Subsidie voor warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers

Subsidie voor warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers is nu beschikbaar. Zoals eerder gemeld stelt de overheid geld (veel geld) beschikbaar in de vorm van subsidie. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) heeft maar liefst 70 miljoen euro in kas voor 2016. In dit blog de beloofde aanvullende informatie die de rijksoverheid vorige week bekend heeft gemaakt. Ook meer over de biomassa ketel, interessant voor organisaties en bedrijven. Ook hiervoor krijg je een behoorlijke subsidie. 

Stimuleren duurzaam opgewekte energie

De regering wil het energieverbruik van fossiele brandstoffen in 2016 verminderen. Op de site van de overheid zegt onze minister Henk Kamp (Economische Zaken): “Onze energievoorziening gaat de komende jaren veranderen. Nederlandse huizen en bedrijven zullen in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO₂-uitstoot worden teruggedrongen. Deze ontwikkeling wil het kabinet onder andere stimuleren via deze nieuwe subsidieregeling. De overstap naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen met alle Nederlanders worden gemaakt.”

Subsidie voor particulieren en bedrijven

Mooie woorden natuurlijk van de Minister. Daarom kunnen subsidies aangevraagd worden voor het duurzaam opwekken van energie. De regeling loopt van 1 januari 2016 tot 31 december 2020. Aanvragen kunnen vanaf 4 januari 2016 ingediend worden. Deze tegemoetkoming in de kosten staat open voor particulieren en bedrijven. En geldt voor warmtepompen, pelletkachels, zonneboilers en biomassaketels. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. De aanvraag kun je indienen bij mijn.rvo.nl. Aanmelden doe je met je DigiD. Tot nu toe, 8 januari 2016, is nog niets aangevraagd.

Waarvoor kan je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen?

In mijn vorige blog een paar weken geleden lees je meer over de eisen die aan de apparaten gesteld worden om de subsidie te mogen krijgen. Aanvullend daarop zijn de voorwaarden die gelden voor het indienen van de aanvragen. Belangrijk is om te letten op de termijn waarbinnen de subsidie aanvraag gedaan moet worden. Let op. Je moet het apparaat eerst kopen en vervolgens binnen drie maanden de aanvraag doen.

Pellets voor in de pelletkachel

Voorwaarden subsidie aanvraag op een rij

  • Het apparaat is na 1 januari 2016 aangeschaft
  • Binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst is de subsidieaanvraag ingediend
  • Je hebt de investering al gedaan voordat je een subsidieaanvraag doet. Dat betekent dat het apparaat bij aanvraag van de subsidie al is betaald, geïnstalleerd en in gebruik genomen
  • Het apparaat is nieuw aangeschaft en je hebt een betaalbewijs. Het is jouw eigendom
  • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd
  • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen

Hier lees je meer over de voorwaarden.

Inmiddels heeft het rijk apparaten lijsten gepubliceerd. De lijsten worden actueel gehouden. Op de lijsten vind je merk en types die binnen de subsidieregeling vallen. Ook het bedrag waarvoor je subsidie krijgt, staat genoemd.

Biomassaketels voor bedrijven

Naast warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers, stelt het rijk ook subsidie beschikbaar voor biomassaketels. Een biomassaketel is een ketel die gestookt wordt met biomassa. De warmte wordt gebruikt voor verwarming, de productie van warm tapwater of voor gebruik in een (industrieel) proces. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor een biomassaketel krijg je € 80 per kW vermogen van de ketel, met een minimum van € 3.200.

Offertes voor warmtepompen

Klik hier voor het aanvragen van offertes voor een warmtepomp.