Groene energie direct kopen van de energiebron
27 maart 2014 
4 min. leestijd

Groene energie direct kopen van de energiebron

Groene energie direct kopen van de energiebron? Dat kan! Stel, je hebt een windturbine naast je boerderij. Je hebt je eigen energiebronnen en wekt dus zelf je eigen energie op. Maar veel meer energie dan je zelf nodig hebt. De rest van de energie gaat naar het elektriciteitsnet. Gek eigenlijk, want waarom zou je het niet rechtstreeks verkopen aan iemand die groene stroom wil hebben. Nog eentje. Stel, je wilt graag echte groene energie, maar dat is in Nederland lastig te krijgen. Is het dan niet logisch dat je de stroom die je nodig hebt gelijk van de producent van groene energie koopt?
Ja, dat is logisch, dachten de initiatiefnemers van Vandebron. Maar het kan nog niet in Nederland. En daarom richtten ze een online platform op, met vraag en aanbod. Een marktplaats voor energie. Groene energie, duurzame energie. Direct van de producent. Zonder tussenkomst van een energiemaatschappij zoals Nuon of Essent.

Initiatiefnemers-van-Vandebron-groene-energie-direct-van-de-bron

De initiatiefnemers van Vandebron.nl. Derde van links is Aart van Veller.

Ik praat met Aart van Veller, een van de initiatiefnemers van Vandebron. Ik wil meer weten over dit nieuwe energieplatform. Wat kan je ermee en hoe werkt het. “Het is toch idioot dat je in Nederland bijna nergens echt groene stroom kunt kopen”, zegt Van Veller. “Het wordt door veel maatschappijen aangeboden, maar echt 100 % groen is het vrijwel  nooit.” Van Veller heeft het over sjoemelstroom. Want, hoe groen is energie eigenlijk? In de praktijk is groene stroom in Nederland vooral grijze stroom (lees ook het blog hierover op de site van Vandebron.nl). 

Groene stroom is duurzame energie

Groene stroom is duurzame energie. Elektriciteit opgewekt met windturbines, zonnepanelen, biovergisting of waterkracht. In Nederland is steeds meer energie duurzaam. Maar nog altijd wordt verreweg de meeste energie die we met z`n allen verbruiken, opgewekt met fossiele brandstoffen als kolen en aardgas.

Alternatieve energiebronnen

Groene stroom dus. Waarom willen we groen? Waarom willen we alternatieve energiebronnen? Omdat verbranding van fossiele brandstoffen CO2 veroorzaakt. En CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. En de opwarming van de aarde veroorzaakt klimaatverandering, waardoor het leven op aarde drastisch verandert. Extreme droogte, heel veel regen, overstromingen, zeespiegelstijging.

Energie verkopen aan de consument

Terug naar Aart van Veller en zijn verhaal. Vandebron gaat 2 april 2014 echt beginnen, maar je kan je nu al aanmelden. Zowel als producent als consument. Van Veller: “We geven de producenten van duurzame energie 10 tot 20% meer voor hun energie dan de reguliere energiemaatschappijen. Dus waarom zou je de energie die je toch niet zelf gebruikt, niet via Vandebron verkopen?”

Oproep aan producenten van energie

Of liever, rechtstreeks aan de consument. Iedere leverancier van energie krijgt een eigen profiel op de site. Als consument kan je kiezen welke duurzame energie je wilt hebben. Vandebron werft nu niet alleen consumenten, uiteraard moeten ook de producenten mee doen. Vraag en aanbod. “Het loopt goed, we hebben momenteel een stuk of 15 overeenkomsten met eigenaren van windturbines en bio-vergisting installaties die samen voor zo’n 20 duizend huishoudens energie opwekken”, zegt van Veller tevreden. “Maar we kunnen nog veel meer duurzame energie gebruiken, vooral producenten van zonne-energie, die meer produceren dan ze zelf gebruiken, verwelkomen we graag.”

Marktplaats voor groene energie

Het is dus een marktplaats. En die moet in balans blijven. En als dat niet gebeurt? Als jouw producent niet produceert? Wat dan? “Geen paniek” stelt Van Veller gerust. “In Nederland krijg je altijd stroom van het net. Dat is wettelijk geregeld.”

Koppeling van energie

Hoe werkt het vanaf april 2014, als Vandebron operationeel is? Er zou toch geen stroomdraad gaan lopen van de producent rechtstreeks naar mijn huis midden in de stad, stel dat ik mee ga doen. Nee, natuurlijk niet, dat kan niet. Van Veller: “Je maakt administratief en financieel de koppeling. De leveringsprijs komt rechtstreeks bij de producent terecht. Wij hebben die leveringsvergunning. In die zin zijn wij ook een energiebedrijf.”Vandebron-zonne-energie

Unieke klantenservice

En, als je dan toch met iets nieuws begint, dan verander je gelijk de manier van werken. Het moet uit persoonlijke ergernis zijn voorgekomen. Uren, dagen wachten totdat je geholpen wordt als consument bij een groot bedrijf. Of het nu een energiemaatschappij is of een internetprovider. Floor van Eelen is aangetrokken om een unieke klantenservice op te zetten. Een klantenservice waar je als klant snel geholpen wordt. Zoals het eigenlijk hoort. Van Eelen: “Ik ben bezig met het opzetten van een klantenservice die uniek is. De mensen die je aan de lijn krijgt, helpen je echt. Ze hoeven zich niet aan allerlei regels te houden, zoals een vast aantal minuten die ze aan de klant mogen besteden. Ook al duurt het lang, ze gaan door tot het is opgelost.”

Radicaal transparant

En iedere klant krijgt een eigen omgeving op de site. Zodat je kan zien waar je stroom vandaan komt. Van Veller: “Wij zijn radicaal transparant. Bij ons zitten er geen addertjes onder het gras. Wat we zijn is wat we doen. Nuon bijvoorbeeld zegt stroom van zonne-energie te leveren. Maar in de praktijk leveren ze maar heel weinig zon. En dat geldt voor vrijwel alle grote energiebedrijven. Ze maken reclame met groene stroom, maar dat is het niet.”

Grote verandering van de energiemarkt?

Dertien mensen werken op dit moment keihard om straks de energiemarkt in Nederland misschien wel radicaal te veranderen. Uit marktonderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden geïnteresseerd is in dit aanbod. Of ze het gaan doen is afwachten. Maar de eerste stappen zijn veelbelovend. Bijna 1000 mensen hebben zich al gemeld.

Goedkope energie?

Is het goedkope energie of dure energie? Ben je als consument duurder uit als je overstapt naar Vandebron? “Nee”, zegt Van Veller. “Tenzij je er een sport van maakt om elk jaar over te stappen. Maar dat is een hoop gedoe en je hebt bovendien geen echte groene stroom die in Nederland is opgewekt. Bij ons betaal je natuurlijk ook vastrecht, net als bij alle andere energiebedrijven. Bij ons betaal je tien euro per maand en dat is iets meer dan bij sommige anderen. Maar onder de streep ben je binnen 1 to 2 jaar goedkoper uit.”
Vandebron organiseert ook het overstappen voor je. Maar een eventuele boete wegens contractbreuk van je oude energiebedrijf moet je gewoon zelf  betalen.

Meer weten? Kijk op Vandebron.nl

Bron beeldmateriaal: Vandebron.nl

Vind je dit een leuk artikel? Geef het een like!

Reactie plaatsen