Veilig isoleren met Purschuim
Purschuim. Een jaar geleden was het gebruik van purschuim (pir) bij vloerisolatie in het nieuws. Bewoners kregen gezondheidsklachten nadat de vloer van hun woning met pur werd geïsoleerd. Het bedrijf NUON, die de isolatie uitvoerde, liet onderzoeksinstituut TNO de zaak onderzoeken. Die concludeert dat purschuim niet schadelijk is voor de gezondheid. Is daarmee alles gezegd? Ik vroeg het Rob Schaddelee, een ervaren isolatiespecialist die al jaren werkt met dit isolatieschuim. “Die angst voor kwalijke stoffen is helemaal niet nodig.”
De branchevereniging voor bedrijven die met purschuim werken, heeft als antwoord op alle negatieve verhalen over isolatieschuim een kennisplatform over gespoten purschuim opgericht. “Gespoten PURschuim wordt in Nederland voornamelijk toegepast in kruipruimtes en levert bij correcte en deskundige toepassing geen risico’s op voor mens, dier of milieu.” Aldus het kennisplatform.
Isomer
Rob Schaddelee is eigenaar van het bedrijf Isomer in Ridderkerk. Isomer is gespecialiseerd in het aanbrengen van polyurethaan isolatie in woningen, gebouwen, schepen en bedrijven. Hij werkt al jaren met purschuim. “Ik heb nog nooit 1 klacht gehad.” De media aandacht (ook van ons op Houhetwarm.nl) voor de gezondheidsklachten bij het gebruik van purschuim heeft veel gevolgen gehad in de isolatiewereld. Onderzoeken, strengere eisen bij de toepassing (opgesteld door de branchevereniging) en Schaddelee zelf kreeg, net als veel van zijn collega`s, veel minder opdrachten voor woningisolatie. “Mensen zijn toch geschrokken van al die verhalen over purschuim. Daarom bied ik nu ook een alternatief aan voor spouwmuurisolatie, namelijk supafil. Dan kunnen mensen gewoon kiezen.”
Purschuim in 80.000 kruipruimtes
Purschuim wordt al heel lang gebruikt voor isolatie. Het materiaal wordt al 30 jaar toegepast in meer dan 80.000 kruipruimtes in Nederland. Voor vloerisolatie, maar ook voor spouwmuurisolatie. Schaddelee isoleert de ruimte van zeeschepen met pur. Het isolatiemateriaal maakt het waterdicht en zorgt ervoor dat vocht in de scheepsruimen geen kans krijgt.
Twee componenten
Purschuim bestaat uit twee componenten die 1 op 1 gemengd worden, vlak voordat je het gaat gebruiken. Juist bij dat mengen in de verhouding 1 op 1 moet je goed opletten. Volgens Schaddelee is het daarbij vorig jaar mis gegaan en zijn de klachten ontstaan doordat de twee componenten niet goed met elkaar zijn gemengd.
Goed opletten
“Iedereen kan spray met purschuim spuiten, dat is niet zo moeilijk. Maar vooral bij het mengen moet je goed opletten. Soms kan de toevoer van 1 van de componenten verstopt zitten en dan kan het niet goed doorlopen. Dan ben je die 1 op 1 verhouding kwijt. En dan moet je zeker niet met dit verkeerd gemengde materiaal gaan spuiten. Dan wordt het schuim niet hard. Voor het goed mengen heb je daarom wel een paar jaar ervaring nodig.”
Veiligheidseisen bij werken met purschuim
Door de klachten en de media-aandacht zijn de regels rond het gebruik van purschuim nog verder aangescherpt. Een aantal veiligheidseisen:
- Er moet altijd dampafzuiging aanwezig zijn
- Bewoners mogen tot twee uur na het spuiten niet aanwezig zijn in de woning
- Bewoners mogen twee weken niet in de kruipruimte komen
- De mensen die werken met pur moeten beschermende kleding en verse lucht maskers dragen
- De machine die beide componenten mengt moet een storingswaarschuwing hebben en stoppen als het niet goed gaat.
- Inspecties worden bij 1 op de 25 woningen uitgevoerd
- Medewerkers moeten een opleiding hebben gevolgd voor het aanbrengen van pur in kruipruimtes
Uitleggen veiligheidsmaatregelen
Schaddelee past alle veiligheidsmaatregelen toe. “Dat deden we altijd al. Maar het blijft lastig uitleggen dat het spul volkomen veilig is, en dat je dan toch een paar uur je huis uit moet. Purschuim hardt binnen enkele seconden uit. Na twee uur is het afgekoeld.”
Offertes voor purschuim vergelijken met andere isolatiematerialen?
Wil je graag je kruipruimte isoleren en ben je op zoek naar het beste isolatiemateriaal voor jouw situatie? Houhetwarm regelt voor jou offertes. Klik hier voor meer informatie.
Video over voordelen purschuim
In bijgaand filmpje somt mijn favoriete Amerikaanse isolatieman dr Energy Saver (Larry Janesky) de voordelen op van purschuim boven glaswol (het glaswol in het filmpje is roze! Bij ons is het geel door de toegevoegde stof die als brandremmer werkt).