Deze tips helpen je huis zo goed mogelijk te isoleren
17 september 2020 
1 min. leestijd

Deze tips helpen je huis zo goed mogelijk te isoleren

Het isoleren van je woning kan een hoop geld besparen op de energierekening. Het spreekt voor zich dat veel mensen interesse hebben in het (laten) isoleren van hun woning. Maar wanneer doe je het nu eigenlijk goed? In dit artikel zetten we daarvoor enkele tips op een rij.

Gebruik PIR-platen

Volledige isolatie van je huis scheelt je per jaar maar liefst €550 op de energierekening. PIR (polyisocyanuraat) is een van de meest efficiënte isolatiematerialen die er bestaan in de bouwsector. Het is dan wel geen natuurlijk product, maar PIR is absoluut duurzaam. De energie die het kost om het product te maken, wordt ten minste tachtig keer bespaard wanneer het in huis is aangebracht.

Je kunt PIR-platen perfect gebruiken voor het isoleren van vloeren, muren (aan de binnenkant), spouwmuren (bij nieuwbouw) en daken. Het materiaal is licht en behoorlijk brandveilig, dus het is een zeer handzaam en betrouwbaar materiaal.

Kies sowieso voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie geeft een besparing van ongeveer 20% op je stookkosten. De investering die je ervoor doet, heb je daardoor heel snel terugverdiend. De gemiddelde prijs voor het isoleren van de spouw ligt tussen de € 18 en € 25 per vierkante meter, afhankelijk van het type huis en het gekozen isolatiemateriaal. Je krijgt meestal tien jaar garantie op de isolatie.

Onderzoek wel eerst of de spouw geschikt is voor isolatie. Stel dat de spouw vol gestort is met puin, dan moet dat eerst worden weggehaald. Via gaatjes in de voeg kan een expert met een camera de spouw inspecteren. Vervolgens is de keuze aan jou of je voor EPS parels, PUR schuim of Supafil kiest. Overigens zijn woningen gebouwd na 1980 al voorzien van spouwmuurisolatie. Ook goed om te weten: woningen van voor 1930 hebben geen spouw.

Maak gebruik van de financiële mogelijkheden

Vanuit de overheid zijn er diverse subsidieregelingen waarvan je gebruik kunt maken als je de woning gaat isoleren. Dit is natuurlijk een mooie meevaller en het zorgt ervoor dat het rekensommetje voor de isolatie er ineens nog positiever uit komt te zien. Naast de directe winst dankzij de energiebesparing, hoef je er ook nog eens minder zelf voor te investeren.

Of je nu een annuïteitenhypotheek afsluit of een andere variant: je kunt een hoger hypotheekbedrag opnemen als je duurzame aanpassingen doet aan de woning. Daar valt isolatie absoluut onder, dus profiteer van de mogelijkheden die er zijn op dit gebied. Je hypotheekverstrekker kan je er meer over vertellen.

Reactie plaatsen