook nog een ander stuk samengeperst hout mee. Het is de nachtbriket. Een brok samengeperste schors, vertelt hij. Brandt eigenlijk nauwelijks. Smeult vooral. Zuidersma: ,,Het smeult heel lang, dat is juist het mooie.”
Ik gooi het donkerbruine blok thuis `s avonds voordat ik naar bed ga op de kachel. Het blokje zou wel 6 tot 7 uur kunnen liggen smeulen. De nachtbriket gloeit inderdaad. Ik blijf toch nog even wakker om te zien hoe het gaat. Maar `s ochtends is de kachel koud. Maar niet zo koud als hij normaal kan zijn. Zuidersma laat later weten dat je, voor het beste resultaat, beter twee of misschien wel drie nachtbriketten nodig hebt. Dan blijft de kachel wel warm tot in de ochtend.

Nadelen houtbriketten

Heeft het stoken met houtbriketten ook nadelen? Ik heb ze niet. Of het moet zijn dat het vuur geen geluid maakt. Het knappert niet, zoals bijvoorbeeld berkenhout doet. Je stookt niet alleen vrijwel geurloos, maar ook geluidloos.

Jelle Edelenbosch
Door

Jelle Edelenbosch

op 14 Dec 2014

Een prachtig reclameverhaal over briketten. Maar o wat vallen die briketten in de praktijk tegen. Diverse soorten geprobeerd en mijn conclusie: droog hardhout is veel beter en veel goedkoper. Laat ik het hier maar bij laten, want mijn mening gebaseerd op ervaring is overduidelijk.

Bob Zuidersma
Door

Bob Zuidersma

op 29 Dec 2014

Hallo Jelle, Ik ben wel benieuwd welke briketten je hebt getest en wat er allemaal tegenviel. Ik zal ook niet beweren dat briketten voor iedereen aantrekkelijk is. Maar het is een feit dat briketten minder vocht bevatten dan haardhout en hierdoor meer warmte afgeven, goed en mooi branden en minder vervuilend zijn. Ik nodig je uit om mij te bellen op 06 54980039 dan ga ik graag het gesprek met je aan.Warme groet, Bob

Ron Fluit
Door

Ron Fluit

op 01 Jan 2015

Wij hebben ook RUF briketten. Hoewel ze erg praktisch zijn zijn er ook nadelen. Voordelen zijn hier al genoemd. De hoeveelheid as is meer dan je denk. Het branden van 40 minuten heb ik ook nog niet gezien. Wel lang smeulen. De rollen van eik/beuk ook al geprobeerd. Het smeult vrijwel alleen. Rondom de haard heb je ook veel zaagsel waardoor je altijd veel rommel hebt.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 01 Jan 2015

Beste Ron, Dank voor je reactie op briketten. Goed om ervaringen te horen.

Jasper
Door

Jasper

op 07 Oct 2015

Ik ben ook aan het kijken naar briketten voor onze speksteen kachel. Maar nu vroeg ik mij af wat voor speksteen kachel jullie dan hebben als hij s'ochtends koud is, want de onze is dan altijd nog redelijk aangenaam en ook de temperatuur in huis is nog boven de 19°Maar nu vroeg ik mij ook af of briketten niet te langzaam branden voor speksteen. Ik stook 2x per dag kort en krachtig en liefst met snel brandde houtsoorten zoals dennen en stijgerhout.Als ik langzaam stook dan heb ik het idee dat je de kachel juist van binnenuit afkoelt omdat je een luchtstroom creëert die kouder is dandan de stenen vanbinnen.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 15 Oct 2015

Dag Jasper, Speksteenkachels; echte speksteen kachels zijn volledig gemaakt van speksteen, en die houden inderdaad de warmte lang vast. Er zijn ook kachels die alleen met speksteen bekleed zijn en hierdoor minder rendement opleveren (maar veel goedkoper zijn..) en dus s ’morgens weer koud zijn, ook dit worden speksteenkachels genoemd. Wij stoken zelf 3x per dag kort en krachtig en gebruiken hiervoor berkenhout dat ovengedroogd is. Briketten zijn uitermate geschikt voor speksteen, een laag vochtpercentage dus meer warmte. Je kunt het rustig gebruiken. groet Cocky Hoogeveen

Henk
Door

Henk

op 29 Dec 2015

Ik stook al bijna 20 jaar een tulikivi speksteen kachel. Het beste wat ik vele jaren gestookt heb was droog eiken van een parketboer,afval. Ben nu pallet ruf en pinikay aan het proberen. Ben zeer tevreden over het mooie stoken, kachel is vrij snel warm,pinikay gaat naar mijn oordeel iets sneller op maar het stapelen is ook een genot. Eind oordeel tevreden zal zeker weer bestellen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 30 Dec 2015

Beste Henk, Dank voor je reactie op het artikel over houtbriketten.

Kees Almekinders
Door

Kees Almekinders

op 05 Mar 2016

Dag Bob, Een leuk artikel over briketten. Jouw enthousiasme over briketten heeft mij doen besluiten om Ruf briketten te kopen. Mijn vraag is of er in rendement verschil is tussen eik en beuk. Nu las ik ook dat er aanbiedingen zijn van ruf briketten ES. Heb jij daar Bob ook ervaringen mee. Ik hoor het graag.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Mar 2016

Beste Kees, Dank voor je reactie op ons artikel over briketten. Ik heb Bob je vraag voorgelegd. Dit is zijn reactie.De meeste ruf briketten komen uit landen waar voornamelijk naaldhout groeit. Naaldhout had een slechte naam als je het als haardhout wil gebruiken.Dit vanwege de aanwezige hars, dit is wel achterhaald, Als je het goed laat drogen kan je het prima gebruiken, Het overgrote deel van de verkochte Ruf briketten is gemaakt van naaldhout, als dat idd problemen op zou leveren werd het niet zo veel verkocht, een klant van mij wou om die reden (hars) geen briketten van naaldhout, kocht een pallet Ruf van Eik-beuk en gaf mij een pak om te testen, ik vind ze minder..De verkopers van eik-beuk Ruf hebben het over de echte Ruf, tja wat is echte Ruf? Het verschil is in ieder geval de prijs, Eik-beuk Ruf is meestal duurder. Op dit moment zie je dat de grote aanbieders idd stunten met de prijs, de voorraden moeten weg, de winter is op zijn retour. Met Ruf Es bedoelen ze denk ik Ruf Eik-es, ik zou de klant adviseren om verschillende soorten te kopen/testen. Mijn ervaring is dat klanten verschillend oordelen over de verschillende soorten die ik verkoop. Een bakker verkoopt ook 10 soorten brood, denkt ook niet iedereen gelijk over.. Groetjes Bob

Ton Hameleers
Door

Ton Hameleers

op 27 May 2016

hoi ik wil een in kachel een spiraal inbouwen en met hout briketten of kolen briketten verwarmen voor warm water {hottub} mijn vraag is de briketten geven die veel rook af en wat kan ik het beste pakken voor zo veel min als mogenlijk rook uit stoot .groet ton

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 May 2016

Beste Ton, ik denk dat alle briketten in principe goed zijn en weinig rookuitstoot hebben. Maar vraag het even aan http://www.greenfirezuidlaren.nl Hij helpt je verder.

Fenneke Bruning
Door

Fenneke Bruning

op 30 Sep 2016

Gister voor het eerst een ruf briket in nieuwe speksteenkachel laten branden na instoken met aanmaakhout de week ervoor. Schrok van de enorme rookontwikkeling duurde lang voordat briket echt vlam vatte. Wat doe ik tegen zoveel rook?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 30 Sep 2016

Beste Fenneke, Als het goed is smeult een rug briket veel meer dan dat die brand. Misschien was het vochtig?

Bob Zuidersma
Door

Bob Zuidersma

op 29 Nov 2016

Hallo Fenneke, nog even een aanvulling op de reactie van Pine. Ik adviseer mijn klanten om met aanmaakhout te beginnen en vervolgens met Pini-kay of Bio briket verder te gaan. Als de kachel lekker warm is zal de Ruf briket prima branden, hij is n.l hard geperst en zal net als een blok eiken hout moeilijk vlam vatten in een kachel waar nog niet veel trek in zit. Echter ik heb ook veel klanten die probleemloos met Ruf briketten beginnen en hem makkelijk brandend krijgen, dus het type kachel is ook van belang. De oorzaak van de rook ontwikkeling is dat hij moeite had om vlam te vatten, volgende keer anders meer aanmaakhout gebruiken. Succes Bob Zuidersma - Greenfirezuidlaren

agaath grims
Door

agaath grims

op 05 Oct 2016

we hebben een speksteenkachel en willen nu gaan stoken met houtbriketten. Hoeveel heb je nodig om op te stoken?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 06 Oct 2016

Beste Agaath, misschien begrijp ik je vraag niet goed, maar houtbriketten zijn geen aanmaakhout. Dus je gebruikt ze niet om op te stoken.

Bob Zuidersma
Door

Bob Zuidersma

op 29 Nov 2016

Hallo Agaath, waarschijnlijk bedoel je hoeveel briketten er tegelijk in de kachel gaan, dat bepaal je zelf, hoe meer hoe warmer de kachel zal worden, maar als de kamer en kachel op temperatuur is dan zal 1 briket (zeker in een speksteenkachel) voldoende zijn, zorg er wel altijd voor dat de briketten/haardhout blijft branden en niet gaat smeulen, smeulen geeft veel rook ontwikkeling en een grotere kans op schoorsteenbrand. Groet Bob Zuidersma

Ingrid
Door

Ingrid

op 16 Oct 2016

Ik stook al een aantal jaren met briketten in een speksteenkachel en vind het gewoonweg goed. Het is handig om binnen te dragen want het is meestal ingepakt in een folie of karton. Je moet wel als je stookt het niet laten smeulen maar echt laten branden zoals je met een houtblok zou doen. Dus 2 uur goed doorstoken en dan stoppen en de kachel is 24 uur later nog warm. Ik heb ooit eens briketten kunnen kopen van iemand die het zelf maakt uit afval van de houtzagerij en toen stookte ik voor nog geen 1 € per dag! Dus als je van die kleine briketten kunt kopen in bigbag zeker doen, het is goed en erg goedkoop. Andere briketten zoals Pinikay kan je overal vinden en je hebt er 1 tot maximaal 2 pakketten (bij koudere temperaturen) nodig per dag.

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 21 Oct 2016

Veel haardhout wordt doorgestookt in gasovens. Daarmee ontstaat natuurlijk wel extra CO2 (uit fossiel) in het productieproces. Hoe zit dat met houtbriketten? Worden die ook met gasovens drooggemaakt? Of zit daar onderling verschil tussen?

dina
Door

dina

op 08 Nov 2016

vraag zijn briketten ook geschikt voor een gietijzeren jotul 602 kachel en wordt de kachel niet extra warm waardoor het gietijzer zou kunnen scheuren ,wie kan ons er meer over vertellen

Bob Zuidersma
Door

Bob Zuidersma

op 29 Nov 2016

Hallo Dina, volgens mij is het niet nodig om je hier zorgen over te maken, briketten geven idd meer warmte dan haardhout i.v.m het lage vochtpercentage maar niet zodanig dat je hierdoor meer kans op gescheurd gietijzer hebt, stop de kachel alleen niet helemaal vol met briketten maar waarschijnlijk doe je dat ook niet met haardhout. Groet Bob Zuidersma Greenfirezuidlaren

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 30 Nov 2016

Hoi Bob, Dank voor je reacties!

Bob Zuidersma
Door

Bob Zuidersma

op 30 Nov 2016

Hallo Geert,Allereerst ziet het er lekker uit.. maar als antwoord op je vraag, houtbriketten zijn gemaakt van hout en zonder lijmstoffen onder hoge druk geperst. Dus dat mag geen enkel probleem zijn, ik nodig je uit om eens langs te komen in Zuidlaren dan krijg je wat briketten mee en kunnen we het verder bespreken. Warme groet, Bob

Bob Zuidersma
Door

Bob Zuidersma

op 30 Nov 2016

Graag gedaan!

Geert van der Woude
Door

Geert van der Woude

op 29 Nov 2016

Hallo Bob, kwam toevallig op deze site terecht en val gelijk met de deur in huis, ik heb een eigengemaakte pizza hout/steenoven en nu vraag ik mij af of ik daar briketten in kan gebruiken om pizzas te maken?? ik zal een link meeplaatsen van mijn Facebook zodat je kunt zien wat voor oven(links) het is

erwin van der putten
Door

erwin van der putten

op 13 Jan 2017

ik heb een etna 934 kun je hier ook houtbriketten in stoken. mvg erwin

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Jan 2017

Beste Erwin, Dat zou zeker kunnen.

Anja
Door

Anja

op 19 Oct 2017

en waar zijn deze te bestellen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Oct 2017

In Zuilaren

Xandra
Door

Xandra

op 29 Oct 2017

Ben nu met de pinikay briketten aan het stoken in een houtkacheltje van Contura. Zou ik daar losse stukken speksteen in kunnen leggen om zo de stralingswarmte langer te laten duren?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Nov 2017

Ik denk dat dit prima kan.

jos aertgeerts
Door

jos aertgeerts

op 21 Feb 2018

ik heb onlangs een houtvergasser laten installeren , ik stookte met hout en had laste met de buren . Het was enkel bij het aanmaken , en ook als de ketel niet goed gevuld is . Ik zou graag overstappen naar RUF briketten omdat de verkoper mij vertelde dat die gemaakt zijn van berken zaagmeel . Voor mij is de geur en de rook belangrijk , ik wil geen problemen met e buren .

Lonneke
Door

Lonneke

op 21 Nov 2018

Wij hebben een houten hottub en zouden ook graag met briketten willen stoken. Echter weet ik niet wanneer het moment is om de briketten erop te leggen. Kan ik dat vergelijken als een hardhouten blok wat we na de ideale temperatuur (38 graden) erop leggen om het verder te laten smeulen?

Maatje Bon
Door

Maatje Bon

op 12 Nov 2019

Ben ook blij met mijn verzameling briketten (ruf, nachtbriketten en die met een gat), supermakkelijk. Wel lijken ze erg veel as te produceren, kan dat kloppen? De warmte is intens die ervan af komt! lekker hoor.

Reactie plaatsen