Page content

De kosten van een windmolen

De kosten van een windmolen zijn hoog. Voor een kleine windmolen om elektriciteit op te wekken voor je eigen huishouden moet je behoorlijk investeren. Er zijn verschillende kleine windturbines op de markt, maar de prijzen lopen sterk uiteen.

De kosten van een windmolen

Om je een idee te geven, je kunt nu windturbines kopen voor bedragen tussen de € 3500,- en € 40.000,-. De elektriciteitsopbrengst van de verschillende modellen loopt ook sterk uiteen. Veel kleine windturbines zijn op basis van de prijs-prestatieverhouding niet interessant voor particulier gebruik. De terugverdientijd is vaak de investering niet waard.

Meerdere windturbines om voldoende elektriciteit op te wekken

Het is vrij lastig om te bepalen welk model geschikt is in jouw situatie, aangezien de ligging van je woning ook een bepalende factor is voor het rendement.Een eenduidig antwoord is er niet. In geval van ongunstige omstandigheden zou je meerdere windturbines moeten plaatsen om een goed rendement te halen. Dat betekent automatisch dat de kosten van een windmolen en terugverdientijd enorm omhoog schieten.

Subsidies vanuit de overheid of gemeente

In sommige gevallen kun je aanspraak maken op subsidie vanuit de overheid of uw gemeente. Dit zijn doorgaans geen schrikbarend hoge bedragen, maar eerder een kleine aanmoediging om de investering te belonen. Ook met subsidie liggen de kosten van een windmolen voor nog steeds erg hoog.

BTW plicht en windenergie

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de eigenaar van zonnepanelen die stroomt teruglevert aan het net, BTW plichtig is. Dat wil zeggen dat hij/zij BTW moet betalen over het bedrag dat ontvangen wordt van de energieleverancier. Een voordeel is dat de BTW betaald over het bedrag van aankoop terug gevraagd kan worden. Nu is de situatie voor de teveel opgewekte stroom door de windmolen gelijk aan de teveel opgewekte stroom door de zonnepanelen. Informeer bij de belastingdienst hoe u moet handelen. In het blog “Ben ik BTW plichtig met zonnepanelen” kun je meer lezen over de BTW.

Het Nationaal Energiebespaarfonds

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Behalve voor het isoleren van de woning worden er ook leningen verstrekt voor het opwekken van energie, dus voor zonnepanelen, zonneboilers of windmolens. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie van energie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een vaste rente van 3 tot 3,5 % gedurende de gehele looptijd. Begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl

Kleine windmolen

In opmars zijn de kleine windturbines, die op woningen en kantoren worden geplaatst. Tot nu toe is de investering nauwelijks de moeite waard geweest, vanwege het relatief lage rendement van deze kleine windmolens. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de Archimedes (zie filmpje van Kassa Groen op de pagina windmolen). Overigens, heb je interesse in deze kleine windmolen, dan is misschien de Smartflower ook interessant voor je. Een uitklapbaar zonnepaneel, draaiend naar de zon. Lees hier meer over de Smartflower.

Op dit moment wordt een prototype van deze Archimedes getest. Het is een compacte windmolen, de kosten van deze windmolen is ongeveer € 3900 en met een hoog rendement. De Archimedes komt in januari 2015 op de markt.

Interesse in deze kleine windmolen?

Vul bijgaand formulier in en we houden je op de hoogte!

Interesse in deze kleine windmolen?
Vul het formulier in!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo\'n hekel aan spam als jij

 

  Comment Section

  25 reacties op “De kosten van een windmolen


  Door coen de leeuw op 6 januari 2016

  wij zijn bezig met een sectorwerkstuk over duurzame energie. wij willen vragen hoeveel kwh een grote windmolen gemiddeld per dag opwekt?


  Door Pine Berg op 6 januari 2016

  Beste Coen, een grote windturbine wekt per dag heel veel energie op. Het is afhankelijk van de locatie. Kijk eens op deze site voor meer info.


  Door Garrit Kets op 24 september 2014

  Kunt u een indicatie geven over de hoogte van de installatiekosten en die van de randapparatuur.


  Door Cocky Hoogeveen op 25 september 2014

  Beste Garrit. Dank voor je vraag op ons artikel over de kosten van de windmolen. Helaas moet ik je hierbij het antwoord vooralsnog schuldig blijven.Over de installatiekosten horen we verschillende verhalen. Het zou ongeveer 2000 tot 3000 euro kosten. Maar dan heb je er ook een omvormer bij. Maar het is nog onduidelijk of deze kleine windmolen met of zonder omvormer geleverd wordt. Zodra we meer weten, zetten we het op de site. Als je interesse hebt kun je je ook op onze interesse lijst laten zetten. Dat verplicht tot niets, maar heb je wel als eerste de info. Je kan je via deze link melden.


  Door Jannes Tessemaker op 19 augustus 2014

  Hallo Cocky Hoogeveen graag zou ik informatie willen over de Liam Archimedes, denk erover om er 1 te plaatsen op een dak van een 5 mtr. hoge schuur die 100 meter rondom vrij staat, wat is het gewicht en hoeveel zijwaartse druk. Komt er op. M.vr.gr. Jannes


  Door Cocky Hoogeveen op 20 augustus 2014

  Beste Jannes, Zet je naam even op de lijst. Dan blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen. Info van ontwikkelaar Archimedes:
  De Urban Wind Turbine Liam F1 is een kleine windturbine met een diameter van 1,5 meter en weegt ca. 55 kilogram. Vanwege zijn kleine formaat en gewicht kan hij daarom op bijna elke gevel of elk dak geïnstalleerd worden. Hij zal in Nederland bij een windsnelheid van 4,5 m/s gemiddeld tussen de 300 en 2500 kilowatt per jaar opwekken. Dit is gemeten op ca. 10 meter hoogte – de gemiddelde hoogte van een dak van een rijtjeshuis. In Nederland komt de meeste wind uit Zuid Westelijke richting. Wat de windturbine uiteindelijk in uw situatie oplevert, is afhankelijk van de hoeveelheid wind, waar u woont en hoe hoog uw dak is.


  Door bas van der pennen op 5 juni 2014

  graag meld ik mij aan voor de nieuwsbrief.

  Met vriendelijke groet

  Bas van der Pennen


  Door Cocky Hoogeveen op 5 juni 2014

  Beste Bas, Ik neem aan dat je onze nieuwsbrief met betrekking tot de kleine windmolen (de Liam) bedoeld? Je kunt je via deze link aanmelden.


  Door Dounen op 30 mei 2014

  L.S.
  Mijn gebruik is op jaarbasis ca. 25000 KW. Is dit met een windmolen op te vangen? Het betreft een groot woonhuis met een schuin pannendak.
  Met vr. gr.
  M.S.Dounen


  Door Cocky Hoogeveen op 30 mei 2014

  Beste Dounen,
  Ik ga er even vanuit dat u 2500 kWh bedoeld (25000 is wel heel erg veel!). Nee, dat gaat u niet redden met de kleine windmolen, de Liam. Daarvoor moet u een middelgrote windmolen aanschaffen. Kijkt u eens op dit artikel over de middelgrote windmolen.Mocht u meer informatie willen, kunt u altijd even contact met ons opnemen. (info@houhetwarm.nl)


  Door Gerda van Eijk op 29 mei 2014

  Wil graag op de hoogte worden gehouden van de ontwikkeling van de windmolen


  Door Cocky Hoogeveen op 30 mei 2014

  Beste Gerda,
  Dank voor je interesse. Schrijf je even in op onze lijst. Dan houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen van de kleine windmolen.Inschrijven kan hier.


  Door Loek Swinkels op 28 mei 2014

  Kan deze windmolen ook zonder vergunning op het dak van een bungalow geplaatst worden .
  Ik heb er wel interesse in. Heb ook zonnepanelen op het dak liggen.
  Met groeten vanuit het Helmondse,
  Loek


  Door Cocky Hoogeveen op 28 mei 2014

  Beste Loek,
  Ik denk het wel, ik ga het voor je uitzoeken. Ik neem snel contact met je op.


  Door Hennie Lensink op 28 mei 2014

  Wij wonen buiten het dorp, en hebben een boerderij met een rietendak. Dus zonnepanelen lukt niet. Misschien is dit een oplossing wilt u ons op de hoogte houden?


  Door Cocky Hoogeveen op 28 mei 2014

  Beste Hennie,
  dank voor de reactie op de windmolen.
  Misschien kunt u uw naam op lijst zetten, dan houden we u op de hoogte.
  Dat kan via dit formulier.


  Door Cocky Hoogeveen op 5 juni 2014

  Beste Hennie Lensink,
  Uw huis heeft een rieten dak en is daarom niet geschikt voor zonnepanelen. Sinds twee weken is de Smartflower op de markt, 18 m2 aan zonnepanelen die meedraaien met de zon door een ingebouwd GPS systeem. Doordat de Smartflower meedraait is de opbrengst 40% hoger dan bij de gewone zonnepanelen. Mogelijk is dit eventueel in combinatie met de kleine windmolen voor u interessant.
  Meer informatie kunt u hier vinden. http://houhetwarm.nl/smartflower-zonnepanelen-die-meedraaien-met-de-zon/. Ik kan mij wel voorstellen dat de prijs een belemmering zal zijn.
  groet
  Cocky Hoogeveen


  Door I. de haas op 24 maart 2014

  Geachte mevrouw,

  Voor onze school zijn wij opzoek naar windmolens of zonnepanelen, die ongeveer 355 megawatt moeten leveren.. Wat is voordeliger voor ons?

  ik hoop dat u mij hierin kunt helpen,

  Hartelijke groeten,

  I. de Haas


  Door Cocky Hoogeveen op 31 maart 2014

  Beste mevrouw de Haas
  Ik heb privé gereageerd op uw vraag. Maar voor alle andere lezers. Op dit moment is de kleine windmolen enorm in ontwikkeling. Ik verwacht dat de Liam van Archimedes binnen een paar maanden op de Nederlandse markt is. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe het zit met de vergunningen voor plaatsen op je dak. De kosten van de kleine windmolen liggen rond de 4000 euro.
  Vooralsnog kan je, zeker als school, beter zonnepanelen leggen, ook omdat veel gemeenten subsidies geven voor zonnepanelen op het dak van de school.


  Door m van duijne op 2 december 2013

  heb intresse voor een molen op mijn zeilboot  Door J H Iedema op 2 november 2013

  Gaarne info over de Archimedes windmolen


  Door Cocky Hoogeveen op 7 november 2013

  Beste Jan,
  Ik zie dat je je al hebt aangemeld voor meer info over de Archimedes. We houden je op de hoogte over deze kleine windmolen. In november gaat het bedrijf de molens testen. Als we meer weten, laten we het weten! Voor meer info verwijs ik je naar ons blog met het laatste nieuws over de kleine windmolen.


  Door M.Salim op 10 oktober 2013

  Geachte heer/mevrouw,

  Voor ons bedrijf in Sudan zijn wij opzoek naar windmolens, die ongeveer 200 megawatt moeten leveren..

  mijn vraag aan u is :
  – Kunt u hier iets in betekenen?
  – Het moet 200 megawatt opleveren.
  – Zijn ze geschikt voor het klimaat in Sudan?
  – Kunt u een voorlopige offerte opstellen?

  ik hoop dat u mij hierin kunt helpen,

  Hartelijke groeten,

  M. Salim


  Door Cocky Hoogeveen op 11 oktober 2013

  Hartelijk dank voor uw reactie, mijnheer Salim. Wij gaan vandaag aan de gang met uw aanvraag.

  Plaats een reactie


  *