Modellen groendak

Er zijn verschillende modellen groendak te krijgen. Sowieso is er voor elk soort dak een groendak, maar ook zijn er verschillende groendaken. De verschillen zitten voornamelijk in de soorten begroeiing op het dak. Met een groendak verlies je minder warmte en hoef je minder te stoken. Hierdoor bespaar je op de gasrekening.

Plat dak

Met een plat dak heb je de meeste mogelijkheden. Je kan intensieve en extensieve groendaken aanleggen zolang de dakconstructie het toelaat. Ook een begaanbare daktuin kan erg goed op een stevig plat dak. Intensieve groendaken hebben onderhoud nodig, dus in dat geval moet u ook zelf het dak nog opkunnen om te sproeien of bemesten.

Schuin dak

Ook voor schuine daken zijn goede oplossingen op het gebied van groendaken. Normaal gesproken worden extensieve groendaken op een hellend dak (maximaal 45 procent) gemaakt. Deze bestaan uit vetplantjes, mossen en kruiden en hebben geen onderhoud nodig. Het groendak op een hellend dak wordt zo gemaakt dat de begroeiing niet van het dak glijdt.

Grasdak

Het grasdak bestaat uit een stevig folie waarop een laag turf ligt. Hierin wordt het gras gezaaid en de laag turf neemt ook vocht op. Het gras op een grasdak hoeft niet onderhouden te worden, dit type groendak is bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte, vorst en hitte. Ook het turfdak is in opkomst. Hierop staat wat langer gras en het heeft daarom een erg natuurlijke uitstraling. Ook turfdaken zijn onderhoudsvrij.

Daktuin

De daktuin is met name interessant voor platte daken. Je richt de daktuin in zoals een normale tuin. De bodem bestaat uit grind en aarde. Afhankelijk van de dikte van de bodem kunnen grassen, bloemen maar ook struiken of zelfs bomen geplant worden op het tuindak. Een daktuin is prima begaanbaar, je kunt dus echt in de tuin zitten op een daktuin. Het dak waarop de daktuin aangelegd wordt moet natuurlijk stevig genoeg zijn om alles te kunnen dragen.

Blog over een dakpan waar een plantje in kan

Ontwerper Roel de Boer bedacht de groene dakpan. Een dakpan waar je een plantje in kan zetten. Pine Berg blogt over deze geweldige uitvinding.

RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips

Tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips over groene daken en verticale tuinen. Check eerst de dakbedekking en kijk of je dak niet lekt. Meer tips in het interview met tuinman Lodewijk.

 
Reactie plaatsen