Controle op Chinese zonnepanelen
13 maart 2014 
1 min. leestijd

Controle op Chinese zonnepanelen

Zonnepanelen en zonnecellen in de panelen mogen niet in China geproduceerd zijn. Met deze opdracht wordt door de douane op dit moment scherp gecontroleerd in de haven van Rotterdam.

De douane is hier al enige weken mee bezig, containers worden vastgehouden voor controle. In iedere container zitten 700 tot 750 zonnepanelen. Duidelijk is dat dit een behoorlijke vertraging geeft en dit betekent  dat veel mensen hun zonnepanelen veel later geleverd krijgen. Vooral  mensen die die panelen hebben besteld van onder andere het merk Sunrise hebben kans dat hen dit gaat overkomen. Deze panelen worden door diverse bedrijven in Nederland aangeboden, maar ook via de groepsaankoop “SamenZonneEnergie” van iChoosr zijn deze zonnepanelen door diverse gemeenten in de provincie Zuid-Holland aangeboden.

Europese Commissie

De problemen doen zich voor bij de fabrikanten van o.a. het merk Sunrise en Zn shine. Fabrikanten hebben afspraken gemaakt met de Europese Commissie voor het hanteren van een minimumprijs van € 0,55 per wattpiek. De fabrikanten van Sunrise hebben deze verklaring niet ondertekend. Dit zou de reden zijn dat de zonnepanelen en zonnecellen van dit merk niet vrijgegeven worden.

Reactie Ichoosr over levering zonnepanelen Zuid Holland

Ichoosr organiseert voor een aantal gemeenten in Zuid-Holland een groepsaankoop voor zonnepanelen. Ruud Frijstein van Ichoorsr laat weten dat de zonnepanelen inderdaad zijn gecontroleerd, maar dat de meeste zonnepanelen afgelopen week zijn vrijgegeven. Deze week worden deze zonnepanelen gewoon geïnstalleerd bij de deelnemers. “Er zijn afgelopen week slechts enkele installaties verzet door het oponthoud in de haven”, aldus Frijstein.

Alle zonnepalen gecontroleerd

Volgens Frijstein worden alle merken zonnepanelen uit Aziatische landen verscherpt gecontroleerd. “Het is alleen maar goed dat er gecontroleerd wordt. De afspraken zijn gemaakt, daar moet men zich aan houden. Er wordt gelet op de hoeveelheid zonnepanelen die de EU binnenkomt, maar vooral op de herkomst van de zonnepanelen. Panelen uit Japan mogen niet oorspronkelijk in China zijn gemaakt. Daarom worden zonnepanelen uit alle Aziatische landen gecontroleerd.”

Datum: 17-03-2014

 

Reactie plaatsen