Isolatie
Pine Berg
Isolatie
03/17/2014
3 min
8

Hoe gaat spouwmuurisolatie?

03/17/2014
3 min
8

Hoe gaat spouwmuurisolatie? Het is acht uur ’s ochtends en de medewerkers van VIC, Vink Isolatie Culemborg, zijn dan al een half uur aan het werk. Vandaag zijn ze bezig met spouwmuurisolatie bij een woning in Bunnik. Dit blog gaat over het isoleren van de spouw. Hoe gaat het in zijn werk? En wat staat je te wachten als je een isolatiebedrijf inhuurt om de klus bij jouw huis te doen.

Een bescheiden vrachtwagen staat op de oprit: daarin grote balen inblaaswol (Supafil), een machine om het isolatiemateriaal in de spouw te blazen, slangen, een grote boormachine, een paar ladders. Kortom, alles wat de medewerkers nodig hebben, zit in die vrachtwagen. In 1 dag wordt de hele woning, aan alle kanten, in een warme jas gehesen. Door twee mensen.

vrachtwagen-met-isolatiemateriaal-spouwmuurisolatieHoe gaat spouwmuurisolatie?

Pim Verheyde en zijn collega doen dit werk dagelijks. Ze beginnen met het aanbrengen van de ventilatieroosters. Drie in totaal bij deze woning. Meer isoleren is meer ventileren, dat weten ze. “De Supafil wordt in de hele spouw gespoten. Dus dat zit dicht. Vocht en lucht uit de kruipruimte kan nu niet meer via de spouw naar buiten. Dus om stankoverlast en vochtplekken in de muur te voorkomen, maken we ventilatieroosters”, aldus Verheyde. Ook worden zogenoemde onderbrekingsborstels geplaatst om te voorkomen dat ook de spouwmuur van de buren met Supafil wordt vol geblazen.

klik_hier_voor_gratis_offertes_spouwmuurisolatie

Boren volgens een vast boorpatroon

Als de ventilatieroosters zijn geplaatst, begint het voorbereidende werk voor het vullen van de spouw. Boren, boren en nog eens boren. Met boortje (zeg maar gerust boor 18 mm) worden zo’n tweehonderd gaten in de buitenmuur geboord. Verheyde: “We boren via een vast boorpatroon met een afstand van zo’n 80 centimeter uit elkaar. Het is onderzocht wat het beste werkt. De Supafil wordt via de gaten in de ruimte geblazen. En bij de ramen boren we extra.”

Inblaasmachine

Groot boorgat bij spouwmuurisolatieVerheyde staat op de ladder en boort. Hij begint aan de onderkant van de gevel en werkt stap voor stap naar boven.  Gat na gat, vier stenen omhoog, vier stenen naar links, vier naar rechts. Ondertussen controleert collega Jos de druk op de inblaasmachine. Die moet goed zijn om de spouw goed gevuld te krijgen.”

Spouw van 6 centimeter

Het huis in Bunnik heeft een spouw van 6 centimeter. Dus de ruimte tussen de twee stenen muren is zes centimeter. In de spouw wordt isolatiemateriaal gespoten. Vaak is dit Supafil (een witte wol gemaakt van glaswol). Maar ook eps parels worden veel gebruikt. Verheyde: “Het resultaat is vrijwel hetzelfde. Beide materialen isoleren heel goed.”balen-supafil-voor-spouwmuurisolatie

Grote zakken inblaaswol

In de vrachtwagen staat de inblaasmachine te schudden. De enorme zakken inblaaswol gaan de machine in en worden via een dikke slang onder hoge druk in de spouw gespoten. De spuitmond wordt op het gat gezet en binnen een paar minuten is deze vierkante meter gevuld. En zo wordt deel voor deel van de spouw vol geblazen met Supafil.

Inblazen-supafil-spouwmuurisolatieEr gaat 30 kilogram in 1 m³

Om een uur of 1 in de middag zit de hele muur vol. Er is in totaal 30 kilogram wol in 1 m³ (kubieke meter) Supafil in de spouw geblazen. Alles bij elkaar een oppervlakte van 125 vierkante meter. De medewerkers beginnen met het afronden. Alle gaten worden weer gevuld met cement in de kleur van de stenen, zodat er straks niets meer te zien is. Dan nog even stofzuigen en schoonmaken. Begonnen om half acht en om twee uur klaar.

Thuis blijven tijdens het vullen van de spouw

De bewoners van het huis in Bunnik kunnen gewoon thuis blijven als de isolatieklus wordt uitgevoerd. Het boren geeft natuurlijk een geweldige herrie. De medewerkers van VIC dragen daarom verplicht gehoorbescherming. Maar verder is er geen hinder.

Wil jij ook spouwmuur isolatie? Vraag hier een offerte aan.

klik_hier_voor_gratis_offertes_spouwmuurisolatie

Reacties
Categorieën