Duurzame huizen
21 oktober 2013 
2 min. leestijd

Duurzame huizen

Vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie: je wilt wel, maar hoe pak je het aan? Ga eens kijken hoe anderen het doen in hun geheel of gedeeltelijke duurzame huizen. Dat is de gedachte achter de Nationale Duurzame Huizenroute, op zaterdag 26 oktober 2013. Een leuk initiatief, waarbij huizenbezitters die bezig zijn met energiebesparing en het opwekken van duurzame energie (zonnepanelen) aan vreemden laten zien hoe ze het hebben aangepakt en hoeveel het oplevert. Ik sprak met Marjolijn Bos van Majada Projectmanagement, die het evenement organiseert.

Zo´n tweehonderd huiseigenaren stellen op 26 oktober hun huis open en vertellen aan belangstellenden op welke wijze zij hun huis duurzaam hebben gemaakt. Kennis en ervaringen worden gedeeld en mensen stimuleren elkaar om hun huis te verduurzamen.

Kijken bij duurzame huizen

In heel Nederland zijn duurzame huizen aangemeld. Het gaat om appartementen, vrijstaande woningen, monumentale panden, ecowoningen en energieneutrale woningen. Ook is er een grote verscheidenheid in duurzame toepassingen zoals groene daken, zonneboilers en gevel- en vloerisolatie.Duurzame huizen

Marjolijn Bos: ,,Het is heel divers. Er zijn mensen die hun huis compleet energiezuinig hebben gemaakt, maar ook huiseigenaren die aan de slag zijn gegaan met vloerisolatie. Ook zie je een grote variatie in het gebruik van materialen. Ik zou zeggen, ga kijken en laat je voorlichten door mensen die ervaring hebben opgedaan en je precies kunnen vertellen hoe het heeft uitgepakt.”

Gratis kijken bij duurzame huizen

Zowel bezoekers als huiseigenaren betalen niets. Huiseigenaren kunnen hun woning op de site zetten en aangeven welke maatregelen ze hebben genomen. Wie op bezoek wil, moet zich even aanmelden, zodat de gastheer –vrouw weet hoeveel mensen hij of zijn kan verwachten. Via de website van de Nationale Duurzame Huizenroute kunnen bezoekers zich aanmelden. Het is overigens al leuk om even op de site te kijken, waar huizenbezitters hun ervaringen delen. Ook dan al kun je inspiratie op doen.

Initiatief voor duurzame huizenroute

Het initiatief voor de huizenroute komt nu eens niet van een ideële organisatie of vereniging, maar van een  `gewoon` adviesbureau. Dit bureau (advies in onder meer projectmanagement en communicatie) organiseerde de afgelopen twee jaar de huizenroute in de gemeenten op de Veluwe. En nu dit jaar voor de eerste keer in heel Nederland.

Het initiatief om je huis open te zetten voor nieuwsgierigen in duurzame maatregelen is niet uniek. Andere organisaties pleiten al enige jaren om bij elkaar te gaan kijken. Duurzame Buren bijvoorbeeld. Marjolijn Bos: ,,We willen met deze actie juist al dit soort initiatieven bundelen.”

Maak je huis energiezuinig

Een goed verhaal over een duurzame toepassing kan een bezoeker van een woning enthousiasmeren om ook zijn eigen huis energiezuiniger te maken. Elke ervaring is hierbij waardevol; het kan gaan om ervaringen met een HR+-ketel, spouwmuurisolatie, pelletkachel of bijvoorbeeld een volledig energieneutraal huis. Een aanrader dus voor iedereen die zich wil oriënteren op duurzaam en energiezuinig wonen. De website www.duurzamehuizenroute.nl biedt de gelegenheid om ook na 26 oktober contact op te nemen met ervaringsdeskundigen.

Reactie plaatsen