Energie besparen met de vloer
07 maart 2019 
1 min. leestijd

Energie besparen met de vloer

Wist je dat je veel energie en geld kunt besparen met de vloer? Alleen al met de keuze tussen hout en tapijt kun je de energierekening enorm naar beneden brengen. Kies jij voor een houten vloer vanwege de sfeer en uitstraling die deze aan je huis geeft? Of ga je voor tapijt omdat dit zacht en warm aanvoelt onder je voeten? Wat energiebesparing betreft, kun je het beste voor de laatste kiezen.

Isolatievermogen

Houten vloeren zijn mooi, maar kunnen koud aanvoelen onder je voeten. Bovendien glipt de warmte en daarmee de euro’s tussen de planken door. Zeker als de vloer niet geïsoleerd is. Het gemiddelde huis verliest dan maar liefst 10 procent van zijn warmte. Tapijt van goede kwaliteit, in combinatie met een ondervloer, kan zelfs even goed isoleren als vloerisolatie van glaswol.

Waarom tapijt energie bespaart

Tapijt houdt lucht vast in de vezels, waardoor het een natuurlijke isolator is. De truc om ervoor te zorgen dat een tapijt zoveel mogelijk isolatie biedt, is om het te combineren met de juiste onderlaag. Dit verhoogt de totale R-waarde van de vloerbedekking.

Behoorlijke besparing

Een gemiddeld tapijt heeft een R-waarde van ongeveer 0,18 per cm. Wanneer je een energie-efficiënte onderlaag kiest, stijgt de gecombineerde R-waarde tot ongeveer 2,27 per cm. Een gemiddeld huishouden kan hierdoor rekenen op een energiebesparing van bijna 600 euro in een periode van 10 jaar.

Comeback van tapijt

In een tijd waarin velen van ons niet alleen energie willen besparen, maar ook duurzaam willen wonen, is het niet verwonderlijk dat vloerbedekking aan een comeback werkt. Zelfs wanneer je tapijt alleen in bepaalde kamers legt, is de besparing op je energierekening de moeite waard.

Ga je toch voor een houten vloer? Zorg dan in ieder geval voor goede vloerisolatie en een karpet om je voeten warm te houden.

Reactie plaatsen