Elektrische open haard beter voor het milieu
21 januari 2019 
2 min. leestijd

Elektrische open haard beter voor het milieu

Buiten is het koud. De regen slaat tegen het raam. Kortom, het is perfect weer om met een kop thee en een goed boek bij de open haard te zitten. Maar ja, een open haard is slecht voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig duurzamere alternatieven die net zo knus en gezellig zijn, maar wel een stuk duurzamer.

Warmteverlies

Een open haard staat natuurlijk mooi en nostalgisch. Het geknisper van vlammen en de knusse warmte die deze geven zorgen meteen voor een behaaglijk en welkom gevoel. Helaas is een open haard die brandt op hout of gas niet bepaald efficiënt en duurzaam. Liefst 90 procent van de warmte vliegt meteen via de schoorsteen naar buiten. Om je woonkamer warm te krijgen en te houden, moet je dus flink stoken. Er zijn ook gesloten open haarden op gas of hout, dus met glas ervoor. Deze verliezen minder warmte via de schoorsteen.

CO2-uitstoot

Verlies van warmte is niet de enige reden waarom een open haard een minder goede keus is. De fijnstof en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen, zijn schadelijk voor je eigen gezondheid en die van je buren. Ook van de rook kun je behoorlijk last hebben. Verder komt bij het verbranden van hout of gas het broeikasgas CO2 vrij, zelfs meer dan bij het verbranden van steenkolen. En het hout voor je open haard moet ergens vandaan komen. Minder bomen door kap betekent meer CO2 in de lucht. Wil je toch genieten van de warmte van brandend hout? Kies dan voor een pelletkachel. Die is schoner en efficiënter. Een pelletkachel brandt op blokjes samengeperste, gerecyclede houtsnippers.

Elektrische haard: een duurzaam alternatief

Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig bootsen deze echte vlammen bijna perfect na. En dit soort haard is veel duurzamer: er komt geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden. Ook heb je geen rondvliegende as of rook in je kamer meer, wat beter is voor je gezondheid. Een ander groot voordeel is dat je voor een elektrische haard geen schoorsteen nodig hebt. Dit type haard is onderhoudsarm en je zet deze neer waar je maar wilt: woonkamer, slaapkamer of keuken, het maakt niet uit.

Kosten besparen

Je zet een elektrische haard alleen aan als je deze echt gebruikt. Je verspilt dan geen energie op het moment dat je bijvoorbeeld even een uurtje weg bent. En laat je deze wel aan, dan kun je de kosten drukken door energie vergelijken en een voordelig contract te zoeken. Zo betaal je minder voor gas en stroom. Wat ook handig is van de elektrische open haard, is dat je de verwarming kunt uitzetten maar wel kunt profiteren van het vlammenspel. Dat is ideaal als het niet koud is, maar je wel wilt genieten van de gezelligheid van zacht flikkerende vlammen. Er zijn verschillende systemen waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er haarden waarbij waterdamp realistische vlammen creëert. Ook zijn er haarden die ‘branden’ door middel van energiebesparende ledlampen. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten.

E.Gerritsen
Door

E.Gerritsen

op 01 Sep 2019

Helder verhaal. Dank je wel. Ik heb het doorgestuurd naar vrienden die dromen van een aan te leggen ouderwetse open haard. Misschien dat dit alternatief hen inspireert...Dank dus.

Reactie plaatsen