Wat doet een schoorsteenveger precies?
03 maart 2020 
1 min. leestijd

Wat doet een schoorsteenveger precies?

Wat doet een schoorsteenveger precies? Vaak wordt gedacht dat het werk van een schoorsteenveger niets meer is, dan het vegen van het rookkanaal in woningen. Een schoorsteenveger kan je echter ook van advies voorzien! Laat je bijvoorbeeld adviseren over de mogelijkheden om vogels buiten de schoorsteen te houden. In het voorjaar zoeken vogels naar een beschutte plek om aan de bouw van hun nest te beginnen. De schoorsteen kan hier een geschikte plek voor zijn.

Ook kan een schoorsteenveger advies geven, wanneer je het rookkanaal wilt verleggen of aan wilt sluiten op een nieuwe kachel. In de basis focust een ervaren schoorsteenveger zich vanzelfsprekend wel op de reiniging van rookkanalen. Je leest er in dit artikel meer over!

Een warm huis met een hout- of gaskachel

Om je woning lekker warm te houden, kan het gebruik van een hout- of gaskachel het overwegen waard zijn. Vaak wordt het gezien als een aanvulling op de cv-ketel, welke alle ruimtes in huis van warmte voorziet. Een gas- of houtkachel biedt het voordeel, dat het gezelligheid toevoegt aan ruimtes. Er is niets fijner dan het knisperende geluid van een haardvuurtje.

Aan het gebruik van een hout- of gaskachel zitten risico’s, als het rookkanaal niet voldoende onderhouden wordt. Wist je dat er brand kan ontstaan als de schoorsteen niet regelmatig geveegd wordt?

Brand in de schoorsteen door creosoot

Een brand kan in de schoorsteen ontstaan bij de ontwikkeling van creosoot. Dit is een brandbare laag, welke voortkomt uit de brandbare stoffen die vrijkomen in de houtkachel. Ook een vogelnest zou een brand kunnen veroorzaken. Bij de bouw van een vogelnest wordt gebruik gemaakt van droog gras, mos en kleine takjes.

Als de vonken uit de houtkachel het mos of droge gras raken, kan dit het begin van een brand vormen. Het is niet voor niets dat veel verzekeraars de eis stellen, dat de schoorsteen jaarlijks geveegd moet worden. Het verkleint de kans op een brand aanzienlijk.

Werkwijze van een schoorsteenveger

Schoorsteenvegers kunnen op verschillende manieren te werk gaan bij het vegen van het rookkanaal. Er kan via het dak naar beneden worden geveegd of van binnenuit omhoog. Hierbij maakt een schoorsteenveger gebruik van een handige veger, waarvan het uiteinde steeds verder verlengd kan worden.

Zo is de veger lang genoeg om door de gehele schoorsteen te komen. Blijkt dat buitenzijde van de schoorsteen toe te zijn aan onderhoud? In dat geval zal een schoorsteenveger je hier direct op wijzen. Het voorkomt instabiliteit van de schoorsteen.

Reactie plaatsen