Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Hoe werkt een zonnepaneel op de camper?

article content

Hoe werkt een zonnepaneel op de camper?

Een zonnepaneel op de camper werkt op een 12 V of 24 V accu en is heel makkelijk te installeren. De werking van zonnepanelen is eenvoudig. De energie van de zon wordt via de zonnepanelen en de laadregelaar doorgezet naar de (huishoud)accu van de motorhome. Zo heb je altijd voldoende stroom voor bijvoorbeeld koelkast en verlichting.

Zonnepanelen op de camper of motorhome. Je ziet het steeds meer. Dat is zo gek nog niet. Geen gedoe meer met stroomaansluitingen op campings en bijbehorende kosten. Bovendien kan je met je camper overal gaan staan, zonder bang te zijn dat de volgende dag het voedsel in je koelkastje is bedorven.

Zonnepaneel op camper aansluiten

Zonnepanelen op de camper aansluiten is niet veel werk en wie een beetje handig is, kan dit zelf doen. Alle materialen die je nodig hebt voor het monteren en aansluiten van de zonnepanelen kan je in 1 keer kopen.

Voor de juiste werkingen van zonnepanelen heb je nodig:

 • 1 of meerdere zonnepanelen
 • Een laadregelaar
 • Solar kabel van paneel tot laadregelaar
 • Kabel van laadregelaar naar accu
 • Stekkers
 • Aansluitmaterialen
 • De accu van je motorhome

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor je camper?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor op de camper hangt af van het aantal apparaten dat je gebruikt. Verlichting vraag amper stroom, maar een koelkastje weer veel meer. Het aantal panelen is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van het dak van de camper.

Hoe werkt een zonnepaneel op de camper?

Zonnepanelen werken met een vermogen, uitgedrukt in Wp. (wattpiek). Het vermogen is niet hetzelfde als de opbrengst. De opbrengst van een paneel van 100 Wp is ongeveer 500 Watt per dag op een zonnige dag in Nederland. In Frankrijk kan dit 600 of 700 Watt zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Je moet dus letten op het stroomverbruik van de apparaten die door de zonnepanelen van stroom wilt voorzien.

Vermogen koelkast in de camper

Verlichting in een camper zou bij elkaar nooit veel meer moeten zijn dan 30 Watt, zeker als je gebruikt maakt van ledverlichting. En dan is 30 Watt is nog veel. Heb je daarnaast een redelijk nieuw en energiezuinig (compressor) koelkastje van 50 Watt dan heb je genoeg aan 1 zonnepaneel met een vermogen van 100 Wp. Als het goed is staat het verbruik op het apparaat. Tel alles op en je weet hoeveel zonnepanelen (of liever, hoeveel vermogen per paneel) je moet hebben.

Hou rekening met lagere opbrengst zonnepanelen in de winter

Overigens let wel op. In de winter, als de zon minder schijnt, is de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk lager. Hou daar dus wel rekening mee!

Welke laadregelaar heb ik nodig voor mijn camper?

Het type laadregelaar dat je nodig hebt voor de camper hangt af van het vermogen van de zonnepanelen en de laadspanning van de accu. In de set die via onze houhetwarmwinkel te koop is, zijn de bijgeleverde laadregelaar en het zonnepaneel op elkaar afgestemd.

Vermogen van de laadregelaar voor de camper

Let ook op het stroomsterkte van de laadregelaar. Die wordt uitgerdrukt in A (Ampere). Er zijn laadregelaars van 10 A of van 15 A. Wij verkopen de nieuwste generatie laadregelaars die een hoog rendement gararanderen.
De laadregelaar houdt bovendien de boel in de gaten. Een goede laadregelaar, bijvoorbeeld de Victron Energy, voorkomt het overladen van de accu en ook dat de accu te ver wordt ontladen.

Let op: sluit als eerste de accu aan. De laadregelaar vindt vervolgens het voltage en past zich aan.

Zonnepanelen camper set

In onze Houhetwarm winkel verkopen we sinds kort complete sets zonnepanelen voor de camper. Deze set bestaat uit:

complete set zonnepanelen voor op de camper

Complete set zonnepaneel en montagematerialen voor de camper.

 • 1x Solarmodule SM536-100 met 100Wp
 • 1x Laadregelaar Victron Energy BlueSolar 12/24V 10A
 • 1x spoilerprofielset wit
 • 1x Dakdoorvoerset dubbel incl. schroeven
 • 10m Kabel 2x6mm²
 • 1x Lijmset Teroson MS935
 • 1x Reiniger Loctide van Henkel
 • 1x Paar MC4 Stekker + en –

Zonnepanelen camper prijzen

De kosten voor zo`n complete set liggen tussen de 259 en 279 euro. Voor deze prijs heb je een complete set, inclusief zonnepaneel en montagemateriaal. Hiermee kun je zelf het zonnepaneel makkelijk installeren.

Houhetwarmwinkel!

Houhetwarm heeft sinds kort ook een winkel met producten die te maken hebben met energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. We kunnen je onze producten aanbevelen. Ga hier direct naar de Houhetwarm winkel.

Comment Section

4 reacties op “Hoe werkt een zonnepaneel op de camper?


Door willem verhoeven op 9 maart 2016

mijne heren, ik heb op mijn camper een paneel liggen van 85 Watt. Kan ik hierbij nog een paneel van 140 watt plaatsen ? Ik hoorde dat dan de kleine door de grote wordt gestoord en dan minder capaciteit levert. Kan dat?


Door Pine Berg op 9 maart 2016

Beste Willem. Dank voor je interesse in zonnepaneel op de camper. In antwoord op je vraag: Dit kan wel als ze parallel staan en anders met een eigen regelaar.
Ik heb nog via onze leverancier een 150 Wp paneel voor € 149,- incl BTW ex verzenden. Bij interesse graag even een mailtje naar info@houhetwarm.nl


Door Hans Zwartjes op 2 februari 2016

Wat kost het als jullie het bij onze camper aansluiten?


Door Pine Berg op 2 februari 2016

Beste Hans, Je kunt een kant en klare set zonnepanelen voor op de camper kopen via onze winkel. Dit is een doe het zelf pakket. Maar montage is niet ingewikkeld. Je kunt de set hier bestellen. Mocht je het willen laten doen, stuur dan even een mailtje naar info@houhetwarm.nl dan kijk ik wat ik voor je kan doen.

Plaats een reactie


*